Siber güvenlik; bilgisayarları, sunucuları, mobil cihazları, elektronik sistemleri, ağları ve verileri kötü amaçlı saldırılardan koruma uygulamasıdır. Bilgi teknolojisi güvenliği veya elektronik bilgi güvenliği olarak da bilinir.
ağ güvenliği (network security) uç/son nokta/kullanıcı güvenliği (endpoint security) veri güvenliği (data security) uygulama güvenliği (application security)
İlgili 30 soru bulundu
Gizlilik, Bütünlük ve Erişilebilirlik olarak isimlendirilen üç temel unsurdan meydana gelir. Bu üç temel güvenlik öğesinden herhangi biri zarar görürse güvenlik zaafi yeti oluşur.
Siber güvenlik alanında yaygın olarak kullanılan C and C++, Java, Bash, Go ve Ruby gibi başka kodlama dilleri de vardır.
Siber güvenlik uzmanı, elektronik bilgi sistemlerini ve bilgisayar ağlarını siber saldırılara karşı korumakla sorumlu kişidir. Bu uzmanlar, çeşitli algoritmalar ve sistemler kullanarak siber güvenlik ağlarını kurar, yönetir ve izler.
Siber güvenlik; bilgisayar sistemlerini, ağları, verileri ve programları dijital yollarla saldırıya uğramaktan koruma sürecidir. Çoğu durumda, siber saldırılar bilgilere erişmek, bilgileri değiştirmek veya yok etmek ya da kullanıcılardan para sızdırmak için tasarlanır.
Siber Varlık (Cyber Entity): Klasik bilişim unsurlarının (bilgisayar, sunucu, ağ cihazları, vb.) yansıra, internet bağlantılı televizyondan, araçlardaki arızayı servise otomatik bildiren bileşenlere kadar, tüm bu cihazları ve yazılım, donanım bileşenlerini “siber varlık” tanımı içine dâhil edebilmek mümkündür.
Siber güvenlik uzmanları, saldırıları önlemek ve güvenli bir çevrimiçi ortam sağlamak için özel bilgi ve becerilerini kullanarak bu alanda hayati bir rol oynamaktadır. Siber güvenlik uzmanı, siber tehditlerin tanımlanması, önlenmesi ve azaltılması ile ilgili derinlemesine bilgi ve becerilere sahip bir bireydir.
Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 43.500 TL ile 55.000 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük Siber Güvenlik Uzmanı maaşı 38.600 TL iken, en yüksek ise 95.000 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır. Maaş verilerini nasıl oluşturuyor ve güncel tutuyoruz?
İngilizce hazırlık sınıfı ile öğretime başlanacak Siber Güvenlik Meslek Yüksekokullarında açılacak 2 yıllık “Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü” ön lisans programının öğretim dili en az %30 İngilizce olacak.
Siber güvenlik uzmanı olmak için teknik liselerden, anadolu veya fen liselerinden mezun olunabilir. Lise eğitiminden sonra iki yıllık Bilgisayar Teknolojisi gibi ön lisans bölümleri tercih edilebilir. Ayrıca Mühendislik Fakültelerinin ilgili bölümlerinden de mezun olarak bu görevi yerine getirebilir.
Siber güvenlik uzmanı olabilmek için gereken şartlar şu şekildedir: 4 yıllık olan bilgisayar mühendisliği, elektrik elektronik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği ve işletme mühendisliği gibi bölümlerden birinden mezun olmak gereklidir.
Siber Güvenlik, siber tehditlere, hacker saldırılarına veya yetkisi olmayan erişimlere karşı sistemlerin, ağların, ve verilerin gizliliğini, sunucuların bütünlüğünü ve kullanılabilirliğini korumayı sağlayan yöntemler, teknolojiler ve prensipler olarak tanımlanabilir.
Siber Güvenlik Uzmanı
Siber güvenlik uzmanları, ağları ve sistemleri güvenli tutmak için çalışırlar. Bu meslek, 2020-2030 yılları arasında %31 oranında büyüme göstermesi bekleniyor.
Zafiyet yönetimi veya diğer adıyla güvenlik açığı yönetimi, sistemlerdeki ve sistemler üzerinde çalışan yazılımlardaki güvenlik açıklarını tespit etme, değerlendirme, ortadan kaldırma ve raporlama sürecidir.
Şirketler, siber güvenlik konusunda hem saldırganları daha iyi anlamak hem de savunmalarını yeterli düzeye getirebilmek için sürekli çabalıyor. Birçok sektörden şirket ve IT yöneticileri ile yapılan yeni bir araştırma sonuçları ise şirketlerin en zayıf halkasının çalışanlar olduğunu gösteriyor.
Dar anlamıyla siber güvenlik, siber dünyadaki verilerin gizliliği, kullanılabilirliği ve erişilebilirliğinin korunmasıdır. Bu haliyle ilk bakışta temelde bilişim dünyasındaki gelişmelerle ilgili gözükse de yakından incelendiğinde daha kapsayıcı bir kavram olduğu görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri