SIDS bazen beşik ölümü olarak da adlandırılır. Bunun nedeni bu sendromun bebekler beşiklerindeyken yani uyku esnasında uyudukları yerde yaşanıyor oluşudur. Her ne kadar bizim ülkemizde sadece yüzüstü yatmanın SIDS'e yol açtığı bilgisi genel olarak bilinse de gerçekte neden olduğu tam olarak tespit edilememiştir.
1 aylıktan 1 yaşına kadar olan bebekler ani bebek ölümü riski taşıyor ve en sık bebek ölümü 2 ila 4 aylık dönemde görülüyor.
Bebek ölümlerinin başlıca sebepleri; doğum asfiksi (solunumun başlamaması), zatürre, erken doğum komplikasyonları, ishal, sıtma, kızamık ve kötü beslenmedir. Bunların dışında, eğitim, çevre koşulları, devletin tıp hizmetleri ve annenin sağlık bilgisi gibi pek çok faktör ölüm sayısına etki eder.
ABÖS riskini azaltmanın en etkili yöntemi, bir yaşından küçük bir çocuğu sırt üstü uyutmaktır. Diğer önlemler arasında bakıcılardan ayrı ancak bakıcılara yakın sert bir yatak, gevşek yatak takımı olmaması, nispeten serin bir uyku ortamı, emzik kullanımı ve tütün dumanına maruz kalmaktan kaçınmak yer alır.
ABÖS, Ani Bebek Ölümü Sendromu'nun kısaltılmışıdır.Bir yaşından küçük, sağlıklı bir bebeğin beklenmedik ve nedeni açıklanamayan ölümü anlamına gelir. Bu duruma bazen “beşik ölümü” denir, çünkü ABÖS ile bağlantılı bebek ölümlerinin çoğu uykuda gerçekleşir. ABÖS görülme oranı oldukça düşüktür.
İlgili 37 soru bulundu
Anne karnında bebek ölümlerinin %50'sinde neden belirsizdir. Sebepleri belirlenen vakalarda plasenta, kordon anomalileri, fetüste anomali, enfeksiyon, gelişme geriliği, annede diyabet, yüksek tansiyon, guatr, otoimmün (bağışıklık sistemi ile ilgili) hastalıklar, kaza ya da travma izlenebilmektedir.
Uyurken belli aralıklarla kontrol edin: Bebeğinizi uyku esnasında yatış ve nefes alış kontrolünü sağlayın. Bebeğinizi mutlaka emzirin: Bebeğinizi mümkün olduğunca uzun süre anne sütüyle besleyin. Çünkü yapılan araştırmalar emzirmenin Ani Bebek Ölümü Sendromu riskini azaltmaya yardımcı olduğunu göstermiştir.
Çığır açan yeni bir araştırma, Ani Bebek Ölümü Sendromu'nun (ABÖS) gizemini çözmüş olabilir. "Uykuda bebek ölümü" olarak da bilinen ABÖS görünüşte sağlıklı bir bebeğin, genellikle yaşamının ilk 6 ayı içindeyken ani, beklenmedik ve açıklanamayan şekilde ölmesi anlamına geliyor.
Bebeğinizin yüzü ve yanaklarının soğuması ise onun gerçekten üşüdüğü anlamına gelebilir. Bu nedenle bebeğinizin yüzü ve yanakları soğuduysa, ensesini ve göğsünü de kontrol ederek bulunduğu ortamdaki ısının yükselmesini sağlamanız önemlidir.
Yenidoğan bebeklerdeki birçok refleksten biri de moro refleksidir. Moro yani “sıçrama” refleksi, yenidoğanların tamamında olan ve doğuştan gelen bir reflekstir. Sinir ve kas sisteminin koordinasyonunu gösteren bu refleks, doğumdan belli bir süre geçtikten sonra ise kaybolmaktadır.
EN AZ ŞUBATTA
En az bebek ise 86 bin 223 ile şubat ayında dünyaya geldi. Şubat ayını ise 87 bin 760 bebek ile aralık ve 91 bin 970 bebek ile kasım ayı izledi. Ölüm rakamlarına bakıldığında ise ocak ayında 49 bin 223 kişi, aralık ayında 37 bin 507 ve mart ayında ise 37 bin 488 ile en fazla ölümün olduğu aylar oldu.
Bebek yüz üstü uyuduğu zaman yastık ile arasında karbondioksit oranı artınca bebek bayılarak ani ölüm gerçekleşir. Bebeğin üzerine battaniye veya kalın örtüler örtüldüğü zaman nefesi kesilerek ani ölüme sebep olabilir.
34. haftadan sonra doğan bebeklerin yaşama şansı ise daha yüksektir. Halk arasında yaygın olan “7 aylıkken doğan bebeğin yaşama şansı 8 aylık bebeğe göre daha fazladır” anlayışı doğru değildir.
SIDS (Sudden Infant Death Syndrome) olarak da adlandırılan ani bebek ölümü sendromu, adından da anlaşılacağı üzerine herhangi bir uyarı ve hastalık belirtisi olmaksızın, genelde uyku halinde ve ani şekilde meydana geliyor. Normalde uyandırma mekanizması, bebek nefes almayı bıraktığında devreye gererek onu uyandırıyor.
Yüzüstü yatırılan bebeklerin sıcaklık düzenlemesi zorlaşır ve başlarını kontrol etme yetenekleri sınırlı olduğu için boğulma riski yüksektir. Bebekler, sırt üstü uyandırılmalı ve uyku sırasında sürekli olarak gözlemlenmelidir. Yüzüstü yatırma, güvenli ve sağlıklı bir uyku ortamı sağlamak için önerilmez.
Yüzünü eliyle veya battaniyesiyle kapatarak size o oyunu oynamak istediğini belli eder.
22 ve 23 derece sıcaklıklarda uzun kollu bir pijama ve hafif bir uyku tulumu kullanabilirsiniz. 24 ve 25 derecede ise kısa kollu bir atlet ve uzun kollu pijama yeterli olacaktır. 26 derecede hafif bir uyku tulumu ve 27 derece üzerinde yalnızca bebek bezi kullanmak yeterli olmaktadır.
25 derecede ise bebeğinizin daha hafif ve rahat kıyafetler giydiğinden emin olmalısınız. Kıyafetlerin pamuklu, açık renkli ve ince olmaları daha doğru olacaktır. Bu sayede bebeğinizin hem terlemesini önleyip hem de rahat etmelerini sağlayabilirsiniz.
Eğer bebeğinizin yatarken giydiği giysiler yeterince ısıtıcı özelliği oluşturuyorsa ve yatak odası sıcaklığı 18-20°C arasındaysa, bebeğinizin yatarken çorap giymesi gereksiz olabilir.
Anne karnında bebeğin kalbi durursa çoğunlukla belirti olmaz. Tesadüfen yapılan rutin muayene sırasında bebeğin kaybedildiği anlaşılır. Ancak bazen de anne karnında bebek öldüğünde koyu kahverengi, siyah veya kırmızı renkli kanama olur. Kanamanın nedeni sağlıksız olan gebeliği vücudun dışarı atma çabasıdır.
Kışın bebeği dışarı çıkarken mutlaka soğuktan koruyucu erkek bebek tulum ve montlarla korunmalıdır. Kış aylarında dışarı çıkıldığında bebek arabasında soğuğu ve rüzgarı önleyen koruyucular kullanılmalıdır. Bebeklerin üzerine ise ayrıca bir battaniye örtülmeli.
Öz. Beşik veya karyola ölümü olarak da adlandırılan ani bebek ölümü sendromu (ABÖS), tamamen sağlıklı olduğu düşünülen bir yaş altındaki bir bebeğin, ani ve beklenmedik şekilde ölmesi ve ölüm sebebinin tıbbi araştırmalarla açıklanamaması durumudur.
Sarsılmış bebek sendromu (SBS); ebeveynin, bebeği kollarından ya da gövdesinden tutarak sertçe sarsmasıyla ortaya çıkar. Şüpheli öykü, subdural hemoraji, bilateral retinal hemoraji, kraniyal kemik ve/veya iskelet fraktürü, ekimozları olan hastalarda akla gelmelidir.
Bebek ölümleri, ölüm zamanına göre, doğumdan itibaren 0 -6. günlerde olanlar “erken neonatal dönem”, 7.- 27. günlerde olanlar “geç neonatal dönem” ve 28. – 365. günlerde olanlar ise “postneonatal dönem” olmak üzere üç dönemde incelenmiştir.
Yenidoğan için kesinlikle yastık kullanılmamalı ve sırt üstü yatırılmalıdır. Yenidoğan bebeklerin kafaları genellikle sağa ve sola dönük uyurlar. Bu durumlarda bebeğin kafası düzeltilmemeli, sırt üstü yatmasına izin verilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri