Bağışıklık sisteminin en büyük düşmanlarının başında sigara içmek geldiğinden mutlaka sigara bırakılmalıdır. Çünkü sigara hücrelerin ölmesine sebep olarak vücudun savunmasız kalmasına yol açar.
Sigara kullanımı
Sigara dumanında bulunan maddeler, bağışıklık sisteminin enfeksiyonlara direnç gösterme kapasitesini düşürdüğü için vücudunuzun bağışıklığı önemli ölçüde düşer.
Nikotin içeren sigara, elektronik sigara ve diğer tütün ürünleri vücudunuzun savunma sistemini zayıflatır. Sadece nikotin değil nefesle çekilen diğer kimyasallar da bağışıklık sistemini baskılar. Bir kereliğine bile aşırı alkol almak 24 saate kadar bağışıklık sisteminizin mikroplarla savaşmasını engeller.
Sigara kullanımı bağışıklığı olumsuz etkiler ve HIV enfeksiyon riskini arttırır.
İlgili 25 soru bulundu
Hastalığa sık sık yakalanmamak, yakalandığı zaman hafif bir şekilde atlatmak, virüsleri ve bakterileri vücudun kolay bir şekilde uzaklaştırması gibi durumlar bağışıklık sisteminin güçlü bir yapıda olduğunu gösteren noktalar olarak bilinir.
1. günün sonunda: Kalp krizi riski 24 saat içinde azalmaya başlıyor. 2. günün sonunda: Tat alma ve koku duyusu 48 saatte artmaya başlıyor.
Sigara İçmeyin
Sigara içmek geniz yolunuzu kurutur ve siliyanıza zarar verir – siliya burnunuzun içinde bulunan ve mikropları yakalayan küçük tüylerdir. Sigara dumanı olan yerlerde durmak bile soğuk algınlığı ve gribe yakalanma riskinizi artırır.
Sigara kullanımının güvenli bir sayısı yoktur. Günde 3-5 tane sigaranın zararı olmaz demek mümkün değildir, ancak daha az sigara içtiğinizde doğal olarak karşı karşıya kalacağınız risk daha az olacaktır.
2 gün sonra tüm nikotin ürünleri vücudunuzdan atılmıştır. Tat ve koku alma duyularınızda düzelme başlamıştır. Akciğerleriniz düzelmektedir. (Birkaç hafta öksürük sürebilir, çünkü akciğerleriniz temizlenmektedir.)
Sigarasız 3 Gün: Sigarayı bıraktıktan 3 gün sonra kişinin vücudundaki nikotin seviyesi azalır. Başlangıçta nikotin azalmasına bağlı olarak kişilerde huzursuzluk ve gerginlik gözlense de bu ataklar aşıldığında sigaradan uzak durmak iyice kolaylaşır.
2 hafta–3 ay sonra: Kan dolaşımı ve akciğer işlevleri düzelir, kalp krizi riski düşmeye başlar. 1–9 ay sonra: Daha az öksürük olur, daha kolay nefes alınır. 1 yıl sonra: Koroner kalp hastalığı riski yarıya düşer.
Ceviz, balık, avokado, fındık, badem gibi besinlerin içinde bulunan Omega-3 ve benzeri yağların vücut direncini artırdığı ve bağışıklığı güçlendirdiği biliniyor. En önemli kaynağı güneş ışığı olmasının yanında hamsi, istavrit, somon ve ton balığı da D vitamini içeren önemli besin kaynaklarıdır.
Sigara içenlerin ve dumanına maruz kalanların mutlaka öncelikli olarak portakal, kivi, limon, mandalina, domates, kuşburnu, havuç, kayısı ve yeşil yapraklı tüm sebzeler ve meyve tüketimlerini de artırmaları yaşam kaliteleri için mutlaka gerekli.
Sigara dumanından en hızlı ve en yoğun şekilde etkilenen organ şüphesiz ki akciğerlerdir. Solunan duman içerisinde bulunan zararlı kimyasallardan biri olan katran, akciğer dokusunda birikir ve zamanla bu dokularda harabiyete yol açar.
Sigara içmek solunum yollarını hem tahriş ediyor, hem de dış etkenlere karşı savunmasız bırakıyor. Sadece sigara içiyor olmak bile, herhangi bir enfeksiyon olmaksızın boğazda ağrı, tahriş ve öksürüğe neden olabiliyor.
Sigara içmenin güçlü bir iltihaplandırıcı etkisi var. İçilen tek bir sigaradan sonra bile vücutta iltihap hücrelerinin seviyeleri hızla yükselir, etkisi de 35 dakika kadar devam eder.
Saat 22.00: Bu saatte alyuvarların aktivitesi artar, vücut bağışıklık sistemimiz etkin çalışmaya başlar. Sigara kullananlar bu saatte son sigaralarını içmelidir. Çünkü bu saatten sonra vücudumuz nikotin gibi zehirli maddeyi vücuttan uzaklaştıramaz. Sabah saatlerine kadar vücutta kalan bu zararlı madde vücudu zehirler.
Sigarayı aniden bırakmak, nikotin yoksunluğuna neden olabilir ve bu da huzursuzluk, sinirlilik, baş ağrısı gibi yoksunluk belirtilerini tetikleyebilir. Fiziksel ve Duygusal Zorluklar: Sigarayı aniden bırakmak, fiziksel ve duygusal zorluklarla karşılaşmaya neden olabilir.
6 saat sonra kalp atış hızı ve kan basıncı düşmeye başlar. 12 saat sonra sigara dumanından kaynaklanan zehirli karbon monoksit kan dolaşımınızdan temizlenir ve ciğerlerinizin daha iyi çalışmasını sağlar. 2 gün sonra tat ve koku duyularınız keskinleşir.
Vücutta biriken nikotini dışarı atmada en etkili besinlerin başında hayat kaynağı olan su geliyor. Çünkü su, vücutta bulunan zararlı radikalleri dışarı atmada önemli bir rol üstleniyor.
Yapılan çalışmalar; A, B6, C, D ve E vitaminlerinin eksikliğinin bağışıklık tepkilerinin değiştirebileceğini ortaya koymuştur.
Pekmezin içinde bağışıklık sisteminin önemli destekçileri olan B ve C vitamini gibi vitaminler, kalsiyum, manganez ve çinko gibi mineraller bulunur. İçerisinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde pekmezin insan sağlığı üzerinde sayısız faydası vardır.
Geçen yıl dünyada 15 bin kişinin gripten ölmesi, bu kişilerin bağışıklık sisteminin hazırlıksız yakalanmasına bağlanıyor. Uzmanlar, grip, nezle, bronşit gibi hastalıkların bağışıklık sistemini güçlendirdiğine ve özellikle deri kanserine karşı etkin konuma getirdiğine dikkat çekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri