Özellikle sigara içen hamile kadınların beslenme düzenine daha fazla dikkat etmesi gerekmektedir. Sigara içen hamile kadınlar; C vitamininden zengin sebze ve meyveleri tercih etmeliler. Yoğurt, peynir ve süt gibi besinleri her gün düzenli olarak tüketmeliler.
Günde 3-5 tane sigaranın zararı olmaz demek mümkün değildir, ancak daha az sigara içtiğinizde doğal olarak karşı karşıya kalacağınız risk daha az olacaktır.
Düşük: Sigara kullanımı gebeliğin 20. Gebelik haftasından önce yani henüz bebeklerin yaşam şansı olmadığı dönemde düşük ile sonlanmasına neden olabilir. Ölü doğum: Gebeliğin 20 haftasından sonra ve doğumdan önce, bebeğin anne karnında ölmesine neden olabilir.
Gebelik esnasında sigara kullanan annelerin bebeklerinde düşük doğum kilosu, ani ölüm sendromu, bebeğin anne karnında ölmesi, ileriki dönemlerde davranışsal sorunlar görülmesi gibi pek çok sorun ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle gebelikte sigaranın bırakılması anne ve bebek sağlığı açısından son derece önemlidir.
Sigara içenlerin ve dumanına maruz kalanların mutlaka öncelikli olarak portakal, kivi, limon, mandalina, domates, kuşburnu, havuç, kayısı ve yeşil yapraklı tüm sebzeler ve meyve tüketimlerini de artırmaları yaşam kaliteleri için mutlaka gerekli.
İlgili 39 soru bulundu
Su. Vücutta biriken nikotini dışarı atmada en etkili besinlerin başında hayat kaynağı olan su geliyor. Çünkü su, vücutta bulunan zararlı radikalleri dışarı atmada önemli bir rol üstleniyor.
Bol sıvı tüketin; vücudun temizlenmesini hızlandırarak, nikotinin vücuttan temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Yoğurt tüketin; günde 2 kase yoğurt tüketmeye çalışın. Yoğurt hem nikotini hem de nikotinin ciğerlerinize verdiği zararları telafi etmede yardımcıdır.
Herkesin hayatında bir kez duyduğu öneri sigara içenlerin her gün yoğurt tüketmesidir. Düzenli Yoğurt Yemek Sigaranın Zararlarını Azaltır Mı? bilimsel bir veri yoktur fakat yoğurt tüketmek akciğerleri güçlendireceği için akciğerler sigaranın vermiş olduğu zararlara daha dirençli olacaktır.
Sigara, gebelikte erken doğum olasılığını artırır ve plasentanın rahme tutunmasında problemlere yol açar.
Sigara dumanına maruz kalmanın bile kalp-damar hastalık riskini arttırdığını düşünürsek sigarayı az içmenin riski azaltmayacağı açıktır. Dolayısıyla sigarayı günde 1-5 adet kadar kullanmanın günde bir paket içmeye göre daha güvenli olduğunu söylemek doğru bir yaklaşım olmayacaktır.
İstek anında sigara kullanımını geciktirebildiğiniz kadar geciktirin. 10 kez derin nefes alıp yavaşça vererek rahatlamaya çalışın. Dikkatinizi dağıtmak için bir uğraş bulun (spor yapmak, duş almak, tv izlemek vb). Ayrıca su içmek sigaranın yerine ağzınıza alacağınız en sağlıklı alternatiftir.
Sigara dumanını hiçbir şekilde solumayın. Sigara içmediğiniz her gün kendinizi ödüllendirin. Sigara içmemenin size olumlu katkılarını bir kağıda yazın ve tekrar tekrar okuyun. Sigaranın bebeğinizin büyüme ve gelişimine olumsuz etkilerini sürekli okuyun.
Sigara içildiğinde nikotin akciğerlerden dolaşıma hızla girmekte ve etkisi çok çabuk başla- maktadır. Nikotin bütün vücuda yayılır ve dokularda birikir. Sigarada bulunan zararlı maddeler gebelerde plasentadan fetal dolaşıma kolayca geçmektedir (3).
Günde 3-5 tane sigaranın zararı olmaz demek mümkün değildir ancak daha az sigara içtiğinizde doğal olarak karşı karşıya kalacağınız risk daha az olacaktır.
Sigarayı Aniden Bırakmanın Sağlık Üzerindeki Etkileri:
Nikotin Yoksunluğu: Sigara içenlerin vücudu nikotine alışmış durumdadır. Sigarayı aniden bırakmak, nikotin yoksunluğuna neden olabilir ve bu da huzursuzluk, sinirlilik, baş ağrısı gibi yoksunluk belirtilerini tetikleyebilir.
Hamilelikte bebeğin gelişimini etkileme riski var
Hamilelik sırasında elektronik sigara kullanımı güvenli olmamakla beraber bebeğin beyin gelişimini olumsuz etkileyerek organlarda kalıcı hasara neden olabilir.
Anne karnından başlayan pasif içicilikle etkilenen çocukların en çok akciğer ve beyinleri zarar görür. Hamilelikte sigara dumanına maruz kalmak düşük doğum ağırlığına ve erken doğuma sebep olur.
Gebelik söz konusu olduğunda sigaranın zararları katlanıyor. Sigara kullanımı doğrudan bebeği de etkiliyor. - Sigara kullanan annelerde erken doğum ve düşük riski daha yüksek olabiliyor. - Kana karışan nikotin bebeğin aldığı oksijen miktarın kısıtlayabiliyor.
Sigara içilen ortamda bulunmak sonucunda da aynı şekilde sigarada bulunan nikotin, karbonmonoksit ve diğer çok sayıdaki toksinler kan yolu ile direk olarak bebeğinize geçer. Gebelikte düşük, ölü doğum, dış gebelik, düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma ve gebeliğin diğer komplikasyonlarının riski artmakta.
Sigaranın vücutta neden olduğu toksik maddelerin atılabilmesi için en iyi kaynak su. Bu nedenle, her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su içilmesi gerekiyor. Sıvı alımının karşılanmasında ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, açık çay gibi içecekler tercih edilebilir.
Sağlıklı alternatiflerle sigaranın yerini tutabilir, hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınızı olumlu yönde etkileyebilirsiniz. Egzersiz, doğa yürüyüşleri, meditasyon, sağlıklı beslenme ve sosyal etkinlikler gibi alışkanlıklar, sigarayı bırakma sürecinde size destek olabilir.
İlk birkaç gün en kötüsüdür, ancak 2-4 hafta içinde çoğu insan için yoksunluk belirtileri sona erer. Nikotin ilaçları veya reçeteli ilaçlar yoksunluk semptomlarını hafifletebilir.
Çünkü içilen maden suyu iki saat içinde vücuttan nikotin ve istenmeyen toksinlerle birlikte atılır. Vücudu yeniler, tazeler ve dinç kalmasını sağlar.
Kişinin sigaradan tekrar haz alabilmesi için belirli bir zaman geçmesi gerekiyor. Nikotin reseptörleri ortalama 45 dakikada duyarlı hale geliyor. Günde bir paket sigara kullanan kişi, ortalama 16 saat uyanık kaldığı var sayıldığında 45 dakikada bir dal sigara kullanırsa toplam 20 dal sigaraya ihtiyaç duyacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri