150 Hesap İşleyişi İlk madde ve malzemeler satın alındıkları ya da üretildikleri maliyet bedelleri ile bu hesabın borcuna kaydedilir. Üretime verildiğinde, tüketildiğinde, satıldığında veya devredildiğinde ise hesabın alacağına kaydedilir.
150- İlk Madde ve Malzeme (üretimde veya diğer faaliyetlerde kullanılmak üzere işletmede bulundurulan hammadde, yardımcı madde, işletme malzemesi, ambalaj malzemesi ve diğer malzemelerin izlendiği hesaptır.)
150 İLK MADDE VE MALZEME HESABI, İŞLEYİŞİ, MUHASEBE KAYIT ÖRNEKLERİ 150 İlk madde ve malzeme hesabı; Üretimde veya diğer faaliyetlerde kullanılmak üzere işletmede bulundurulan hammadde, yardımcı madde, işletme malzemesi, ambalaj malzemesi ve diğer malzemelerin izlendiği hesaptır.
Hesap koduna ait ilk rakam daima hesap sınıfını ifade eder. Hesap koduna ait ikinci rakamdan hesap grubu anlaşılır. Hesap koduna ait üçüncü rakam ise büyük defter sınıfını ifade eder. İlk üç rakamdan sonra numaralandırma yapılan kodlar alt başlıklara göre belirlenir.
İşletme Malzemesi: Üretilen mamulün bünyesinde yer almamakla birlikte üretimin sürdürülebilmesi için gerekli olan malzemelerdir. Örneğin, temizlik malzemeleri, yağlama malzemeleri vb. malzemelerdir.
İlgili 15 soru bulundu
152 mamuller hesabı yevmiye kayıtlarının borç kısmına işlenmektedir. Bu bağlamda yarı mamul hesabı alacak kaydedilmektedir.
Malzeme Giderleri: İşletmenin üretim veya hizmet sağlama faaliyetleri için gerekli olan malzemelerin maliyetini içerir. Bu kategori altında, hammadde, yarı mamul, ambalaj malzemeleri, ofis malzemeleri gibi işletme için gereken tüm malzemeler yer alır.
“153-Ticari Mallar” hesabının borç kalanı, işletmenin stoklarında bulunması gereken ticari malın parasal tutarını gösterir. Böylece muhasebe kayıtlarından ticari mal miktarı izlenebilir. Aralıksız sayım yönteminde ticari mallar satın alındığıda alış maliyetiyle “153-Ticari Mallar” hesabına kaydedilir.
Muhasebe hesap kodları, muhasebe kayıtlarının düzenlenmesi ve takibi için kullanılan bir kodlama sistemidir. Muhasebe hesap kodları, bir şirketin mali durumunu takip etmek, finansal raporlama yapmak ve vergi beyannameleri hazırlamak için önemlidir.
180 Gelecek Aylara Ait Giderler hesabı, içinde bulunulan dönemde peşin ödenen fakat gelecek döneme ait olan giderlerin izlendiği hesaptır. Gelecek döneme ait olduğu halde peşin olarak ödenen giderler, ait oldukları döneme kadar 180 Gelecek Aylara Ait Giderler hesabına borç olarak kaydedilirler.
151 YARI MAMÜLLER
maliyet dönemi sonunda direkt ilk madde ve malzeme, direkt işçilik ve genel üretim giderlerinden alınan pay kadar bu hesaba borç kaydedilir.
151 Hesabın hareketleri EK : 3'deki tabloda yer alacaktır. Üretimi tamamlanmış, ambara teslim edilmiş, satışa hazır hale gelmiş bulunan mamullerin izlendiği hesaptır.
Daha önce saydığımız stok kalemlerinin hiç birinin kapsamına alınmayan ürün, artık ve hurda gibi kalemler bu hesap grubunda yer alır. 157 Diğer Stoklar Hesabının İşleyişi: Elde edilen bu stoklar maliyet bedeli ile hesaba borç kaydedilir, satıldığında, devredildiğinde veya kullanıldığında ise alacak olarak kaydedilir.
159 Hesap İşleyişi Nasıldır? 159 hesap işleyişi yurt içinden veya yurt dışından siparişi verilen stoklar için yapılan avans ödemelerinin bu hesapta borç olarak kaydedilip malın teslim alınmasında ise hesap alacak olarak kaydedilmesidir.
195 Verilen İş Avansları Hesabı, bir işin gördü- rülmesi amacıyla personel veya başka bir kişiye yapılan ödemelerden kaynaklanan alacak hakkı- nı ifade eder. İş görüldüğünde, avansı alan kişi- nin yaptığı işe ilişkin harcamalara dayanılarak hesap alacaklandırılır, varsa kalan dikkate alına- rak hesap kapatılır.
120 Hesap İşleyişi
Veresiye olarak mal ve hizmetlerin satışları gerçekleşmesi durumunda 120 hesapta borç olarak kaydedilir, ilgili alacağın tahsil edilme durumunda ise hesaba alacak olarak işlenir.
195. Personele, işletme adına yaptırılacak hizmet ve giderleri karşılamak üzere verilen iş avansları, personel ve işçilere maaş, ücret ve yolluklarına mahsuben önceden ödenen avansların izlendiği hesaptır (1) .
Kasa hesabı işletmelerin nakit giriş ve çıkışlarının kaydedildiği hesap olarak bilançonun “1-Dönen Varlıklar” grubunda “100” hesap kodu ile yer alır. Hesabın özelliği aktif karakterli olmasıdır.
Muhasebe kodları ifade ettiği alana göre 3'e ayrılmaktadır. Bunlar; 320 muhasebe kodu.
Üretim için konulan tüm makineler, tesis ve cihazlar 253 muhasebe kodu ile işlem yapılan bu hesapta izlenir. Aynı zamanda, üretim amacı ile kullanılan taşıma gereçlerinin izlendiği hesap olarak da bilinir.
İşletmeye ait her türlü arazi ve arsaların izlendiği hesap “250 Arazi ve Arsalar” hesabıdır. Boş arsa alınması halinde; arsa için yapılan ödemelerin “250 Arsa ve Araziler” hesabında izlenmesi gerekir.
127 Diğer Ticari Alacaklar
Bu hesap, ticari faaliyetler sonucu oluşan fakat ticari alacaklar grubundaki diğer hesapların kapsamında olmayan ticari alacakların izlendiği hesaptır. Page 3 3 Diğer ticari alacaklar hesabına, bu nitelikte bir alacak ortaya çıktığında borç, alacağın tahsili durumunda da alacak kaydı yapılır.
Buna göre gider çeşitleri ilk madde ve malzeme, işçi ücret ve giderleri, memur ücret ve giderleri, dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetler, çeşitli giderler, vergi resim ve harçlar, amortisman ve tükenme payları ile finansman giderlerinden oluşmaktadır.
Şahıs şirketinizin gider kalemleri arasında bulunan ve vergiden düşülebilecek harcama türleri şunlardır: Yiyecek ve içecek harcamaları, temsil ve ağırlama giderleri, ulaşım harcamaları, araç kiralama veya satın alma giderleri, online harcamalar, ofis giderleri, iş yeri faturaları, kargo ve posta giderleri, sağlık ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri