Çok az ve devamlı sigara dumanına maruz kalan kadınlarda 50 yaşına kadar meme kanseri olma riski % 60 artmaktadır. Solunum hastalıkları: İş yeri veya sosyal ortamda sigara dumanına maruz kalmak KOAH ve erişkin astımına neden olmaktadır. Pasif içicilikten en çok bebekler ve çocuklar zarar görür.
Çocukluk astımının hem sıklığını hem de şiddetini arttırır. Kullanılmış sigara dumanı sinüzit, rinit (nezle), kistik fibroz, öksürük ve geniz akıntısı problemlerini alevlendirir. Çocuklarda soğuk algınlığı ve boğaz ağrısı sıklığını da arttırır. İki yaş altındaki çocuklarda ÇSD bronşit ve zatürre olasılığını arttırır.
Sigara dumanı kansere, kalp hastalığına, felce, akciğer hastalıklarına, diyabete ve amfizem ve kronik bronşit içeren kronik obstrüktif akciğer hastalığına (KOAH) neden olur. Sigara dumanı solumak ayrıca tüberküloz, bazı göz hastalıkları ve romatoid artrit dahil olmak üzere bağışıklık sistemi sorunları riskini artırır.
Dr. Sezer, sigara kokusu sinmiş nesnelerde çoğu kanser yapıcı olan ve beyin hücrelerine de zarar veren, arsenik, kurşun, radyoaktif polonyum 210, hidrojen syanid, toluen gibi zehirli maddeler bulunduğunu söyledi.
İlgili 34 soru bulundu
Sigara tüketimi tüm dünyada önlenebilir özellikte olan ve bulaşıcı olmayan hastalıkların ve bu hastalıklara bağlı ölümlerin birinci nedenidir. Sigara dumanında 7000'den fazla kimyasal bulunur ve bunların yüzlercesi zehirli, 70'den fazlası ise doğrudan kanser yapıcı özelliktedir.
Sigara dumanı çocukları, bebekleri ve anne karnındaki fetüsü son derece zararlı kimyasallara maruz bırakır. Dumanın kişinin kendi istemi dışında soluması hali pasif içicilik olarak da tanımlanır. Bu duman A grubu kanser yapıcı olarak sınıflandırılmıştır.
Sigara, sigara içmeyenlere pasif içicilik yoluyla zarar verir. Pasif içicilikte solunan duman, sigaradan çıkan duman ile sigara içen kişinin soluğuyla dışarı verdiği dumanın karışımıdır. Sigara içmeyen biri sigara içen birinin yakınındayken pasif içici olarak sigara dumanı solur.
Sigara içilen alana geceden birkaç kase sirke koyun ve kapıyı kapatın. Bir gün kadar sirkeli kaseler içeride kalsın ve sonra kaseleri odadan çıkarın. Mümkünse evinizde sigara içilmesine izin vermeyin, kül tablalarını dolu tutmayın.
Sigara yapısal değişikliklere ve/veya bağışık yanıt azalmasına yol açarak enfeksiyon riskini arttırmaktadır. Sigara içenlerde soğuk algınlığı, grip, pnömoni, lejyoner hastalığı, tüberküloz, meningokoksik hastalık ve periodontal hastalık riski artmıştır.
Sigara dumanı en başta da solunum yolu enfeksiyonları açısından son derece riskli. Çocuğunuzun yanında hatta balkonda dahi sigara içmeyin. Sigara dumanını soluyan bir çocukta solunum yolu enfeksiyon riski önemli ölçüde artıyor.
ebebek - Bebeğin bulunduğu ortamda sigara içmek, onları pasif içici yaparak sağlığında kalıcı hasarlar bırakabilir.
Sigara içmenin güçlü bir iltihaplandırıcı etkisi var. İçilen tek bir sigaradan sonra bile vücutta iltihap hücrelerinin seviyeleri hızla yükselir, etkisi de 35 dakika kadar devam eder. Kısa süreli iltihaplanma sürekli tekrarlanırsa, hassas akciğer dokularını mahvedebilir.
Koku ve duman:
Temizlik malzemeleri, kolonya, parfüm gibi pek çok keskin kokulu madde ve sigara dumanı astım atağını tetikleyerek, öksürük, nefes darlığı gibi astım belirtilerinin ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Dr. Emine Argüder, başta cilt olmak üzere mobilya, duvar, kıyafet gibi yüzeylere sinen sigara dumanı kalıntıları ile atmosferik kaynaklı ortam oksidanlarının tepkimeye girerek toksik kanserojenler ortaya çıkardığını bildirdi.
Sigara kokusunun diğer bir olumsuz etkisi de her alana kolaylıkla sinmesidir. Yani yalnızca sigara içilen ortamdaki eşyalar dumandan etkilenmez. Koku, duvarlara da işleyebilir.
Odanın bir köşesine kömür koyarak sigara kokusundan kurtulabilirsiniz. Odaya koyduğunuz kömürü sigara kokusu çıkarma için odaya koymanızın ardından yaklaşık 1 hafta odada tutun. Kabartma tozu, sigara kokusunu çıkarmak için kullanabileceğiniz başka bir malzemedir.
Aromatik gazlar odada koku yayacağından sigara dumanının kötü kokusunu absorbe edebilir. Lakin mum yakılmasında açığa çıkan bileşenlerin sigara dumanını tutma faaliyeti yoktur. Siz sigara içtikten sonra mum yaksanız bile sigara dumanından etkileneceksiniz.
Ortamdaki kötü kokularının uzaklaştırılmasında büyük katkı sağlar. Yemek kokusu, sigara kokusu ve rutubet kokusuna karşı etkili bir çözüm sunar. Günlük yaşamın getirdiği yorgunluk hali fiziksel ve zihinsel etkilerle ortaya çıkar.
Hem içenler için hem de pasif içiciler için sigaranın en kötü tarafı hemen bir şey yapmaması; on yıllar sonra zararlı etkilerinin görülmesidir. Sigara içilen evlerde pasif içicilerin de akciğer kanserine yakalanma riski artmaktadır. O evlerdeki çocuklarda akciğer enfeksiyonlarına yakalanma ihtimalleri de yüksektir. ”
Kendisi sigara içmediği halde işyerinde, insanların toplu olarak bulundukları kapalı yerlerde ve evde sigara içen kişilerin dumanına maruz kalarak bu dumanda bulunan tüm zararlı maddelerin solunması "pasif içicilik" olarak tanımlanabilir.
Bu durum pasif içicilerin sigara kaynaklı pek çok sağlık sorunu yaşamasına zemin oluşturmaktadır. Pasif içicilik kişilerin sigara ile temas etmesini hızlandırabilir ve bu şekilde bağımlılık oluşumunu tetikleyebilir.
Sigara içilen ortamda bulunmak sonucunda da aynı şekilde sigarada bulunan nikotin, karbonmonoksit ve diğer çok sayıdaki toksinler kan yolu ile direk olarak bebeğinize geçer. Gebelikte düşük, ölü doğum, dış gebelik, düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma ve gebeliğin diğer komplikasyonlarının riski artmakta.
Sigara kullanımının güvenli bir sayısı yoktur. Günde 3-5 tane sigaranın zararı olmaz demek mümkün değildir, ancak daha az sigara içtiğinizde doğal olarak karşı karşıya kalacağınız risk daha az olacaktır. İdeal olan, hamile kalmadan önce sigaraya veda etmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri