yanıtladı: Sigaranın sarhoş edici özelliği yok ama...
Sigara Neden Bağımlılık Yapar? Sigara bağımlılığının arkasındaki temel şuçlu tütündeki nikotindir. Beyniniz nikotine hızla adapte olur ve sadece bir sigara içtikten sonra bile sizi tekrar nikotin almaya yönlendirir. Zamanla beyniniz ne zaman sigara içeceğinizi tahmin etmeyi öğrenir.
sigara kafa yapmaz yaptıramazsın, ha sana yapar gibi gelir sadece baş dönmesi oluşur.
3- Tütün sarhoşluk veren bir maddedir. Sarhoşluk veren her şey haram olduğuna göre tütün de haramdır. Zira tütün içme alışkanlığı olmayan kişi tütün içtiğinde sarhoş olabilir.
Alkolün sigara, sigaranın da alkol tüketimini tetiklediğini belirten Keskinel, şunları söyledi: “Sigara ve alkolün birlikte kullanılması birbirlerinin keyif verici özelliklerini artırmalarına ya da birbirlerinin istenmeyen etkilerini hafifletmelerine sebep olabilmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Sigara içiminde dolaylı ve çok yavaş olarak kana geçmektedir; metabolizma hızı ile alım hızı dengelidir, dolayısıyla vücutta birikim yapmaz ve güçlü bir uyuşturucu madde olduğu için bir süre sonra tolerans gelişir.
Amerikalı araştırmacılar, sigaranın beyinde, uyuşturucununkine benzer uzun süreli değişikliğe yol açtığını saptadı.
Sigara, habis olduğu ve çok sayıda zarar içerdiği için haramdır. Allah Teâlâ, kullarına sadece temiz yiyecek ve içecekleri helâl kılmış; pis şeyleri haram kılmıştır. 8 Sigara bütün çeşitleriyle, temiz şeylerden değil, aksine pis şeylerdendir. Aynı şekilde bütün sarhoş ediciler de pis şeylerdendir.
Sağlık risklerini artırır: Sigara ve alkol kullanımı, sağlık risklerini artırabilir. Sigara, akciğer kanseri, kalp hastalıkları, inme ve kronik bronşit gibi hastalıklara yol açabilir. Alkol tüketimi, karaciğer hastalıkları, yüksek tansiyon, mide ülseri ve beyin hasarı gibi sağlık problemlerine neden olabilir.
Bu duman yoluyla akciğerlerimiz vasıtasıyla ya da çiğneyerek ağız yoluyla kanımıza girer. Tütünü çiğnemekle sigara olarak içip dumanını almak arasında bağımlılık açısından hiçbir fark yoktur. Tütün çiğneyicileri de aynı sigara içicileri gibi tam bir bağımlıdırlar.
Nikotin beyinde kimyasal ve biyolojik değişiklikler yapar. Dopamin adlı norötransmitterin salgılanmasını sağlar. Dopamin içiciye haz verir, konsantrasyonunu arttırır, enerji düzeyini yükseltir. Bu nikotinin pekiştirici etkisidir yani kişiler bu etkiyi elde etmek için maddeyi arzularlar.
Dolaşım yoluyla tüm vücudu dolaşan nikotin beyinden geçerken endorfin denen mutluluk hormonu salgılanmasına neden olur. Bunun sonucu olarak beyin belirli aralıklarla bu maddeyi ister. Verilmediği takdirde o kişide huzursuzluk, sinirlilik ve depresif hareketler başlar. Madde alındığında yeniden rahatlama olur.
Sigara dumanına maruz kalmanın bile kalp-damar hastalık riskini arttırdığını düşünürsek sigarayı az içmenin riski azaltmayacağı açıktır. Dolayısıyla sigarayı günde 1-5 adet kadar kullanmanın günde bir paket içmeye göre daha güvenli olduğunu söylemek doğru bir yaklaşım olmayacaktır.
Sigara içildiğinde beyindeki haz alma merkezinden sorumlu dopamin, daha fazla salgılanır. İçen kişi kendini daha mutlu hissettiği ve keyifli olduğu için sigara bağımlısı olabilir.
8. Alkol ve sigara beyni küçültür
Alkol ve sigara tüketimi beynin küçülmesine, özellikle de hafıza ile ilgili olan 'hipokampüs' bölümünün küçülmesine neden olur.
28 binden fazla kişiyle yapılan yeni bir araştırmaya göre, her gün sigara içmek kullanıcının beynini küçültüyor. Bilim insanları sigara içen kişilerin sigara içmeyenlere kıyasla beyinlerinin hacim açısından daha küçük olduğunu daha önce bulmuşlardı.
Sigaranın literatürde genellikle enerji ve zevk verdiği, dikkati arttırdığı, gerginlik ve sinirliliği azalttığı, kendine güveni desteklediği, sosyal ilişki kurmayı kolaylaştırdığı, akran arasında kabul görmeyi desteklediği için içildiği ifade edilmektedir (2,3,4,5,6,7,8).
Sigara akciğeri, alkol karaciğeri harap ediyor
Sigara; akciğer, meme, pankreas ve kolon kanseri riskini artırmaktadır. Alkol tüketimi de karaciğer hücrelerinde yağlanmaya, siroz hastalığına sebep olabilmektedir.
Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Ali Erbaş sigaranın haram olduğunu dile getirerek, "Alkol ve uyuşturucu neyse sigara da odur" dedi.
- Allah sigaranın var olacağını hiç şüphesiz ki biliyordu ve Peygamber Efendimiz zamanında yoktu. Neden sigara ile ilgili hüküm Kur'an-ı Kerim'de yoktur?.. Kur'an-ı Kerim'de haram ve helallerin listesi verilmemiştir; buna gerek de yoktur. Asıl olan ilkelerin konulmasıdır.
Sigara metabolizmayı hızlandırır. İçilen her sigarayla kalp atışı dakikada 20-30 kez daha fazla atar, bu da yakılan kalorinin daha fazla olmasını sağlar. Sigarayı bıraktıktan sonra bu suni artış ortadan kalktığı için metabolizma normal seviyesine iner. Metabolizmanın yavaşlaması kilo alımını kaçınılmaz hale getirir.
Sigaranın teneffüs edilen kısmı olan dumanın içilmesi haramdır, sigara hiçbir yararı olmayan safi bir israftır, abesle iştiğaldır. Oysa insan boş yere yaratılmamıştır. Sigara bid'attır, bir sünnetin kaybolmasıdır, o da ağız temizliğidir.
Onur Noyan, “Bunların başında çocukluktan yetişkinliğe giderken ailesine büyüdüğünü ve bireyselleştiğini kanıtlama çabası, merak etme, arkadaş ortamına girmek amacıyla kullanım, aile büyüklerini ya da ünlü taklit etmek gelmektedir” dedi.
Kalp ve Damar Hastalıkları Vücutta oksijenin tükenmesine ve azalmasına neden olan sigara, koroner arter ve periferik arter gibi kalp hastalıklara neden olur. Kalbin çalışmasına etki eden maddeler içeren sigara kalp krizi riskini artırır. Bunların yanında yüksek tansiyon ve kolesterolü oluşmasına sebebiyet verir.
Sigarayı bıraktıktan 4–6 ay sonra
Daha az öksürük ve mukus oluşumu yaşıyorsunuz. Vücut artık sigaranın kan damarlarında neden olduğu hasarı onarma sürecinde. Bir kan pıhtısı oluşma riski, sigara içtiğinizden çok daha azdır. Muhtemelen sigara içtiğiniz zamankinden daha enerjik hissediyorsunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri