31.07.2023 tarihinde sigorta primi ve yapılandırma borçlarının son ödeme tarihlerinin aynı güne denk gelmesinden dolayı Kurum tahsilat sistemimizde yoğunluk meydana gelmiş ve bu sebeple 7440 sayılı Kanunda öngörülen yapılandırmanın peşin ve ilk iki taksitinin son ödeme süresi 03.08.2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
Ödeme gücü bulunanların prim borçlarını 31 Ağustos 2023 tarihine kadar ödemesi gerekiyor. Anapara, Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı bankalara ödendiği takdirde gecikme faiz ve cezaları da silinecek.
SGK yaptığı duyuruyla prim borcu yapılandırma son ödeme tarihini uzatıldığını açıkladı. Konuyla ilgili gelen açıklama şu şekilde; Son ödeme tarihi 31 Temmuz 2023 olan yapılandırma, cari dönem prim borçları ve diğer her türlü borçların son ödeme süresi 3 Ağustos 2023 saat 23:59'a kadar uzatılmıştır.
SGK'dan yapılan açıklamada, "Son ödeme tarihi 31 Temmuz 2023 olan yapılandırma, cari dönem prim borçları ve diğer her türlü borçların son ödeme süresi 3 Ağustos 2023 saat 23:59'a kadar uzatılmıştır." denildi.
Her ay için ödenmesi gereken prim borçları, prim borcunun ait olduğu ayı takip eden ayın son gününe kadar Kurumun anlaşmalı olduğu Banka, Kredi kuruluşu, PTT vasıtasıyla ve internet üzerinden e-SGK aracılığıyla ödenebilmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
“Prim, süresi içinde ve tam olarak ödenmezse, ödenmiyen kısmına, sürenin bittiği tarihten başlıyarak bir aylık süre için % 10 ve bundan sonraki her ay için% 2 gecikme zammı uygulanır. Ay kesirleri tam ay olarak hesabedilir.
Son ödeme tarihi 31.07.2023 olan SGK cari dönem prim borçları, yapılandırma borçları ve diğer her türlü borçların son ödeme süresi 03.08.2023 tarihi saat 23:59'a kadar uzatılmıştır.
Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarı, en geç son taksiti (peşin ödemede ilk taksiti) izleyen ay sonuna kadar ve ödemede gecikilen süre için gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammıyla ödenmezse yapılandırma bozulacak.
Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği'nde yapılan değişikliğe göre aylık ödemeleri resmi tatil ya da hafta sonuna denk gelse bile zamanında ödenecek.
İlk iki taksitin süresinde tam ödenmemesi ya da süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen diğer taksitlerin belirtilen şekilde de ödenmemesi veya bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde bu Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilir3.
31.07.2023 tarihinde sigorta primi ve yapılandırma borçlarının son ödeme tarihlerinin aynı güne denk gelmesinden dolayı Kurum tahsilat sistemimizde yoğunluk meydana gelmiş ve bu sebeple 7440 sayılı Kanunda öngörülen yapılandırmanın peşin ve ilk iki taksitinin son ödeme süresi 03.08.2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
İllere göre değişmekle birlikte SGK, genellikle 08:30- 17:00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Kurum 12.30-13.30 arasında öğle arası nedeniyle hizmet vermemektedir.
13 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe giren 7431 Sayılı Kanun ile pandemi tedbirleri sırasında suistimalde bulunan Geçici 29 ve Geçici 32. Madde kapsamındaki işverenlere, fiilen çalıştırdıkları halde primlerini yatırmadıkları işçilerin eksik günlerinin primlerini yatırma kolaylığı sağlandı.
Buna göre, brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş olan asgari ücretin, 11 bin 402 lira 32 kuruşunu net asgari ücret, 1878 lira 3 kuruşunu SGK primi ve 134 lira 15 kuruşunu işsizlik sigortası primi oluşturdu.
SGK prim ödemesi için İnternet Şubesi ya da Mobil Şube uygulamasını kullanabilir, şubelerimize gelebilir ya da SGK web sitesinden kredi kartınızı kullanarak “4A SGK”, “4B BAĞ-KUR” ve “Diğer Tahsilat” borç türlerinin ödemelerini yapabilirsiniz.
Prim Borçlarında Gecikme Cezası ve Gecikme Zammı Uygulaması
Kurumun prim ve diğer alacakları süresi içinde ve tam olarak ödenmezse, ödenmeyen kısmı, sürenin bittiği tarihten itibaren ilk üç aylık sürede her bir ay için % 3 oranında gecikme cezası uygulanarak artırılır.
Ödeme emrinin tebliğ edilmesini müteakip, ödeme emrinin kesinleşmesinden sonra (ödeme emrinin tebliğ edildiği tarihten sonra 7 gün geçmesinden itibaren) borç ödenmediği takdirde, SGK, icra memurları kanalıyla haciz işlemlerine başlamaktadır.
GENEL SAĞLIK SİGORTASI BORCU ÖDENMEZSE NE OLUR? Eğer GSS borcu zamanında ödenmezse Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından icra ve haciz yoluna başvurulup borcun tahsil edilmesini isteyebilir. Borcun bir kısmı ödenip diğer kısmı ödenmediği zaman ise sağlık hizmetlerinden faydalanılamaz.
SGK'den yapılan açıklamaya göre, son ödeme tarihi bugün olan yapılandırma, cari dönem prim borçları ve diğer her türlü borçların son ödeme süresi 3 Ağustos 2023 saat 23.59'a kadar uzatıldı.
Öte yandan, MTV'nin ikinci taksit ödemeleri için de süre 4 Ağustos'a kadar uzatıldı. Vergi ve borç yapılandırma ödemelerinde son ödeme tarihi uzatıldı. Son ödeme tarihi 31 Ağustos'ta sona eren sigorta prim borçlarının son ödeme süresi 3 Ağustos 2023 saat 23.59'a kadar uzatıldı.
Yapılandırma hakkının bozulmaması için ilk iki taksitin süresi içinde ödenmesi gerekiyor. Sonraki dönemde ise yılda en fazla iki taksit aksatılabilecek. İkiden fazla taksiti aksatanların yapılandırmaları bozulacak.
Sigortalı ve işverenlerin son ödeme tarihi 31.07.2023 olan cari dönem (Haziran/2023) prim borçları, yapılandırma borçları ve diğer her türlü borçlarının son ödeme süresi 3 Ağustos 2023 Perşembe günü saat 23.59'a kadar uzatılmış olup, bu tarihe kadar yapılacak ödemeler yasal süresi içerisinde yapılmış sayılacaktır.
Emekli Aylıkları ve Bayram İkramiyeleri 17-23 Haziran Tarihleri Arasında Hesaplara Yatacak.
6 Şubat'tan önce ödeme süresi dolmuş mevcut prim borçları ile 2023 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran aylarına ait prim borçları ise 31 Ağustos tarihine kadar ertelendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri