Şiber vana su tedarik sistemleri için en yaygın olarak kullanılan parçalar arasında yer alır. Doğrusal hareket izolasyon valfini temsil eder ve akışı durdurma ya da devam ettirme işlevine sahiptir. "Şiber vana nedir?" sorusuna, su akışının kontrol edilmesini sağlayan bir aparat, olarak cevap verilebilir.
Şiber Vana Nasıl Çalışır? Dairesel borulardan gelen akışkanın hareketini, dairesel veya oval kesitli bir plaka yardımıyla kapatarak engelleyen vana çeşitlerine şiber vana veya sürgülü valf denir. Plaka vananın üstündeki topuzun döndürülmesi ile hareket eder.
Bu vanalar, suyun diğer tarafa akmasını önleyen bir iç geçidi yükselterek veya alçaltarak su akışını kontrol eder. Şiber vanalarda akış her iki yönde de olabilir. Bu vanalarda basınç kaybı az olduğundan ısıtma tesisatlarında sıklıkla kullanılır.
Su vanası sol tarafa doğru, yani saat yönünün ters yönüne çevrilerek açılır.
Kosva vanalar kolon musluğu veya kolon vanası olarak adlandırılır. Bu vanalar ısıtma tesisatında kolon altlarında konulur. Yan tarafında bulunan pürjörü ile vanalardan ayırt edilir. Bir tamirat anında veya başka maksatlarda kolonlardaki suyu kesmek veya boşaltmak için kullanılır.
İlgili 19 soru bulundu
Kolon Vanası (Kosva Vana)
Kolon musluğu veya kolon vanası olarak da adlandırılan bu vanalar, ısıtma tesisatlarında kolon altlarına konulur. Yan tarafında bulunan pürjörü ile diğer vanalardan ayrılır.
İki Yollu Vanaların Avantajları:
1- Merkezi sistemdeki farklı dirençlerden oluşabilecek su sirkülasyonu farklılıklarını, fazla su geçen yerleri kısarak dengeleyecektir. 2- Dönüş suyu sıcaklığı düşük olacağı için dönüş borularındaki ısı kaybı daha azdır.
Kelebek vanalar, akışın akıp akmadığını gösteren bir manivela koluna sahiptir. Vanayı açmak için kolu kısmen çevirin. Vanayı kapatmak için kolu mile dik olarak çevirin.
Vanayı Kontrol Edin: Petek vanalarının üzerinde çoğu zaman açma kapama yönü yer alır. Eğer bu bilgilendirme yoksa vanayı saat yönünün tersine çevirin. Bir nevi sola doğru çevireceksiniz. Bu işlemden sonra petek ısınmaya başlayacaktır.
Stop Vana Nedir? Boru içinde bir noktadan diğer noktaya taşınan akışkanı ayarlamaya, durdurmaya ve akış yönünü değiştirmeye yarayan musluk benzeri aygıtlara stop vana denir.
Küresel vana , içinden geçen akışı kontrol etmek için, delikli ve döner bir küre kullanan çeyrek dönüşlü en kaliteli vanalardan biridir. Kürenin deliği akış ile aynı hizada olduğunda ve vana kolu tarafından 90 derece döndürüldüğünde kapalıdır.
Sızdırmazlık konusunda küresel vana kelebek vanaya göre daha güvenilirdir. Kelebek vana da sızdırmazlık açısından iyi sonuçlar verir ancak özellikle gaz taşınan hatlarda küresel vanalar daha fazla tercih edilmelidir. Küresel vananın tercih edilmesi gereken bir diğer durum ise yüksek basınçtır.
Termostatik radyatör vanalar genellikle banyolarda veya duş odalarında önerilmez, çünkü bu tür vanalar, duştan veya banyodan gelen ekstra ısı ile karışır ve yoğuşmayı azaltmak için gereksiz yere radyatörü kapatır.
Sürgülü Vanalar; Sürgü adı verilen klapenin düşey düzlemde sonsuz vidalı mil sayesinde hareket etmesi ile akışkana yol verip, akışı durduran vanadır. Tam açık veya tam kapalı olarak çalışmaları sürgülü vana kullanımı tercih edilir.
Ana Su Vanasını Bulmak
Evin orta kısımlarını kontrol etmeye gerek yok. Kapatma vanaları zemin katta yer alacağından üst katları da unutun. Bodrum katı olanlar için genellikle burada bulunur. Su hatları genellikle su şebekesinden kesme vanasına kadar ekstra boru veya sapma olmadan geçer.
Kelebek vanalar, montaj alanının sınırlı olduğu yerlerde avantajlı hale gelebilir. Sürgülü vanalardan farklı olarak, kelebek vanalar akışı kısmak veya düzenlemek için olduğu kadar tam açık ve tamamen kapalı konumda da kullanılabilir. Kelebek vanadaki basınç kaybı, sürgülü vanaya kıyasla küçüktür.
Kelebek vanalar nerede kullanılır? Kelebek vanalar su temini, atıksu arıtma, yangından korunma ve gaz temini alanlarında, kimya ve petrol endüstrilerinde, yakıt işleme sistemlerinde, enerji üretimi vb. alanlarda geniş bir uygulama yelpazesi için kullanılabilir.
Pnömatik vana tek etkili pistonun hava kumandalı aktüatör ile hareket ettirilmesi ile çalışır. Normalde kapalı pozisyondadır. Aktüatöre hava verilmesi ile piston yukarı doğru hareket eder ve vana açılır, hava kesildiğinde yaya aracılığıyla piston itilerek vana kapalı konuma getirilir. Şekil itibariyle Y tipi vanadır.
Üç yollu vana, merkezi ısıtma sistemlerinde yönlendirme ve karıştırma vanası olarak kullanılır. Kazan, kombi veya boyler tesisatında sistemdeki akışkanın (suyun) sıcaklığını ayarlar. Karışım amacıyla kullanıldığında, iki farklı sıcaklıktaki devrelerden gelen su, vanada karışır ve karışım sıcaklığı ile vanadan çıkar.
Ayrıca, tuvaletler, lavabolar ve su ısıtıcıları gibi münferit armatürlerin yakınında da ayrı ayrı kapatma vanaları bulunur. Bu vanalar sıhhi tesisat onarımları gerektiğinde veya acil bir durum meydana geldiğinde, su akışının hızlı bir şekilde kesilebilmesi ve su baskınlarının önlenmesi için kullanışlıdır.
Dört yollu vana, bir sistemdeki sıvı akışını kontrol etmek için basit bir cihazdır. Bu valfler, pompa ve tank için eşit yüzey alanlarına sahip olma avantajı ile makara tipindedir. Ayrıca dikey bir simetriye sahip olmaları, onları bir sıvı akışının kontrolünü gerektiren uygulamalar için ideal bir seçim haline getirir.
Doğal gaz tesisat boruları sıva altına döşenmez. Borular odun, kömür, çöp depolarına ve asma tavan içine döşenmemelidir. İç tesisat hatları hiçbir zaman asansör boşluğu, havalandırma, çöp ve duman bacaları, davlumbaz içleri ve yangın merdivenleri gibi alanlardan geçirilmemelidir.
Kuyubaşı vanası kuyulardan gelen gazı toplayıp, içinde bulundurduğu akış ölçer, sensör dedektör ve çeşitli vana takımlarıyla üretim ve dağıtım haznesine iletecek. Ağırlığı 65 ton olan kuyubaşı vanasının yüksekliği 5.1 metre olurken, bu yükseklik iki katlı bir binaya eş değer.
Sıcak ve soğuk su tesisatı için yaygın kullanılan borular arasında bakır, CPVC, PVC ve PEX bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri