Şifonun Ütüleme İşlemi ve Sonrası Arada havlunun olduğu ve kumaşın yeterince sıcaklığa maruz kalmamasının istenen sonucu elde etmeye engel olacağı bilinmelidir. Bu nedenle ütünün sürekli kumaş üzerinde hareket ettirilmesi sayesinde ütüleme işlemi tamamlanır.
Kurutma makinesinde kuruttuğunuz çamaşırların daha az buruştuğunu göreceksiniz. Şifon, en şık yazlık elbiselerde, hareketli renkli eteklerde kendini gösteren incecik, hafif uçuşan bir kumaştır. Adeta ütü yapmadan da şık olunabileceğinin kanıtıdır.
Bunun ılık su ile birlikte elde yıkama yapılabilir ya da kuru temizlemeye verilebilir. Nasıl ütülenir sorusunun cevabı ise daha basit. Düşük ayarlı ütü programıyla birlikte şifon kumaş rahatlıkla ütülenebilir.
Şifon eşarp ve şal modelleri en nazik şekilde yapılmalıdır. Ilık su içerisinde yavaş ile yıkanmalıdır. Durulama işlemi mutlaka soğuk su ile yapılmalı, nemli şekilde ve düşük derecede mutlaka ütülenmelidir.
Ayrıca şifon kumaş yapısına göre 30 derecede çamaşır makinesinde yıkanmalıdır. Şifon kumaş ince dokulu olduğu için leke tutmamaktadır. Şifon kumaş yanlış yöntemler ile yıkandığı takdirde çekme yapabilir.
İlgili 40 soru bulundu
ŞİFON KUMAŞIN BAKIMI VE TEMİZLİĞİ
Aynı şekilde ipek şifon giysileriniz için de kuru temizleme tavsiye edilir. Polyester şifondan gömlek, bluz, tunik ya da etek gibi giysileri ılık su ile elde veya 30 derecede makinede yıkayabilirsiniz. Ağartıcı, güçlü deterjanlar kullanmaktan kaçınmalısınız.
Şifon kumaş, hafif, ince ve şeffaf bir dokuya sahip olan bir kumaş türüdür. Yani şifon kumaş nasıl bir kumaştır diye soran biri diğer kumaş türlerine göre daha hafif ve ince olan bir kumaş olduğunun cevabını alabilir. Genellikle yaz aylarında giyim için kullanılır.
Kurutma Makinesi
Saç kurutma makinesi ile uğraşmak istemiyorsan kıyafetini birazcık ıslatıp kurutma makinesine de atabilirsin. Islatmak yerine hafif nemli bir çorabı da kullanabilirsin aynı işi görecektir. 15 dakikalık düşük ısıda kurutma işlemi sonrası en önemlisi kıyafetini hemen çıkartıp asman.
Fön Makinesi Kullanın
Kırışık kıyafetinizi iyice gerdirdikten sonra fön makinesini en sıcak seviyede açın. Üflenen havayı direkt olarak kırışıklıklar üzerine tutun. Bu sayede ütü kullanmadan kırışıklıkların açılmasını sağlayın.
Şifon elbise veya bluz gibi şifon eşyaların genellikle elde, soğuk su ile yıkanması tavsiye edilir. 30 dereceye kadar soğuk su kullanılabilir.
Şifon eşarp ve şal modelleri, ipek kumaşlarda olduğu gibi en nazik şekilde yapılmalıdır. Ilık su içerisinde yavaş hareketler ile yıkanmalıdır. Durulama işlemi soğuk su ile yapılmalı, nemli bir şekilde ve düşük derecede ütülenmelidir.
Pamuklu krep kumaşlar, yüksek bükümlü ipliklerden krep örgülerde dokunan hafif gramajlı kumaşlardır. Elbiselerde çok kullanılan krepler kullanışlı bir yaz kumaşıdır. Kolay yıkanır ve kolay ütülenir.
Yüksek ısıya karşı duyarlı olan naylon kıyafetler 80 derece sıcaklıkta ütülenmelidir. Sentetik kumaşlar, orta derecelerde, polyester kumaşlar ise daha düşük derecelerde ütülenmesi gerekir.
Jarse, şifon, triko, kadife ve kot kumaşları ütü gerektirmeyen kumaş türleri arasında yer alır. Uzun seyahatler ve iş toplantıları için kombin yapmak istiyorsanız bu kumaşları tercih edebilirsiniz.
Kıyafetlerinizin kumaş dokusuna uygun sıcaklıkta ütülenmesi, kırışıklıkların açılmasını daha kolay hale getirir. Örneğin pamuklu için ütünüzü pamuklu, sentetik için polyester ayarına getirmeniz gerekir. Giysi kırışıklık açma işlemini kolaylaştırmak için kırışıklık açıcı ütü spreyi kullanabilirsiniz.
Ütünün icadı 17. yüzyıl başlarına kadar dayanmaktadır. İlk başlarda giysileri düzleştirmek için ısıtılmış ağır taşlar kullanılırken daha sonra saplı düz demir plakalar ateşte ısıtılmaya başlandı. Bu yöntemle ısının uzun süre korunamaması yüzünden demir plakaları oyarak içlerini kömür közüyle doldururlardı.
Kıyafetlerinizdeki kırışıklıkları açmak için temiz nemli bir havluyu, düz bir zemine serdiğiniz kıyafetinizin üstüne serin. Daha sonra havluyu kıyafetinizin üstüne doğru bastırarak kırışıklıkların hafif nemlenmesini sağlayın. Son olarak nemli kıyafetinizin kurumasını bekleyerek kırışıklıkların açılmasını sağlayın.
KIYAFETİN NEMLİ OLMASINI SAĞLAYIN
Keten ve pamuk kıyafetlerinizi ütülerken kumaşın hafif nemli olması kırışıklıkların açılmasını ve ütülemeyi kolaylaştırır. Bir sprey şişesi yardımıyla hafifçe ıslattığınız ya da tamamen kurumamış pamuk ve keten kıyafetlerinizi ütülemek kırışıklıkların kolayca açılmasını sağlar.
Polyester - naylon kumaşların ütü ısı ayarı: Isıya duyarlı hassas kıyafetlerinizi 60 - 80 derecede, düşük ve orta sıcaklıkta ütüleyebilirsiniz. Yün - ipek kumaşların ütü ısı ayarı: Şekil alması zor olan hassas kumaşları 120 - 160 derece arasında ütüleyebilirsiniz.
Özellikle krep ve polyesterden üretilen şifon kumaşın kullanımı oldukça yaygındır. Polyesterden üretilen şifon kumaşın, alım ücreti düşük olduğundan ve dayanıklı oluşundan daha çok tercih edilmektedir. Diğer sentetik liflerden elde edilen şifon kumaşlar, yine polyester gibi uygun fiyatlı ve uzun ömürlü kullanımlıdır.
Şİfon abiye elbiseler, kaşmir ve sık dokumalı üretilen ince kumaş çeşididir. Şifon abiyelerde özellikle tercih edilen kumaş türüdür. Sıfır beden veya 48 beden gibi kalıplarda bile rahatlıkla kullanılır. Renk ve desen bolluğunun olduğu şifonlar doğru modelle tasarlandığında kilolu kadınları zayıf gösterir.
Şifon kumaş çeşitli kumaşların (pamuk, ipek, polyester) dokunarak elde edilen şeffaf bir dokuya sahip ışık geçirebilen bir görünüme ve çok ince bir yapıya sahip olan kumaş türüdür. Bu kumaş türü büyük beden giyim modasında da kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri