Sigara içenlerin ve dumanına maruz kalanların mutlaka öncelikli olarak portakal, kivi, limon, mandalina, domates, kuşburnu, havuç, kayısı ve yeşil yapraklı tüm sebzeler ve meyve tüketimlerini de artırmaları yaşam kaliteleri için mutlaka gerekli.
Kivi. Portakalın 2 katı kadar C vitamini içeren kivi, önemli nikotin savaşçısı besinler arasında yer alıyor. Sigara tiryakisi kişiler, nikotin sebepli A, C ve E vitamini kaybı yaşadığından bu vitaminlerin kaynağı olan kividen bol bol tüketmelidir.
Yeterli miktarda vitamin ve mineral içeren sebze ve meyve tüketimine ağırlık verin. Sigara içen kişilerin C vitamini ihtiyacı normalin iki katıdır. Bu nedenle C vitamini bakımından zengin olan kivi, kırmızıbiber, kuşburnu, portakal, limon, maydanoz, salatalık ve diğer yeşil yapraklı sebzeleri düzenli olarak tüketin.
Sigaranın yerini ne tutar? Ispanak, kinoa, badem, esmer pirinç: Her gün koyu yeşil yapraklı sebze ve tam tahıl kaynağı bir besin tüketmek sigara içme isteğini bastırıyor.
İlgili 36 soru bulundu
Uzmanlar, süt, kuruyemiş, portakal, şekersiz sakız ve yoğurt gibi gıdaların, sigara bırakmakta önemli rol üstlendiğini belirtiliyor. ABD'li uzmanlar, sigara bırakmaya yardımcı olan gıdaları belirledi. Süt, kuruyemiş, portakal, şekersiz sakız ve yoğurt gibi gıdalar nikotin ihtiyacını bastırmaya yardımcı oluyor.
Bir bardak kolada bulunan şeker miktarı vücunuzun ihtiyacından 100 kattan fazla ve bir bardak kola bir paket sıgarayla aynı oranda vücudunuza zarar verir. Her gün içeceğiniz 2 litre kola ile ömrünüz en az 30 sene kısalır.
İlk 8 saatte: Nefesteki kötü koku, kandaki oksijen ve karbonmonoksit düzeyi 8 saatte normale dönüyor. 1. günün sonunda: Kalp krizi riski 24 saat içinde azalmaya başlıyor. 2. günün sonunda: Tat alma ve koku duyusu 48 saatte artmaya başlıyor.
Sigara kullanımının güvenli bir sayısı yoktur. Günde 3-5 tane sigaranın zararı olmaz demek mümkün değildir, ancak daha az sigara içtiğinizde doğal olarak karşı karşıya kalacağınız risk daha az olacaktır.
2 gün sonra tüm nikotin ürünleri vücudunuzdan atılmıştır. Tat ve koku alma duyularınızda düzelme başlamıştır. Akciğerleriniz düzelmektedir. (Birkaç hafta öksürük sürebilir, çünkü akciğerleriniz temizlenmektedir.)
Kutlu, “Sigarayı bırakan bir kişide 8 saat sonra vücut kendini yenilemeye başlar. Kan oksijeni normal düzeye çıkar. 24 saat sonra karbonmonoksit vücuttan atılır. 48 saat sonra nikotin vücutta artık saptanamaz.
Sigarasız 1-3 Ay: Sigarayı bıraktıktan sonraki birkaç ay kişinin kan dolaşımı artmaya, dokularına daha çok oksijen iletilmeye devam eder. Sigarasız 9 Ay: Sigarayı bıraktıktan 9 ay sonra akciğerler büyük ölçüde sağlıklı hale gelir.
Sigaradan sonra neden su içilir? Sigara içen kişilerin vücudunda toksik madde birikimi yüksek orandadır. Bunların atılabilmesi için su en iyi kaynak olmaktadır.
Artık suyun vücudumuzdaki yararlarını, tüm hücrelerimizi yenilemeye ve temizlemeye yardımcı olduğunu çok iyi biliyoruz. Aynı şekilde su vücudumuzda biriken toksinlerin içindeki nikotinleri temizler.
Zencefil; Antioksidan özelliği sayesinde akciğerlerde bulunan toksinlerin atılmasına yardımcı olmaktadır. Ebegümeci; genel olarak sigara kullanan kişilere önerilen bu bitki akciğerlerde oluşmuş sigaranın etkilerini temizler ve balgam atılması sağlar.
Bol sıvı tüketin; vücudun temizlenmesini hızlandırarak, nikotinin vücuttan temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Yoğurt tüketin; günde 2 kase yoğurt tüketmeye çalışın. Yoğurt hem nikotini hem de nikotinin ciğerlerinize verdiği zararları telafi etmede yardımcıdır.
Çalışmada, nikotin ve alkol uykuyu bölerken, kafeinin uyku üzerinde etkisinin olmadığı görüldü. Çalışma ayrıca yatmadan önce içilen bir sigaranın uykuya dalmakta zorluk çekenlerde toplam uyku süresini 42 dakika, gece boyunca sigara kullanımının da uyku süresini yaklaşık 43 dakika azalttığını gösterdi.
Sigara içmeyi berbat etme. Yavaş başla ve bir profesyonel olana dek içine çektiğin miktarı azar azar artır! İlk kez içine çekerken dişlerini sık ve onların arasından yavaşça içe doğru çek. Bunu yapmak akciğerlerine aynı anda çok miktarda duman girmesini önler.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, sigara dünyadaki en önemli ikinci ölüm nedenidir. Sayısız hastalığa neden olabilir. “Zararsız” ya da “az zararlı” sigara yoktur. Düşük ya da yüksek katranlı, light ya da normal, tüm sigaralar ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
Sonuç olarak, açık kanıtlarla gösterilen bu çalışmanın da işaret ettiği şekilde; aşamalı olarak sigara bırakmanın etkili bir yöntem olduğu düşünülse de uzun ya da kısa dönem fark etmeksizin sigarayı bırakmanın bir defada olması, sigarayı bırakma üzerinde daha etkilidir.
İngiliz Philip Morris 1847'de bugünkü sigarayı icat etti.
İngiltere'de yapılan bir araştırma, işlenmiş hazır gıdaların sigaradan daha zararlı ve ölümcül olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre, cips, fast food ve tatlılar, hastalıkların ve ölümlerin bir numaralı nedeni. Hazır yiyeceklerin, sigaradan daha ölümcül olduğunu ortaya koyan araştırma, İngiltere'de yapıldı.
İnsanların sigarayı bıraktıktan sonra kilo almaya başlamasının temelde 3 nedeni var: Metabolizmanın yavaşlaması, tat alma yetisinin geri kazanılması ve el alışkanlığı ile sürekli atıştırma isteği. Alınacak önlemlerle kilo almaya neden olacak faktörlerin önüne geçilebilir.
Metabolizmada meydana gelen bu değişimlerde kişinin yağ yakımında zorlanmasına ve kilo vermeden güçlük çekmesine neden olur. Gazlı içecek tüketimini tamamen hayatınızdan çıkarmak kişinin kilo alımında ciddi bir değişikliğe uğrayacağı gibi aynı zamanda kilo vermesine de yardımcı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri