Sigara böreği veya diğer önerilen adıyla kalem böreği, Türk mutfağına özgü bir börek çeşididir.
Sonra bir baktım, yıl 2011, Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı, 'sigara çağrışımı yapıyor' gerekçesiyle isim değişikliği için başvurmuş, 'parmak, sarma ve kalem' isimlerinden en çok 'kalem' beğenilince Sakarya'da esnaf, sigara böreği yerine bu ismi kullanmaya başlamış.
Yapılan oylama sonucunda sigara böreğinin isminin Kalem Böreği olmasına karar verildiğini anlatan Alişan, aldıkları bu kararı Türkiye'deki tüm esnaf derneklerine göndererek sigara böreği yerine kalem böreği denmesini sağlamayı amaçladıklarını da sözlerine ekledi.
Daha uzun zamandır var olduğu bilinse de, sigara böreğinin ilk tarifi 1872 yılında bir Fransızca yemek kitabında “Cigara beurrek à la Turque” şeklinde yer almaktadır. İnce bir yufkanın içine peynirli ya da kıymalı bir malzeme konulduktan sonra, sigara şekline benzeyen şekilde böreğin dürülmesi ile hazırlanmaktadır.
Ayçiçek yağını orta boyda derin bir tava veya kızartma tenceresinde iyice ısıtın. Her seferde 5-6 börek olmak üzere kızartmak için yağın içerisine alın, kızarırken hafifçe yuvarlayarak kontrol edin. Toplamda 6-7 dakika içerisinde her iki yönü de pişmiş olacaktır.
İlgili 32 soru bulundu
Özellikle peynirli sigara böreği yapıyorsanız, kullandığınız peynirin yağlı ve sulu olmamasına dikkat edin. Yağlı peynir kullanmayın, sulu peyniri ise bir müddet süzgece alıp suyunu süzdürdükten sonra böreğinize ekleyin. Bu püf noktasına dikkat etmediğiniz takdirde, böreğiniz kızarırken patlayacaktır.
Sigara böreği veya diğer önerilen adıyla kalem böreği, Türk mutfağına özgü bir börek çeşididir.
Sonradan "Kürt böreği" olarak anılan bu böreğin yaratan ve yaygınlaştıran kişi Bileceli Mehmet Efendi'dir. Pülümür ile Kiğı sınırında yer alan ve bir Şii Kürt köyü olan Bileceli Kürtler tarafından İstanbul'da yaygınlaştırıldığı için "Kürt böreği" adıyla tanınmıştır.
İnternet sitesinde yapılan oylamalarda sigara böreğinin yerine 'kalem böreği', 'parmak böreği' ve 'sarma böreği' ifadesinin kullanılmasının ön plana çıktığını söyledi. Tartışmanın ardından yapılan oylamada, böreğin adının 'kalem böreği' olması en fazla oyu aldı.
1 kilo yufkada 5 yaprak bulunuyor. 1 yapraktan 6 börek, 5 yapraktan yani 1 kilodan 30 adet börek çıkıyor ona göre hesabınızı yapabilirsiniz. Yufkalarımızı açıp üst üste koyup önce ortadan ikiye kesiyoruz. Kalan yarım daireleri de 3 eş parçaya bölüyoruz. Bir yufkadan toplam 6 parça elde ediyoruz.
Bunun için sardığınız börekleri bir bocama dizmeniz, her katına streç film sermeniz ve hava almayacak şekilde sarmanız yeterli. Akşam ani bir misafir geldiğinde dolaptan çıkartıp, dışarıda 5 dakika kadar bekletiyorum. Kızartır kızartmaz, tap taze ve çıtır çıtır sigara börekleri emrinize amade.
Böreklerinizi donmuş bir şekilde çok kızgın yağa atmayın. Mutlaka bir süre oda sıcaklığında hafif çözdürüp kızartmaya özen gösterin. Dilerseniz bu şekilde hazırladığınız börekleri fırına da verebilirsiniz. Her durumda şipşak bir şekilde hazırlanabilecek enfes sigara börekleriniz hazır.
Yufkalar suda haşlandığı için bu böreğe “su böreği” adı verilmiş. Katları arasına peynir veya kıyma konarak hazırlanan bu eşsiz lezzet, yapılış şekli itibariyle Türk mutfağını en iyi yansıtan yiyeceklerden biri.
Eskiden köy statüsünde bulunan Şahinkaya Mahallesi'ne 1914 yılında Bulgaristan'dan göç eden soydaşların beraberinde taşıdığı yiyecek, "muhacir böreği" ya da "yumurtalı börek" olarak biliniyor.
Samsa, Güney Asya ülkeleri Hindistan, Pakistan ve Nepal'de çokça tüketilen, Portekiz ve Doğu Afrika'ya da yayılmış bir börek çeşididir. Hem tatlı hem de tuzlu olarak hazırlanabilen Özbek samsası tarifi genelde çok baharatlı yapılır.
Küt böreği diyenlerin bazılarına göre kat kat olduğu için, bazılarına göreyse küt küt kesildiği için ya da böreği yerken çıkan kütür kütür seslerden dolayı adı küt böreği. Kürt böreği diyenlere göreyse İstanbul'daki Kürt hamallar tarafından tüketildiği için adı Kürt böreği.
Ülke genelinde Laz böreği olarak bilinen tatlının Hopa yöresine ait olduğunu vurgulayan Akyürek, "Araştırmalarımız sırasında Laz böreğinin geçmişinin 200 yıl öncesine dayandığını öğrendik. Kayıtlarda, daha çok özel günlerde misafirler için hazırlanan tatlı olduğu bilgisi de yer alıyor.
Geçmişi 200 yıl öncesine dayanan Laz böreği, Hopa bölgesinde daha çok özel günlerde misafirler için hazırlanan bir tatlı olarak biliniyor. Yunanistan; kahve, baklava, döner, künefe, cacık, güveç, dolma ve lokma gibi birçok geleneksel lezzetimizi kendisine mal ediyor…
Laz böreği (Doğu Lazcası: Paponi); yufka, tereyağı, muhallebi ve şerbet ile yapılan bir tatlı çeşididir. Türkiye'de Doğu Karadeniz bölgesinde ve özellikle Lazların yaşadığı Artvin,Rize ve Trabzon illerinde yapılır.
"Sarmak" ve "burmak" kelimelerinin birleşmesi ile oluşmuştur.
Tarihi. Boşnak böreğinin 1450'li yıllardan beri Bosna Hersek'te yapıldığı düşünülmektedir. 93 Harbi sonrası Türkiye'nin kuzeybatısına göç eden Boşnaklar, Boşnak böreğini Bursa, Çanakkale ve Sakarya gibi yerlerde yapmaya başlamıştır. Boşnak böreği aynı zamanda Hırvatistan'daki Boşnaklar tarafından da yapılmaktadır.
Sert ve kalın yufka ile sarılan sigara böreklerinin ucu yapışmaz. Dolayısıyla yağın içerisine attığınızda şekilsiz kızarır.
Yağlı ve sulu peynirler, sigara börekleri kızarırken, böreğin patlamasına yol açacaktır. Sigara böreğinin kızarırken patlamamasını sağlamanın diğer yöntemi de, peynirli iç harcını hazırlarken, iç harcın içine yumurta kırmaktır. Yumurta iç harcı bağlayacağı için, kızarırken patlamasını önleyecektir.
Yumurta sarısı ve sıvı yağı karıştırıp böreklerimizin üzerine sürelim. Üzerine susam ve çörek otu serpelim. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzerileri kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri