Şiilik İslam dininin bir mezhebidir. İslam mezhebinden Sünnilik mezhebinden sonra en yaygın olan mezhep Şiilik mezhebidir. İslam dünyasının yaklaşık olarak 'lik kısmı Şiilik inancına ve Şiilik mezhebine mensuptur. Şiilik tarihten beridir bilinen "Ali taraftarları" anlamına gelmektedir.
Şiî mezhepler arasında Ehl-i Sünnet'e en yakın olan Zeydiyedir. Bugün Yemen'in resmî mezhebi olarak varlığını sürdürmektedir. Şiî kaynaklar, Zeydiye'yi Şia'nın kolları arasında pek saymazlar. Zeydilere göre Hz.Peygamber, isim ve şahıs belirterek kimseyi imam tayin etmiş değildir.
Şiiler tarafından kabul edilen görüş, Şia anlayışının Hz. Muhammed'in sağlığında şekillenmeye başladığı, Hz. Muhammed'in vefatından sonra da bir mezhep olarak ortaya çıktığıdır. Bu görüşe göre ilk Şiiler arasında Ebu Zer, Selman el- Farisi, Ammar b. Yasir mevcuttur (Onat 1997: 81-83).
Peygamber'den sonra doğrudan Hz. Ali ve evladına ait olduğunu savunanlara "Şii" denilmiştir. "Taraftar, yardımcı, fırka ve topluluk" gibi anlamlara gelen "şia" sözcüğü, Kerbela hadisesinden kısa sayılabilecek bir müddet sonra terim manası kazanmış ve "Hz.
İlgili 41 soru bulundu
- Şia İslam dininin 'lik bir inanç sistemini oluşturmaktadır. - Şia mezhebine göre Müslümanlar günde 3 vakit namaz kılarlar. - Hz. Muhammed son peygamber olarak kabul edilir.
Şiilikte namaz üç vakitte toplanmış beş namaz olarak icra edilir. Sabah iki, öğle ve ikindi dörder, akşam üç, yatsı dört rekâttan oluşur.
İsmaili mezhebinin Hasan Sabbahçılar olarak bilinen Nizari kolu ile ondan ayrılan Musta'ali süreği inananları, oruç tutmanın hem mecazi hem de gerçek anlamına inanırlar. Her iki yolun inananları, Sünni ve Şiiler gibi farz kılınan ramazan orucunu tutmaktadırlar.
1-Şiilikte ikrar ve biat yoktur sadece tanıklık ve bağlılık vardır, Alevilikte ise ikrar,biat ve teslimiyet vardır. 2-Şiilikte minhâç ( aydınlık yol) yani tasavvuf ve tarikat yoktur. Alevilik ise, minhâç ve erkan,yani tasavvufi yoludur. (Aydınlık yoludur).
Peygamberimiz Hz. Muhammed aleyhisselamın yaşadığı dönemde hiç bir mezhep yoktur. Ne Hanefilik ne Alevilik nede Şiilik vardı. Hanefi bir amel etme mezhebidir.
On iki İmam'a bağlı olan Şia, Peygamber (s.a.a.) ve Ehl-i Beyt İmamları'nın sünnetine göre amel etmek için namazı eli açık olarak kılmaktadırlar.
Bir diğer husus şu ki bu mektepte, sünnetten önce insanın farz borçlarından kurtulması tavsiye ve tekid edilir. Yani boynunda kaza namazı olan kimselerin, vakit ve fırsatları olduğunda önce kaza namazlarını kılmaları öncelik taşır. Cuma namazı da tabi ki vardır.
Hanefi mezhebi, İslam dini içerisinde sünni fıkıh mezheplerinden birisini oluşturmaktadır. Hanefi mezhebi ismini kurucusundan almış bir mezheptir. Hanefi mezhebi, 4 sünni mezhebinin en fazla nüfusa sahip olan mezheplerinden birisidir. İslam aleminin yaklaşık %60'ı hanefi mezhebinden gelmektedir.
Hanefîlik ya da Hanefî Mezhebi, (Arapça: اَلْحَنَفِيَْة veya اَلْمَذْهَبُ الْحَنَفِيُ) İslam dininin Sünnî (fıkıh) mezheplerinden biri. Hanefilerin itikatta (inançta) mezhepleri ise Mâtürîdîliktir.
Bazı Şiiler, Hafsa ile birlikte Muhammed'e zehir vererek onun ölümüne sebebiyet verdikleri ifade ediliyor. Şiiler ayrıca, yaşamı boyunca siyasi pozisyonu nedeniyle Aişe'yi tartışmalı bir figür olarak görüyor. Ayşe, Halife Ebu Bekir'in kızı olduğu için siyasi rolü olan bir aileden geliyordu.
Ebubekir'i (ra) kabul eden ve 4 halifeyede uyan müslümanlara Sünni; Hz. Ali'nin ilk halife olmasını isteyenlere ve diğer halifelere uymayan müslümanlara da Şii (Şia) denir.
Kızılbaş, eski dinî inanış ve kültürleri ile İslamiyeti kendilerine has bir şekilde birleştirip Şiilik'ten etkilenen Safevi Tarikatı müridleri için kullanılan terim.
Türkiye'nin Müslüman nüfusunun %60'ı Sünni olarak bilinmektedir. Türkiye'deki Türk ve diğer etnik gruplardan olan Sünnilerin çoğunluğu Hanefilik mezhebine mensuptur. Türkler arasında Şafii mezhebine mensup olana pek rastlanmamaktadır.
Hak bir mezhep olmayan ve Ehl-i sünnet içinde kabul edilmeyen Şia'nın doğuşu ve fikirleri ile ilgili bazı bilgiler şöyledir: En büyük hidayet meşalesi olan Kur'ân-ı Azimüşşân'ın nâzil olmasıyla bütün insanlık âleminde yepyeni bir devir başlamıştı.
Şiiler de Hac ibadeti için Mekke'ye giderler. Tüm Müslümanların kıblesi de, Kâbesi de birdir. Nasıl ki, İstanbul'daki Eyüp Sultan türbesini ziyaret edenler hacı olmuyorsa Hz. Zeyneb'in türbesini ziyaret edenler de hacı olmaz.
“Şia” terimi “takipçiler” veya “izdeşler” anlamına gelen Arapça شيعة kelimesinden gelmektedir. Tarihteki kullanım “Şiat-ı Ali” yani “Ali'nin takipçileri” anlamına gelen kısaltılmış şeklidir. “Şiilik” veya “Şia” mezhebi mensuplarına “Şii” denir.
İran'da din, CIA World Factbook'a göre, İranlıların yaklaşık %90-95'i kendilerini resmî devlet mezhebi olan Şiilik ile yaklaşık %5-10'u ise Sünnilik ile ilişkilendiriyor.
Şia mezhebinde namazda okunmaz. Çünkü Şia inanışına göre Muhammed'den hadislerle aktarıldığı üzere namazda sadece Kur'an'da geçen sureler ve dualar okunur.
şii/cafer-i ezanı diye adlandırılan ezanın tek farkı: "eşhedü en lâ aliyyen veliyyullah" tır. ve bu da yukarıdaki yanlış beyanda olduğu gibi "eşhedü en lâ muhammeden resulullah" yerine değil, ondan sonra okunur. şeklindedir.
Şia; Kur'an, Ehl-i Beyt (a.s) ve büyük sahabelerden aldığı öğretilerden yararlanarak şöyle inanır. Abdest, iki yıkama ve iki meshten oluşur; önce yüz sonra dirsekten parmak ucuna kadar dirsek yıkanır ve ardından, önce baş sonra ayağın üzerine mesh edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri