Bu bir yıl içinde değil, yıllar içinde oluyor. Bazen kadın sesi erkek sesinden bile daha kalın hale geliyor. Sigarayı bıraktıktan sonra bir yıl içinde düzelme görülse de, eski sesine kavuşamıyor. Bu nedenle ameliyat; sigara içenlere de, hem genç hem de canlı seslerine geri dönüş imkanı sağlıyor".
Sigara dudaktan başlayarak bütün ses yollarını kurutur. Ses kısıklığı, seste kabalaşma ve ses kalitesinde bozulmaya sebep olur. Bu etkiler pasif sigara içicilerinde -yani sürekli sigara dumanı bulunan ortamlarda kalan kişilerde- de aynen görülmektedir.
2-12 hafta sonra, tüm vücuttaki dolaşım düzelir, kişinin solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riski azalır. 3-9 ay sonra, öksürük ve solunum yolu problemleri düzelir. 12 ay sonra, koroner kalp hastalığı riski yarı yarıya azalır. 12-36 ay sonra, kanser riski yüzde 50 azalır” dedi.
7- Sigara içmek
Sigaranın dudaktan başlayarak tüm ses yollarını kurutması sonucunda ses kalınlaşıyor, çatallanıyor veya kısılıyor. Sigara aynı zamanda sesin kısılmasına yol açan gırtlak kanserinin de bir numaralı nedeni. Ses kısıklığında zaman kaybetmeden bir hekime başvurulması gerekiyor.
· 3-9 ay sonra, öksürük, kısa aralıklarla nefes alıp verme ve wheezing yani hırıltılı ya da ıslık sesli soluk alıp verme gibi solunum yolu sorunları iyileşmeye başlar. Akciğer fonksiyonları yüzde 5-10 oranında artış gösterir. · 12 ay sonra, koroner kalp hastalığı riski yüzde 50 oranında azalır.
İlgili 21 soru bulundu
Sigarasız 1 Ay: Sigarayı bırakanların 1 ay sonra akciğer fonksiyonları iyileşmeye başlar. Akciğerler iyileştikçe nefes darlığı ve öksürük gibi şikayetler azalır. Fiziksel aktivitelere dayanıklılık artar, kişi daha rahat yürümeye ve koşmaya başlar.
12 saat sonra: Dolaşımdaki karbonmonoksit seviyesi normale düşer. 2 hafta–3 ay sonra: Kan dolaşımı ve akciğer işlevleri düzelir, kalp krizi riski düşmeye başlar. 1–9 ay sonra: Daha az öksürük olur, daha kolay nefes alınır. 1 yıl sonra: Koroner kalp hastalığı riski yarıya düşer.
Sigarayı bıraktıktan sonra bir yıl içinde düzelme görülse de, eski sesine kavuşamıyor. Bu nedenle ameliyat; sigara içenlere de, hem genç hem de canlı seslerine geri dönüş imkanı sağlıyor".
Ses kısıklığının ana nedeni olan larenjit çoğu durumda herhangi bir tedavi gerektirmeden bir hafta içinde iyileşir. Bu süreci hızlandırmak için sigara ve dumanlı ortamlardan uzak durmak, kahve ve alkol tüketiminden kaçınmka, su başta olmak üzere bol sıvı tüketmek ve sesi dinlendirmek işe yarayacaktır.
İlk 8 saatte: Nefesteki kötü koku, kandaki oksijen ve karbonmonoksit düzeyi 8 saatte normale dönüyor. 1. günün sonunda: Kalp krizi riski 24 saat içinde azalmaya başlıyor. 2. günün sonunda: Tat alma ve koku duyusu 48 saatte artmaya başlıyor.
Sigarayı Aniden Bırakmanın Sağlık Üzerindeki Etkileri:
Nikotin Yoksunluğu: Sigara içenlerin vücudu nikotine alışmış durumdadır. Sigarayı aniden bırakmak, nikotin yoksunluğuna neden olabilir ve bu da huzursuzluk, sinirlilik, baş ağrısı gibi yoksunluk belirtilerini tetikleyebilir.
Sigarayı bırakmak 15 gün sonra kan ve oksijen dolaşımının iyileşmesine, akciğer işlevinin ve kapasitesinin artmasına yardımcı olur. Akciğerlerdeki temizleyici, kirpiksi yapılar sigara dumanının bıraktığı toksik birikimi atarken sigarayı bırakanlar daha az öksürmeye başlarlar.
Soru : Sigara içmek sesi kalınlaştırır mı ? Cevap : Evet. Özellikle günde 1 paket veya üzerindeki miktarda sigara kullanan bireylerin ses tellerinde ödem oluşumuna bağlı olarak ses tonlarında kalınlaşma olmaktadır.
En sık sebep, soğuk algınlığında , üst solunum yolu enfeksiyonlarında veya sesin fazla kullanılması sonucunda karşılaştığımız ses tellerinin şişmesidir. Daha uzun süreli ses boğukluğu, çoğunlukla, sesin uzun süre aşırı, yüksek tonda veya uygun olmayan bir şekilde kullanılması sonucu oluşur.
Ses kısıklığının meydana gelmesine, nörolojik sıkıntılar, psikolojik rahatsızlıklar, kalıtsal durumlar, hamilelik, kullanılan ilaç ve hormonlar, kötü huylu tümörler sebep olabilir. Ses kısıklığının en yaygın sebebi, akut larenjittir.
Sesteki çatallanma, kalınlaşma, iniş çıkışlar, boğuk ses ve diğer tüm farklılıklar ses kısıklığı olarak değerlendirilir. Ses çıkarmamızı sağlayan organlarda oluşan bir problem seste bozulmaya yol açar.
Tiroid çok büyükse (büyük guatr) nefes borusu ve ses tellerini etkileyerek nefes darlığı ve ses kısıklığı, ses kalitesinde değişme yapabilir. Çok büyük olmayan bir guatr hastasının boynunda dolgunluk hissi şeklinde fark edilebilir ya da herhangi bir nedenle yapılan muayenede doktor tarafından bulunabilir.
Sesi kullanmadan önce bir yudum viskiyi gargara yapıp yuttuktan sonra sesimizi kullanmaya başlamak; hem ses telleri bölgesindeki mikropları öldürür hem de heyecanımızı yener.
Vücuttan nikotin atımının tamamlanması için geçen süre 48 saattir. Bu saatin sonunda vücuttaki nikotin atılır ve bağımlılık kalmaz.
Sigara dumanına maruz kalmanın bile kalp-damar hastalık riskini arttırdığını düşünürsek sigarayı az içmenin riski azaltmayacağı açıktır. Dolayısıyla sigarayı günde 1-5 adet kadar kullanmanın günde bir paket içmeye göre daha güvenli olduğunu söylemek doğru bir yaklaşım olmayacaktır.
Dip inişler geçiyor. İlk birkaç gün en kötüsüdür, ancak 2-4 hafta içinde çoğu insan için yoksunluk belirtileri sona erer. Nikotin ilaçları veya reçeteli ilaçlar yoksunluk semptomlarını hafifletebilir.
Çoğu şikayet 4 haftadan sonra kaybolur, ancak açlık hissi ve sigara içme isteği 6 ay veya daha çok sürebilir. Sigara bırakılınca karaciğerden yıkılan ilaçların vücuttaki miktarları değişebilir.
Sigarayı bırakmaktan (yoksunluk) kaynaklanan ruh hali değişiklikleri genellikle 1-2 hafta içinde düzelir ve pek ciddi değildir.
7 günde sigarayı bırakmanın 2.gününde bu nedenle sevdiğiniz sigara paketlerini atmanız ve yerine nikotin ve katran bakımından düşük oranları bulunan sevmediğiniz sigaraları tüketmeye başlamanız gerekir. Düşük nikotin oranı bulunan sigaraları tüketmek vücudunuzun nikotinsizliğe daha kolay adapte olmasına yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri