Bilişim Sistemine Girme Suçu, Avrupa Konseyi Siber Suç Çerçevesinde düzenlenmiştir. Maddenin birinci fıkrasına göre bir bilişim sistemine hukuka uygun olmayacak şekilde girilmesi ve söz konusu bilişim sistemine hukuka aykırı şekilde girilmesinin ardından sitemde bulunmak suç teşkil etmektedir.
Bilişim suçları hazırlanacak bir siber suçlar şikayet dilekçesi ile bulunduğunuz yer Cumhuriyet Başsavcılığına veya bulunduğunuz yerdeki Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüklerine yapılabilir. Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı suçun işlendiği yerdeki Cumhuriyet Başsavcılığıdır.
Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı
Ancak suçun türü için bir şikayet öngörülmüyorsa, şikayet, suç duyurusu şeklinde bir dilekçe ile Cumhuriyet Başsavcılığına veya Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüklerine şikayette bulunulabilir. yapılabilir veya bu bildirim sözlü olarak yapılabilir.
Bu karar gereğince; Siber Güvenlik Kurulu oluşturulmuş, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na siber güvenlik alanında görev ve yetkiler verilmiş, siber güvenlik ile ilgili çalışma grupları ve geçici kurulların oluşturulabileceği karara bağlanmıştır.
İlgili 20 soru bulundu
Siber güvenlik uzmanları, kamu ve özel sektördeki kuruluşlarda, savunma sanayi, finans, telekomünikasyon, sağlık, enerji gibi sektörlerde veya siber güvenlik danışmanlık firmalarında çalışabilirler. Ayrıca, üniversitelerde ve araştırma merkezlerinde de çalışma imkanları bulunmaktadır.
İşinize en çok yarayacak bölüm bilgisayar mühendisliği olacaktır. Fakat girdiğiniz üniversitede verilen derslere dikkat ederek elektronik mühendisliği, matematik mühendisliği ve benzeri bölümlerden mezun olarak da bu mesleğe yönelebilirsiniz.
Siber suçlar, soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı olmayan suçlardır. Söz konusu suçların soruşturulması ve kovuşturulması re'sen takip edilmekle beraber henüz tespit edilememiş olması halinde ilgili merci olan Cumhuriyet Savcılıklarının bilgilendirilmesi halinde de takibi gerçekleştirilecektir.
Bilişim Suçu Şikâyet
Soruşturma aşaması ve kovuşturma aşamaları bilişim suçu işlendiğinde takip edilen süreçtir. Soruşturma aşamasında savcılık delilleri toplarken bunu emniyet vasıtası ile yapar. Bilişim suçlarının şikayeti Siber Suçlar Şube Müdürlüğü'ne ya da jandarma karakoluna da yapılabilmektedir.
Buradan da anlaşılacağı üzere CİMER, siber suçlara hakkında yapılan başvuruları yalnızca idari başvuru olarak değerlendirerek konuyla ilgili birime yönlendirme yapar. Bilişim suçları şikayeti için başvurulabilecek merciiler; Cumhuriyet Savcılıkları Emniyet ya da Jandarma Karakolları
Bakanlığımız ve Emniyet Genel Müdürlüğü; siber suçlarla mücadele için SİBERAY projesini hayata geçirmişti. Güvenli ve bilinçli internet kullanımını sağlamak, siber güvenlik alanında siber farkındalık oluşturmak amacıyla her yaş grubundan vatandaşlarımızı bilinçlendirmeyi amaç edinen bir projedir.
Örneğin, bir sisteme girerek, zarar verme, verileri silme, şifreleme, ele geçirme, veri ekleme, sistemin kullanımını engelleme, özel hayatın gizliliğine müdahale etme, iletişimi engelleme, iletişimi izinsiz izleme ve kayıt etme gibi eylemler siber suç kategorisinde değerlendirilir.
Bilişim suçlarına yönelik bir şikâyet oluşturmak isterseniz suçun işlendiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde şikâyet etme hakkınız bulunmaktadır. Şikâyetinizi dilekçe yoluyla Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak veya Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne giderek başvuruda bulunabilirsiniz.
BTK Bilgi ve İhbar Merkezi'ne 120 Numaralı Telefon Kanalıyla Ulaşılabilmektedir.
Bilişim suçları ve bilişim yoluyla işlenen suçların soruşturmasını yürütmek, bu amaçla operasyon yapmak, koordine etmek ve gerektiğinde yapılacak operasyonlara destek vermek, Suçun aydınlatılabilmesi maksadıyla bilişim sistemlerinde arama, dijital kopya alma, inceleme, veri kurtarma ve raporlama işlemlerini yapmaktır.
Emniyete bizzat giderek veya https://onlineislemler.egm.gov.tr/Sayfalar/Ihbar.aspx bu adresten online şikayet edebilirsiniz.
Mağdur olduğunuz böylesi bir durum karşısında derhal şikâyet için en yakın emniyet birimine ya da Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat ederek suç duyurusunda bulunun.
E- Devlet Üzerinden Savcılığa Suç Duyurusu Yapmak Mümkün Mü? E- devlet üzerinden savcılığa suç duyurusu yapılmamaktadır. Bu işlem CİMER aracılığı ile yapılmaktadır.
Kişisel bilgilerinizin çalınması, siber tacize uğrama ya da herhangi bir bilişim suçu nedeniyle mağdur olduğunuzu düşünüyorsanız, suç duyurusu ya da şikayet dilekçesi ile bulunduğunuz yerdeki Cumhuriyet Başsavcılığı'na veya Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüklerine şikayette bulunabilirsiniz.
Bir bilişim sistemindeki verileri bozmak, yok etmek, değiştirmek veya erişilmez kılmak, sisteme veri yerleştirmek, var olan verileri başka bir yere göndermek suretiyle işlenmiş olan bilişim suçunun faili, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Bilişim sistemine girme suçu ve cezası TCK 243'te düzenlenmiştir. Bilişim sistemine hukuka uygun olmayan bir yol kullanarak girenler için bir yıla kadar hapis cezası verilebilmektedir. Bunun yanı sıra adli para cezası verilmesi de söz konusudur.
Ancak Facebook; insan hayatının korunması için önemli olan intihara teşebbüs, öldürmeye teşebbüs, kayıp bir şahsın bulunması veya çocukların cinsel istismarı gibi suçları acil husus kabul ederek adli makamlarımız tarafından doğrudan başvurulduğunda trafik veya IP bilgilerini vermektedir.
Meslek Liselerinin Bilişim Teknolojileri alanından mezun olanlar Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü programına ek puanla yerleşebileceklerdir.
Bilişim Güvenliği Teknolojisi bölümü, bilgisayar sistemlerini ve verileri güvende tutmak için gerekli olan teknolojik becerileri ve bilgileri sağlayan bir lisans programıdır. Bu bölüm, öğrencilere ağ güvenliği, siber saldırı önleme, veri koruma, güvenlik politikaları ve prosedürleri gibi konuları kapsar.
Siber güvenlik uzmanı, siber tehditlerin tanımlanması, önlenmesi ve azaltılması ile ilgili derinlemesine bilgi ve becerilere sahip bir bireydir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri