Özellikle peynirli sigara böreği yapıyorsanız, kullandığınız peynirin yağlı ve sulu olmamasına dikkat edin. Yağlı peynir kullanmayın, sulu peyniri ise bir müddet süzgece alıp suyunu süzdürdükten sonra böreğinize ekleyin. Bu püf noktasına dikkat etmediğiniz takdirde, böreğiniz kızarırken patlayacaktır.
Sigara böreğinin kızartılırken patlamaması için, yağlı ve sulu peynirler tercih etmeyin. Eğer kullanacağınız peynir, yine de sulu bir peynir ise, mutlaka suyunu iyice süzün. Daha sonra 2 adet yufkayı üst üste serin.
Çeşitli iç harçlarla hazırlanılan bir börek tarifi olmasına rağmen en çok tercih edilen hali lor peyniri ve maydanozlu iç harçla hazırlanan hali.
Bu yüzden benim elimin altında her daim böreklik peynir var zaten. Bundan da anlaşılacağı üzere peynirli börek yapmak için az yağlı, ya da yağsız, kuru peynirler tercih etmenizde fayda var. Yağlı peynirler börek pişerken akıp gidecek ve elinizde peynirli börek değil sade börek kalacaktır.
Kullandığınız yağ mutlaka daha önce kızartma yapmak için kullanmadığınız bir yağ olsun. Bu yağı tavaya koyup iyice kızgın hale getirmeden içerisine böreklerinizi atmayın. Soğuk yağa atarsanız börekleriniz yağ çeker. Daha az yağ çekmesi için ise dilerseniz zeytinyağı ile kızartma yapabilirsiniz.
İlgili 39 soru bulundu
Doğrama aşamasına geçmeden önce tuzlu soğuk suda bekletin. Dilimledikten sonra tekrar tuzlu soğuk suyun içerisinde bekletin. Ardından fazla suyunu süzün ve pişirirken yağ sıçratmaması için kağıt havlu yardımıyla kurulayın. Pişirme işlemini 2-3 dakika olacak şekilde ayarlayın.
1 kilo yufkada 5 yaprak bulunuyor. 1 yapraktan 6 börek, 5 yapraktan yani 1 kilodan 30 adet börek çıkıyor ona göre hesabınızı yapabilirsiniz. Yufkalarımızı açıp üst üste koyup önce ortadan ikiye kesiyoruz. Kalan yarım daireleri de 3 eş parçaya bölüyoruz. Bir yufkadan toplam 6 parça elde ediyoruz.
Beyaz peyniri ve ince kıyılmış maydanozları birbirine karıştırın. Üçgenlerin uç kısmına beyaz peynirli karışımdan koyup iki tarafını kapatıp sıkıca sarın. Uç kısmını hafifçe suya daldırıp çıkarın yapıştırın.
Kapalı kapta ve salamura suyu içinde satılan peynirler kendi salamura suyunun içinde tutulmalıdır. Suyu azalır ise, içme suyu eklenerek peynirin havayla teması kesilmelidir. Peynir dilimlenmeden saklanmalıdır, böylece dış ortamla teması en aza indirilmiş ve bozulma riski azaltılmış olur.
Geniş bir tavaya yağlı kağıt serip peyniri üzerine yayın, 220 derecede önceden ısıtılmış fırında ızgara ayarında (ızgara ayarı yoksa fırının en üst rafında) üzeri kızarana kadar pişirin, Fırından alıp karıştırın ve tekrar fırınlayıp üzeri kızarana kadar pişirin.
Yağlı peynir kullanmayın, sulu peyniri ise bir müddet süzgece alıp suyunu süzdürdükten sonra böreğinize ekleyin. Bu püf noktasına dikkat etmediğiniz takdirde, böreğiniz kızarırken patlayacaktır. Sigara böreğini kızartırken patlamasını önlemenin bir diğer yolu da iç harcına bir adet yumurta kırmaktır.
Yufkayı minik minik kesip sigara böreğini boş sarıyoruz. Börekleri kızarttıktan sonra tabağa alıyoruz. Üzerine sarımsaklı yoğurdu döküyoruz. Onun üstüne zeytinyağında kavurduğumuz salça ya da domates sosunu döküyoruz.
Böreklerinizi donmuş bir şekilde çok kızgın yağa atmayın. Mutlaka bir süre oda sıcaklığında hafif çözdürüp kızartmaya özen gösterin. Dilerseniz bu şekilde hazırladığınız börekleri fırına da verebilirsiniz. Her durumda şipşak bir şekilde hazırlanabilecek enfes sigara börekleriniz hazır.
Dilim yufkaların üzerine fırçayla bol bol sos sürülür ve resimde görüldüğü gibi iç karışım konulup sigara böreği biçiminde sarılır. Böreklerin kalınlığı sizin tercihinizdir. En son kalan sosa yağ eklenir ve sarılan börekler sosa daldırılır ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
- Fırında yapılacak olan sigara böreğini üzeri kızarana kadar pişirmelisiniz. - 180 derecelik fırını önceden ısıtarak böreğinizi fırına sürebilirsiniz. Fırını önceden ısıtmayı sakın unutmayın.
Mozzerella peyniri imal edilirken eğer sitrik asitlikle ph düşürülüyorsa sütün mayalama sıcaklığı 30-31 derece olmalı ve 20 dakikada pıtı kesilecek kadar maya katılmalıdır. Pıhtı küçük parçalanmalıdır. Sert peynirler ise 45 dakikada kırılacak şekilde mayalanmalı, pıhtı daha küçük parçalanmalıdır.
Peynirin rengi sarıya dönmüşse ve kokusu tazeliğini kaybetmişse peynir bozulmuş demektir. Aynı şekilde görüntüsüne bakarak da tazeliğini tespit etmeniz mümkün. Özellikle yumuşak ve yağlı peynirler iyi korunmazsa kolaylıkla sertleşmeye başlar. Hatta sertleşen yerler küflenmeye dönebilir.
Peynir altı suyu elde etmek için öncelikle peynir yapmalısın. Kulağa zor gelebilir, ama bunun için sütü limon ya da sirke gibi asitli bir maddeyle kestirmen ve süzmen yeterli. İşte, sütü kestirip süzdükten sonra üstte kalan nefis bir peynir, altta kalan biraz ekşi kokulu, sarımsı su ise peynir altı suyunun ta kendisi.
Çok fazla harç koymayın beyaz peynir suyunu bıraktığı için kızarırken böreklerde patlama olur ve ince olması için de önemli. Aslında daha da ince sarabiliyorsanız sarın yani benden bu kadar:) Sardığınız böreklerin uç kısmını suya batırın ki yapışsın böylece kızarırken açılma olmaz. Resim yardımcı olacaktır.
Lezzetli sigara böreği yapmanın ilk püf noktası, yufka seçiminde saklıdır. Her zaman taze yufka ile yapılmalıdır. Bayat yufkalar kuru olacağı için, katlarken yırtılır. Bu da pişirirken hem böreğin yağ çekmesine hem de patlamasına sebep olabilir.
Klasik beyaz peynirli sigara böreklerinden sıkıldıysanız labne ve kaşar peynirinin birleşimiyle bambaşka bir lezzete sahip olan bu sigara böreğini mutlaka denemelisiniz.
Yufka üçgen şeklinde 12 eş parçaya bölünür.
- Üçüncü olarak mutlaka içine taze ot koymalı. Benim peynirle favorim maydanozdur. Ama taze kekiğinde çok yakıştığını tecrübelerimle söyleyebilirim. - Mutlaka baharat, karabiber ve eğer kullandığınız peynirler tuzsuzsa bir pincik tuzu eksik etmemeli.
Hazırladığınız sigara böreklerini buzdolabı poşetine sıralı bir şekilde koyup, sıkıca ağzını kapatın. Ardından derin dondurucuda saklayabilirsiniz. İstediğiniz zaman buzluktan çıkartıp, bekletmeden direk kızgın yağ içinde kızartabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri