Sigara içmek haram, içmede ısrar ve bağımlı olmak daha şiddetli haramdır. Çünkü o pis/habis şeylerdendir ve Allah Teâlâ A'râf 157'de “Onlara pis şeyleri haram kılar” buyurmakta, Nebî (sav) de “Zarar vermek ve zarara karşılık zarar vermek yoktur” buyurmaktadır.
Samit (r.a.) den rivayete göre Hz.Peygamber (s.a.v.) Efendimiz: “ Zarara sokmak ve zarara karşı intikam almak yoktur” diye hüküm buyurmuşlardır. Sigara hem içene ve hem de yakınında bulunanlara zarar vermektedir. Sigara kişinin kendisini tehlikeye atmasıdır ki bırakmak isteyen tiryaki yok gibidir.
Sigara ne kadar zararlı olursa olsun, sigara konusunda bir ayet yoktur.
Allah sigaranın var olacağını hiç şüphesiz ki biliyordu ve Peygamber Efendimiz (asv) zamanında yoktu. Sigara neden Kur'an-ı Kerim'de haram veya mekruh olduğu belirtilmemiş?
'Evrensel helal ve haram' derken kastettiğimiz şey, her zaman ve her mekana göre genel geçer olan helal ve haramlardır. Sigara konusu gerek sünnette, gerekse Kur'ân-ı Kerim'de yer almaz.
İlgili 45 soru bulundu
“Sigara mekruhtur!”
01.01.2020 Pazar günü atv ekranlarında yayınlanan Nihat Hatipoğlu ile Kur'an ve Sünnet programında, sigara içmenin hükmü ele alındı. Küçük bir izleyicinin sosyal medyadan sorduğu "sigara sorusu" üzerine Hatipoğlu 'haram' kelimesinin çok ağır bir kelime olduğunu söyledi.
Cevap: Sigara, habis olduğu ve çok sayıda zarar içerdiği için haramdır. Allah Teâlâ, kullarına sadece temiz yiyecek ve içecekleri helâl kılmış; pis şeyleri haram kılmıştır. 8 Sigara bütün çeşitleriyle, temiz şeylerden değil, aksine pis şeylerdendir.
Bazı alimler; sigaranın "tahrimen/harama yakın mekruh” olduğunu söylemişlerdir. Günümüzde bir çok alim ve fetva meclisi, kişinin kendisini tehlikeye atmama ve öldürmeme, başkalarına zarar vermeme, zararı giderme, sağlığı koruma yönündeki temel ilkeleri esas alarak sigaranın haram olduğu görüşündedir.
Sigara içmenin tarihi, M.Ö. 3000'li yıllara dayanır. Eldeki veriler, o tarihlerde Mısırlılar ve Güney Amerika'daki Maya Hintlileri arasında dini ve resmi törenlerde, büyü ve sihir olarak kurutulmuş bitkilerin yakıldığını ve tütsü olarak kullanıldığını göstermektedir. Tütünü ilk kez tüttürerek içenler Kızılderililerdir.
Ama bu bilgiyi kısa süre sonra düzelttiler ve Cambridge'li Bacon'la Arcade'lı Simmons'un 1851'de Londra'da küçük tüttürme silindirleri üretmeye başladığını duyurdular. İngiliz Philip Morris 1847'de bugünkü sigarayı icat etti.
Genç: Sigara israf ve zararlı olduğu için haramdır. (İsraf haramdır) ve (Kendinizi tehlikeye atmayın) âyetleri bunun delilidir.
Erbaş, “Alkol ve uyuşturucu neyse sigara da odur” ifadelerini kullandı Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Ali Erbaş sigaranın haram olduğunu dile getirerek, "Alkol ve uyuşturucu neyse sigara da odur" dedi.
Âlimler, evliyalar sigara içmemişlerdir. Nasıl oluyor da hacı, hoca, şeyh, derviş sigara içiyor. Sigara içmek israf olduğu için haramdır.
Diyanet: Sigara başkasına zarar veriyorsa kul hakkına girer, helallik istenmeli. Kamuya açık bir alanda sigara içiyordanız bir kez daha düşünün. Çünkü Diyanet'e göre; içtiğiniz sigaranın dumanı sigara içmeyen birini etkiliyorsa o kişiden helallik almanız gerekiyor.
Suudi Arabistan bir İslam devleti olarak Müslümanlar için tercihli muamelede bulunmaktadır. Ramazan boyunca, gündüz saatlerinde kamusal alanlarda yemek yemek ve sigara içmek yasaktır.
Türkiye genelinde bütün din görevlerine iletilen kararda hac ve umre görevlendirmelerinde sigara içmeyen personelin tercih edileceği duyuruldu.
Our World in Data'nın belirlediği “dünyanın en çok sigara içen ülkeleri” tablosuna göre, Pasifik adası Nauru, listenin başında yer aldı.
Nikotin beyinde kimyasal ve biyolojik değişiklikler yapar. Dopamin adlı norötransmitterin salgılanmasını sağlar. Dopamin içiciye haz verir, konsantrasyonunu arttırır, enerji düzeyini yükseltir. Bu nikotinin pekiştirici etkisidir yani kişiler bu etkiyi elde etmek için maddeyi arzularlar.
Nikotin reseptörleri ortalama 45 dakikada duyarlı hale geliyor. Günde bir paket sigara kullanan kişi, ortalama 16 saat uyanık kaldığı var sayıldığında 45 dakikada bir dal sigara kullanırsa toplam 20 dal sigaraya ihtiyaç duyacaktır. Muhtemelen sigara paketlerinde 20 dal sigara olmasının nedeni de budur.
Değerli kardeşimiz, Neskafe, kola ve pepsi içmek caizdir; çünkü içinde domuz yağı veya alkol olduğu kesin değildir. Ancak bazı âlimlerimiz bu konularda şüphe olduğu için, "içilmese daha iyi olur" demişlerdir. Şüpheli şeylerden kaçınmak her zaman daha iyidir.
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, ''Fıkıh kitaplarında, 'abdesti bozan şeyler' arasında sigara içmek yer almamaktadır'' denildi.
Günah ile haram aynı anlamda kullanılabilmektedir. Günah haramın neticesidir. Yani haram olan bir işi yapan günah kazanır. Helal olan bir işi yapan da sevap kazanır.
Günümüzde bir çok alim ve fetva meclisi, kişinin kendisini tehlikeye atmama ve öldürmeme, başkalarına zarar vermeme, zararı giderme, sağlığı koruma yönündeki temel ilkeleri esas alarak sigaranın haram olduğu görüşündedir. Dolayısıyla bir müslümanın, pek çok zararı bünyesinde barındıran sigarayı içmesi caiz değildir.
Değerli kardeşimiz, Tütün ziraatı, ticareti ve kullanımı caiz değildir. Bunlardan kazanılan para da helal değildir. Helal olmayan para ile yapılan mali ibadetler makbul olmaz.
Akdağlı'ya göre tütün, içerdiği zifir adlı maddeden dolayı habis ve necistir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri