Direksiyon pompası bozulması genellikle direksiyon sisteminde sızıntılar, düzensiz sesler, yağ kaybı gibi fiziksel belirtilerle anlaşılabilir. Eğer araç kullanıcısı bu tür bir durumla karşılaşırsa, bir otomobil mekanikine götürmeli ve doğru bir şekilde test edilmesi gerekir.
Direksiyon pompası tamiri, araçtaki mekanik bir işlem olduğu için genellikle profesyonel bir ekip tarafından yapılmalıdır. Pompanın tamir edilmesi, pompanın nasıl çalıştığına ve neden arızalandığına bağlı olarak değişebilir.
Araçlar yıl aldıkça direksiyon pompasından ses gelmesi kaçınılmazdır. Bu sorun, direksiyon çevrilirken ortaya çıkan ses değişikliğinden anlaşılabilir. Direksiyon pompası, ATF direksiyon yağı ile çalışır. Bu sebeple yağın eksik olması pompanın ses yapmasına ve bozulmasına sebep olabilir.
Direksiyon pompası arızası, bir uzman tarafından kontrol edilmeden, aracınızın direksiyon sisteminde ve motor bölgesinde ciddi hasarlara yol açabilir. Ayrıca, bu arızalar, sürüş güvenliğinizi de tehlikeye atabilir.
Titreme de rolanti düştüğü için yapar. Hidrolik direksiyon pompası motordan güç aldığı için, sende sonuna kadar çevirip pompayı sıkıştırdığında, pompa da motoru sıkıştırıyor. Normal durum yani. Kitapçıklarda da yazar tam tur çevirmeyin zorlamayın diye.
İlgili 23 soru bulundu
Direksiyon pompası bozulursa, araç kullanıcısı direksiyonun anormal bir şekilde sert veya yumuşak olması, direksiyon simitlerinin yavaş veya hızlı çalışması gibi problemlerle karşılaşabilir. Bu durum araç güvenliğini tehlikeye atabilir.
Direksiyon mafsalı arızalı ise sürücünün yönlendirmesi, istenen sonucu sunmaz. Bu da hem sürüş güvenliği he de performans ve sürüş keyfi için büyük bir sorun teşkil eder. Direksiyon mafsalı boşluğu da benzer bir aktarma sorununa sıklıkla neden olur.
Hidrolik yağ biterse, direksiyon çalışmaya devam eder ancak sürüş esnasında sesler gelebilir. Yanık kokusu gibi bir koku hissedilebilir. Sürüş konforu azalır ve değiştirilmesi gereken hidrolik yağ değiştirilmezse kaçağa dönüşebilir ve bu daha büyük sorunlara yol açabilir.
Hemen hemen bir çok araba da direksiyon pompası yağ kaçağı sıkılıkla görülen bir arıza biçimidir. Mesela yağ kaçağı aracımızdaki yağ eksikliğinden, bağlantı hortumlarından ya da pompadaki parçaların işlev yitirmesinden kaynaklanabilir.
Parçalar ve contalar dağılmaya başladığında, hidrolik pompa garip sesler çıkarmaya başlayabilir. Vurma veya vurma seslerine dikkat edin. Bunlar, muhtemelen yetersiz basınçtan kaynaklanan sistemdeki havayı veya kavitasyonu gösterir. Yetersiz basınç, aşırı ısınmış bir arabaya benzer şekilde ciddi hasara neden olabilir.
pompa olsa araç giderken de dururken de uğultu yapar. Sizin sorununuz büyük ihtimalle direksiyon kutusundan.
Amortisör takozlarının yıpranması ve aşınması, direksiyon döndürüldüğünde gelen gıcırtı seslerine ve araç tümseklerden geçerken duyulan tıkırtı seslerine neden olur. Çoğu amortisör takozunda, direksiyon miliyle birlikte dönen bir bilya bulunur. Bu bilyalar zamanla özelliğini yitirir, bozulur ve dağılır.
Ön lastiklerin havası basıncı azalmışsa, lastiğin biri inmişse veya patlamışsa direksiyon dönmez. Direksiyon bağlantı çubukları, levye kolları gibi parçalarda eğilme ve deformasyon varsa direksiyon sertleşebilir. Lastik rot ayarında sorun varsa direksiyon kilitlendi gibi bir tablo çıkar ortaya.
Direksiyon arızasına kim bakar? Direksiyon arızasını oto mekanik, motor servisleri, rot balans ön düzen servisleri ve direksiyon servisleri arıları teşhis edebilir. Onarım ise sadece direksiyon servislerinde sağlanabilir.
Hidrolik pompaların yağ emisi sırasında yağ ile beraber havayı da emmesi sonucu pompa parçaları üzerinde oluşan parça kopmalarıdır. Hava emen hidrolik pompada; pompa basınca çıkarken veya düsük basınca maruz kaldığında çarpma veya vurma sesine benzer sesler çıkarmaktadır.
Motora gaz verdiğiniz esnada ekleme ya da boğulma gibi gaz almama sorunları meydana geliyorsa bu da pompa arızasının habercisidir. Aracınız olması gerektiği gibi hızlanmıyor ise veya gözle görülür bir biçimde performans kaybı mevcutsa pompa arızası olabilir.
Hidrolik direksiyon yağı renginin sütlü veya köpüklü hale dönmesine neden olan temel neden, su veya havanın sıvının içinde sıkışıp kalmasıdır.
Bunlardan en bilindiği direksiyon kutusunun suya maruz kalmasıdır. Aracın körüklerden su alması yağ kaçağından farklı bir çok arızaya da sebebiyet verir. Bunun yanında sürtünmeleri önlemek için kullanılan keçe ve contalardan meydana gelen aşınmalar ve aracın hor kullanımı da direksiyon yağ kaçağının sebeplerindendir.
Zira direksiyon kutusu ya da direksiyon pompasında meydana gelecek yağ kaçağı olması direksiyonu sertleştirecektir. Ayrıca direksiyonu sağa ve sola çevirdiğinizde iniltili ve gıcırtılı bir ses duyuyorsanız direksiyonunuz yağsız kalmış ve direksiyon pompanız zorlanmaya başlamış demektir.
Direksiyon hidrolik yağ seviyesi çok düşerse, direksiyon pompa gürültülü çalışır veya sisteme hava karışarak direksiyon hissiyat kaybı yaşarsınız. Hava almış sistem direksiyon hidrolik sıvısını sıkıştırılamaz ve hidrolik direksiyon sistemi, basıncı pompadan direksiyon dişlisine aktarmaz.
Fren hidrolik yağ bittiği nasıl anlaşılır sorusunun cevabı ise fren pedalında oluşan yumuşama sonrasında bittiği veya azaldığını anlayabiliriz. Eklemek için araç kaputunu açarak fren yağ haznesinde gösterilen maximum ve minumum çizgileri içerisinde olup olmadığına bakılmalıdır.
hidrolik yağ ne zaman değiştirilmelidir? Ford ve Volkswagen dahil birçok marka, bakım önerilerinde, hidrolik direksiyon sıvısının 1-2 yılda bir veya 90.000-100.000 kilometreye ulaşıldığında ve daima üreticinin tavsiyelerine uyarak değiştirilmesi gerektiğini söylüyor.
Aracın yön değiştirmesi sırasında direksiyonun normalden daha sert olması veya zorlanması, mafsal sorunlarının işaretlerindendir. Bunun yanı sıra, direksiyon mafsalının arızasını anlamanın bir diğer belirtisi ise direksiyon mekanizması üzerinde duyulan tıkırtılar, vuruntu sesleri veya sürtünme sesleridir.
Öncelikle aracınızı boş bir araziye ya da yolun kenarına çekip bir süre beklemeniz gerekir. Böyle bir sorunun tespiti ilk olarak aracın ön kısmında gelen seslerdir. Her direksiyon hareketinde bu sesler daha da artar. Direksiyon mafsalını değiştirmeniz gerekir.
Direksiyon kutusu arızası, hidrolik veya elektrikli sistemdeki bir sorun nedeniyle oluşabilir. Titreme veya Dalgalanma: Direksiyon kutusu arızası, direksiyon titremesi veya dalgalanma hissiyle kendini gösterebilir. Bu genellikle bozuk dişli mekanizmasından kaynaklanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri