Kanser riskinde azalma: Sigara içmek kalp ve damar sağlığını bozarak vücutta kanser gelişme riskini artırabilir. Ancak sigarayı bıraktıktan sonraki birkaç yıl içinde kanser gelişme riskinde azalma görülebilir.
Nikotinin aniden kesilmesi durumunda vücudun sert tepki vereceğini belirten uzmanlar, sigarayı bırakmak isteyenlerin mutlaka yardım alması gerektiğini söylüyor.
"Akciğer kanseri gelişme riski sigarayı bırakan kişilerde, sigara içenlere göre giderek azalmaktadır. Ayrıca sigara bırakma süresi arttıkça da kanser riski azalmaktadır. Türkiye'de nargile kullanımı son yıllarda gençler arasında artış göstermiştir.
12-36 ay sonra, mesane kanseri riski yüzde 50 azalır. 5 yıl sonra, kalp krizi geçirme riski, yemek borusu ve ağız boşluğu kanserleri riski yüzde 50 azalır. 10-15 yıl sonra, kalp krizi geçirme riski hiç içmeyenlerle aynı seviyeye iner, akciğer kanseri riski sigara içenlere göre yüzde 50 azalır.
Kanser, sigaraya başladıktan sonraki 30 ile 40 yıl arasında ortaya çıkıyor.
İlgili 31 soru bulundu
Güleç “Önemli olan geç kalmadan bırakabilmektir. Özellikle 35 yaş öncesi bırakmak çok faydalıdır ama kaç yaşında olunursa olunsun zararın neresinden dönülürse dönülsün kâr olduğu unutulmamalıdır” dedi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof.
Sigarasız 1 Ay: Sigarayı bırakanların 1 ay sonra akciğer fonksiyonları iyileşmeye başlar. Akciğerler iyileştikçe nefes darlığı ve öksürük gibi şikayetler azalır. Fiziksel aktivitelere dayanıklılık artar, kişi daha rahat yürümeye ve koşmaya başlar.
Vücut için teşkil ettiği bu olumsuz durumlar, sigarayı bırakmak için teşvik edici olsa da yoksunluk belirtilerinden dolayı bazı bireyler sigarayı bırakmakta zorluk çekebilir. Özellikle sinirlilik, yorgunluk, baş ağrısı ve yoğun nikotin isteği görülen yan etkilerden bazılarıdır.
Sigarayı bırakmak, beyindeki nikotin seviyelerinin düşmesine neden olur ve böylece hafıza ve konsantrasyon üzerindeki olumsuz etkiler azalır. Sigara içenlerde, nikotinin neden olduğu bir dikkat dağınıklığı oluşabilir. Sigarayı bıraktıktan sonra, bu semptomlar azalır ve daha iyi bir dikkat seviyesine ulaşılabilir.
Sigara içme süreniz akciğer kanseri riskinizi artırıyor!
Sigara içme süresi akciğer kanseri riski için çok önemlidir. Ortalama 20 yıl ve üzeri, günde bir paket ve üstü sigara içenlerde, içmeyenler veya daha az içenlere göre akciğer kanseri görülme riski belirgin oranda artar.
Akciğer kanserinin en genel belirtisi inatçı öksürüklerdir. Bunun dışında göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, omuz ve kol ağrısı, sırt ağrısı, yutma güçlüğü ve kanlı balgam gibi bulgular da akciğer kanseri belirtileridir.
2-12 hafta sonra kan dolaşımınız daha sağlıklı bir şekilde gerçekleşmeye başlar. Akciğer fonksiyonunuz %30 oranında artar. Yürüme ve koşmanız kolaylaşır, hızınız artar. 1 yıl sonra Kalp hastalığı riskiniz sigara içmeye devam eden birinin taşıdığı riskin yaklaşık yarısına iner.
Sigarayı azaltarak bırakmak daha iyi bir yoldur.
Bu süre içinde nerelerde, hangi sebeplerden ötürü ve ne kadar sigara' içtiğinizi yazılı olarak kaydetmeniz gerekir.
Nikotin yoksunluğu belirtilerinin çoğu, bıraktıktan 48 saat sonra zirve yapar ve sonraki 3 ila 4 hafta içinde azalır.
Sigarayı bıraktıktan 4–6 ay sonra
Daha az öksürük ve mukus oluşumu yaşıyorsunuz. Vücut artık sigaranın kan damarlarında neden olduğu hasarı onarma sürecinde. Bir kan pıhtısı oluşma riski, sigara içtiğinizden çok daha azdır. Muhtemelen sigara içtiğiniz zamankinden daha enerjik hissediyorsunuz.
Sigara içilmediği zaman diliminde, oruçlu vakitlerde vücuttaki oksijen miktarı artar. İlk sigara anında kandaki oksijen miktarı düşerek nikotin bekleyen, nikotine alışan reseptörler yoğun bir şekilde uyarılır. Bu sebeple de baş dönmesi ve denge kaybı gibi durumlar meydana gelebilir.
İlk birkaç gün en kötüsüdür, ancak 2-4 hafta içinde çoğu insan için yoksunluk belirtileri sona erer. Nikotin ilaçları veya reçeteli ilaçlar yoksunluk semptomlarını hafifletebilir. Bir gerileme yaşayabilir ve vücut ve beynin ödül sistemi nikotinsiz yaşama uyum sağlarken her şeyin ağır ve zor olduğunu düşünebilirsiniz.
2 gün sonra tüm nikotin ürünleri vücudunuzdan atılmıştır. Tat ve koku alma duyularınızda düzelme başlamıştır. Akciğerleriniz düzelmektedir. (Birkaç hafta öksürük sürebilir, çünkü akciğerleriniz temizlenmektedir.)
Son yapılan bilimsel bir araştırmaya göre sigara erkeklerin cinsel yaşantısını önemli ölçüde etkiliyor. Sigarayı bırakan erkeklerde iktidarsızlık problemi ortadan kalkıyor ve cinsel performans artıyor.
Sigaranın oluşturduğu risk dozundan bağımsızdır. 2018 yılında BMJ' de yayımlanan bir çalışma günde bir tane sigara içilmesinin de kalp krizi riskini arttırdığını ortaya koydu. O yüzden her ne kadar kulağa hoş gelmese de sigarayı azaltmak veya tiryakisi değilmiş gibi davranmak bizi kalp hastalıklarından korumuyor.
Nikotinin en yoğun bulunduğu ürün sigaradır. Vücutta kanserden, kangrene, astıma vb. hastalıklara neden olan, sonucunda ölüme götürmektedir. Vücuttan nikotin atımının tamamlanması için geçen süre 48 saattir. Bu saatin sonunda vücuttaki nikotin atılır ve bağımlılık kalmaz.
Eğer hastada sigara kullanımı varsa akciğer filmi bulanık görülür dolayısıyla bronşlar dolu görünür. Temiz bir akciğer filmi ise dumansızdır ve nettir. Akciğer grafisi hayat kurtarır.
24 saat sonra, vücutta karbon monoksit azalır, oksijen artar. 72 saat sonra, hava yollarının gevşemesi sonucu nefes alıp verme rahatlar, hava yolları kendi kendini temizlemeye çalışır. 2-12 hafta sonra, tüm vücuttaki dolaşım düzelir, kişinin solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riski azalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri