Siber güvenlik; bilgisayarları, sunucuları, mobil cihazları, elektronik sistemleri, ağları ve verileri kötü amaçlı saldırılardan koruma uygulamasıdır. Bilgi teknolojisi güvenliği veya elektronik bilgi güvenliği olarak da bilinir.
eleman.net verilerine göre, Siber Güvenlik Uzmanı 2023 yılında ortalama 44.000 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Siber Güvenlik Uzmanı , Temmuz 2023 yılında ortalama 44.400 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 36.520 TL maaş alıyordu.
Siber güvenlik uzmanı olarak önemli kurumsal firmaların ağ güvenliği bölümlerinde, devlet kurumlarında, özel kurumlarda, şirketlerde, bankalarda, hastanelerde ya da restoranların online yemek siparişi uygulamalarında görev alabilirler.
Bilgi Güvenliği Teknolojisi Bölümü mezunları, kamu ve özel sektörde bilgi güvenliği uzmanı olarak çalışabilirler. Mezunlar, kuruluşların bilgi sistemlerinin güvenliğini sağlayarak, siber saldırıları önleyebilirler. Ayrıca, siber güvenlik açıkları tespit ederek, kuruluşların güvenlik sistemlerini güncelleyebilirler.
Siber güvenlik uzmanı olmak için gereken şartlar ise şunlardır: 4 yıllık olan bilgisayar mühendisliği, elektrik elektronik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği ve işletme mühendisliği gibi çeşitli bölümlerden birinden mezun olmak gerekir.
İlgili 36 soru bulundu
Teknolojinin her geçen gün ilerlediği ve bilgisayar korsanlarının güvenlik sistemlerini atlatmak için yeni yöntemler geliştirdiği göz önüne alındığında, siber güvenlik uzmanlığının gelecekte değer verilen meslekler arasında yer alacağını söyleyebiliriz.
Siber Güvenlik Uzmanı Olmak zor ve çok çalışmanız gerekiyor. Çokca duyduğunuza eminim ancak bir gerçek olduğu için tekrar etmem gerekiyor. Herşeyin bir zamanı var ve olgunlaşması için zaman tanımanız gerekiyor. İki farklı çiçeğin farklı ortamlar ve farklı seviyede suya ihtiyaç duyması gibi düşünebilirsiniz.
Günümüzde genel olarak siber güvenlik uzmanı olacak kişiler lisans bölümlerini tercih etmektedir. Her ne kadar bilgisayar üzerine iki yıllık bölümler ya da sertifika almak için kurslar bulunsa dahi, 4 yıllık bölüm üzerinden daha etkili şekilde iş bulma olanağı sağlanıyor.
Çalıştığınız şirkette eksiklikleri tespit ederek olası riskleri ortaya çıkarabilirsiniz. Aynı zamanda Java, Python, SQL ve C gibi programlama dillerini öğrenmek siber güvenlik kariyerinize uzun vadede büyük fayda sağlar.
Lise mezunu veya halen lise öğrenimi devam eden ve siber güvenliğe ilgisi olanlar bu eğitimi alabilir.
Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı siber polisler, vatandaşların internetten yaptıkları işlemler nedeniyle mağduriyet yaşamamaları için 7 gün 24 saat esasına göre çalışıyor.
Teknik beceriler: Siber güvenlik uzmanları, bilgisayar sistemleri, ağlar, yazılımlar, veri tabanları ve güvenlik yazılımları hakkında derin teknik bilgiye sahip olmalıdır. Ayrıca, siber saldırıları tespit etmek, analiz etmek ve önlemek için çeşitli araçları ve teknikleri kullanabilmelidirler.
Ağ ve Siber Güvenlik uzmanı için "eğitimli hacker" denilebilir. Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanları aynı zamanda bir hacker unvanına sahip olur.
Kriptografi, ağ güvenliği, zararlı yazılım analiz ve tespiti, adli bilişim, blokzincir güvenliği ve uygulamaları, penetrasyon testleri, mahremiyet korumalı veri yönetimi, siber güvenlik hukuku, siber güvenlik planlaması ve yönetimi müfredatı oluşturan temel ders içerikleridir.
Okullar hangi üniversitelerde açılacak? Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulları Ankara Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde açılacaktır.
Bilişim suçları uzmanı olmak isteyenlerin bilişim teknolojileri, yazılım uzmanlığı, donanım, bilgisayar teknolojileri, MS SQL Server, programlama, siber hukuku, bilgisayar işletim kavramları, ağ ve sistem yöneticiliği, şifre ve parola suçları, hukuki bilişim çözümlemesi konulu eğitimleri alması gerekir.
Ethical hacker olarak, farklı dilleri ileri seviyede kullanabiliyor olmanız şart. Programlama beceriniz sayesinde güvenliği tehdit altında bırakabilecek hataları keşfedeceksiniz. Öğrenmeniz gereken başlıca diller arasında PHP, HTML, JavaScript, SQL, Python, Perl, C ve C++ geliyor.
İkiden fazla dil ve süper bir ingilizce şart.
Bir bilgisayar korsanı, çeşitli amaçlardan ötürü birilerine zarar vermek için bilgi çalabilir, önemli verileri toplayabilir, önemli dosyaları şifreleyebilir, sistemi çökertebilir ve çok daha fazlasını yapabilir. Bu anlamda hacker, kendi çıkarları uğruna siber saldırı düzenleyenlere denir.
Ağ ve siber güvenlik uzmanı algoritma geliştirme, siber saldırıları tespit etme ve önlem alma gibi işler yapar. Ağ ve siber güvenlik uzmanı olmak için teknik lise ve endüstri meslek liselerinde bilişim üzerine okumak veya bu alanda bir sertifika programına katılmak gerekir.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), siber saldırılara karşı uzman yetiştirmek amacıyla, Ankara, Ege, Gebze Teknik ve İstanbul Teknik üniversiteleri bünyesinde Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu kurulacağını duyurdu.
Siber Güvenlik Lisansüstü Programına üniversite sınavında Eşit Ağırlıklı ve Sayısal Ağırlıklı puan türünde öğrenci kabul eden lisans programlarından mezun olanlar başvurabilirler.
Siber Güvenlik Yüksek Lisans Bölümü Kaç Yıllıktır? Tezli ve tezsiz opsiyonları bulunan bir bölüm olmakla birlikte tezli yüksek lisans programı 4 yarıyıldır. Öte yandan tezsiz program ise 3 yarıyıldır.
Üniversitelerde iki yıllık siber güvenlik bölümlerinin açılması için protokol imzalandı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, protokol ile siber güvenlik alanında yetkin ve nitelikli iş gücüi hedeflediklerini söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri