SGK Hizmet Dökümü Ne İçin Kullanılır? İşverenin işletmesinde çalıştırdığı her bir işçiye sigorta yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu yasal zorunluluk çerçevesinde sigortalı olarak çalışan kişinin prim günlerinin ödemesi yatar, emekli olma yaşı ve maaşı gibi bilgiler hizmet dökümü aracılığıyla takip edilir.
SGK hizmet dökümü, sigortalı kişinin sigortasına dair tüm bilgileri görebildiği sisteme verilen addır. SGK Hizmet dökümünde sigorta bilgileri, gün sayısı, prim miktarı gibi çalışma dönemine ait tüm bilgiler görülebilir.
Prime esas kazanç çalışılan zamanlarda ödemede bulunulan sigorta getirisine ait brüt tutar olarak tanımlanır.
Hizmet dökümü bölümünde çalışanın hangi tarihten beri SGK sistemine kayıt olduğu ve ne kadar prim ödediği gibi önemli bilgiler yer alır. SGK hizmet dökümü ile çalışanlar birçok işlemi yaparken kolayca sigortalı olduklarını, düzenli gelir elde ettiklerini ve primleri düzenli ödediklerini kanıtlayabilir.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununa göre bir işverene bağlı olarak çalışan işçiler 4A kapsamında yer alır. Emeklilik, sağlık, malullük primleri ile gelir vergisi gibi kesintiler çalışanın brüt maaşı üzerinden işveren tarafından devlete ödenir.
İlgili 42 soru bulundu
İşveren, çalışana iş karşılığı ücreti ödemenin yanı sıra onun adına sigorta primlerini yatırır. Bahsedilen primler eklenerek hesaplanan tutar brüt maaş olarak adlandırılır. Sağlık ve emeklilik aktivasyonu için ödenen aylık primler brüt maaşa dâhildir.
SGK Hizmet Dökümü Ne İçin Kullanılır? İşverenin işletmesinde çalıştırdığı her bir işçiye sigorta yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu yasal zorunluluk çerçevesinde sigortalı olarak çalışan kişinin prim günlerinin ödemesi yatar, emekli olma yaşı ve maaşı gibi bilgiler hizmet dökümü aracılığıyla takip edilir.
SGK Hizmet Dökümü sorgulama? SGK Hizmet Dökümünü herhangi bir Sosyal Güvenlik Kurumundan ya da e-Devlet'ten alabilirsiniz. e-Devlet'e, şifrenizle giriş yaptıktan sonra istediğiniz hizmet dökümü evrakını "e-Devlet Arama" bölümüne yazarak istediğiniz belgeye ulaşabilirsiniz.
4a uzun vade hizmetiniz bulunmamaktadır: ifadesi, genellikle çalışanların sigorta kapsamında yer almadığı veya sigorta primlerinin düzenli olarak ödenmediği durumlarda kullanılır.
Önce SSK'lı sonra devlet memuru olanlar için 4/a tescil başlangıç tarihi ilk kez SSK'lı olunan tarihi ifade etmektedir. 01.01.2001 ise muhtemelen devlet memuru olarak hizmete başladığınız tarih. Devlet memuru olarak emekli olacaksanız SSK'lı girişiniz sigorta girişi olarak değerlendirilmez.
Alınan tescil ve hizmet dökümünde prime esas kazançlar bilgisi bulunmaktadır. Hizmet Dökümünde Prime Esas Kazanç Nedir? Prime esas kazanç, brüt kazançtır. Çalışılan tüm zamanlarda ödemede bulunulan kısa ve uzun vade sigorta primlerine ait brüt tutarı olarak tanımlanmaktadır.
İşveren tarafından çalışan için aylık olarak ödenen maaşın toplamına brüt maaş deniyor.
Yani çalışanın brüt maaşının artması; prim miktarını artırırken maaşın azalması durumunda da prim azalır. İndirimsiz sigorta primi toplamda brüt maaşın %37.5'i kadardır. Bu oran; işçi sigorta primi %14, işveren payı %20,5, işçi işsizlik payı %1 ve işveren işsizlik payı %2 şeklindedir.
SGK 4A aktif ne demek diye baktığınızda ise fiilen herhangi bir sigortalı işte çalışan kişilerin sahip olduğu haklardır. SGK 4A hizmet dökümü bilgilerinizi e-Devlet üzerinden görebilir, prim gün sayınızı öğrenebilirsiniz. Sistem üzerinden 4A özet hizmet dökümü ile güncel bilgilere ulaşabilirsiniz.
S Kodu: Sahte (paravan) işyerlerinde geçen hizmet süreleri ile gerçekte ve mevcuttaki herhangi bir iş yerindeki “fiili çalışma olmadan sahte sigortalılık bildiriminin” olabileceği fiili çalışmaya dayanmayan ve kuvvetle muhtemel sigortalılık sürelerinin iptal edilmesi sonucunu doğuran bir kod olarak karşımıza çıkıyor.
4A Sigorta Primi Hesaplama
Tabloda da görüldüğü gibi sigorta kollarına, işçi ve işveren payı oranlarına göre 4A sigortalı bir çalışanın brüt kazancından toplam %37,5 oranında prim ödemesi alınır. Ancak düzenli ödeme yapılması halinde %5 oranında indirim uygulanır ve sigorta prim ödemesi %32,5 oranından hesaplanır.
Uzun vade gün sayısı emeklilik için ödenmiş olan toplam gün sayısı anlamına gelir ve çalışanlar tarafından takip edilir. Sigorta dökümünün yer aldığı alanda uzun vade gün sayısını bulmak mümkündür.
25- Diğer belge/kanun türlerinden gün tamamlama: Sigortalı çalışanın birden fazla belge ya da kanun türünden bildirilmesinin gerektiği SGK eksik gün tamamlama durumlarında kullanılması gereken koddur.
Çalışan işçi, memur, esnaf, tüccar, çiftçi, muhtar ve isteğe bağlı sigortalılara aktif sigortalı diyoruz. Emekli, malul, ölen sigortalının eşi ve çocukları ile sürekli iş göremezlik geliri alanlara da pasif sigortalı diyoruz.
E-bildirge, işverenlerin çalıştırdıkları işçilerine ait sigorta prim belgelerini internet üzerinden vermeleri ve bildirimlerine ait tahakkuk bedellerini de otomatik ödeme ve internet bankacılığı yoluyla ödeyebilmeleri için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından oluşturulan bir portaldır.
Bugün 4a olarak adlandırılan sigortanın kapsamını, özel bir işyerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilere sağlanan sosyal güvenceler oluşturuyor. Dolayısıyla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununa göre bir işverene bağlı olarak çalıştırılan işçiler 4a kapsamında yer alıyor.
01/07/2023-31/12/2023 döneminde bu kapsamda sigortalı olmak isteyen bir kişi 30 gün üzerinden aylık en düşük 13.414,50 (aylık brüt asgari ücret) x %34,5 (ödenecek prim oranı) = 4.628-TL prim ödeyecektir.
6- Kısmi İstihdam
Kısmi süreli iş sözleşmesine tabi olarak çalışan işçilerin SGK eksik gün bildirimleri bu kodla yapılır. Bir çalışmanın iş kanununa göre kısmi süreli çalışma olarak nitelendirilebilmesi için aylık 20 günden fazla olması gerekiyor.
30 günden eksik kalan süreler için Genel Sağlık Sigortası primi ödemekten kurtulmak için eksik gün sebebi “Kod-7”, yani puantajlı çalışma olarak bildirilmesi geekiyor. İşverenler, çalışanlarının 30 günden eksik bildirimlerini Kod-7 puantaj ile SGK'ya bildirirlerse her ay puantaj kaydı tutup dosyalamalıdırlar.
Eğer düzenli olarak bir işveren altında çalışıyorsanız, bir özel sektör üyesiyseniz 4A üzerinden sigortalandırılırsınız. Daha çok kendi işini yapan kimselerin kapsandığını grup 4B olarak karşımıza çıkar. 4C ise hem devlet memurlarını hem de muhtarlar ya da kadrolu çalılan kimseleri kapsar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri