Siğil çakmakla yakılır mı Siğiller kolaylıkla vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Ciltte siğil oluşumu fark edildiğinde evde tedaviler yerine bir uzmana başvurulmalıdır. Siğillerin çakmakla yakılması gibi yöntemlerle evde tedavi edilmesi son derece yanlıştır.
Elektrokoterizasyon, elektrik akımı ile siğilin uzaklaştırılmasıdır. Halk arasında siğil yaktırma olarak bilinir. Bu tedavi yönteminde kullanılan cerrahi araçla siğiller yakılır ve vücuttan uzaklaştırılır.
Siğil yakma genellikle güvenli ve etkili kabul edilir, ancak ağrılı olabilir ve küçük bir yara izi bırakabilir. Genel olarak, diğer tedavi biçimlerine yanıt vermeyen daha büyük veya daha inatçı siğiller için bu tedavi yöntemi uygulanmaktadır.
Cerrahi yöntem, kriyoterapi (soğutma tedavisi ile dondurma) yöntemi ve lazer (ısıtılarak, buharlaştırılarak) uygulanan tedavi yöntemleri siğilleri ortadan kaldırmak için uygulanmaktadır. Cerrahi yöntem ile tedavi şeklinde bölge üzerinden siğillerin cerrahi işlem ile alınmasıdır.
Hastaya anestezi uygulanmadan lezyonlar üzerine sıvı azot gazı verilir, azot gazı soğuk bir gaz olduğu için üst derideki hücreleri yok ederek siğilleri de ortadan kaldırır.
İlgili 24 soru bulundu
Siğillerin çakmakla yakılması gibi yöntemlerle evde tedavi edilmesi son derece yanlıştır.
Siğiller tedavi edilmezse ne olur? Siğiller tedavi edilmezse zaman geçtikçe bir yerde oluşan siğil vücudun diğer yerlerinde de olabilir. Kişi kendinde olan siğilin başkasına bulaşma riskini arttırabilir. Tedavi edilmediğinde kişinin estetik görünümü yok olmakta ve yaşamı olumsuz etkilenmektedir.
Devlet Hastanesinde Siğil Tedavisi
Bu noktada randevu ile devlet hastanesinden siğil tedavisi desteği sağlayarak, siğil sorunundan kurtulabilirsiniz. Devlet hastanelerindeki yoğunluktan dolayı siğil tedavisi konusunda özel sağlık kuruluşlarından da yardım alabilirsiniz.
Genital siğil yakıldıktan sonra tekrarlar mı
Genital siğillere Hpv neden olmaktadır. Bu nedenle genital siğillerin yakılmasının ardından siğiller tekrarlayabilir.
İşlemde sonuç alma süresi lezyonun yerine, derinliğine ve büyüklüğüne göre değişmektedir. Mesela ayak altındaki siğiller 5-6 seanslık bir tedavi gerektirirken, el, yüz ve genital bölge gibi alanlarda 2-3 seansta lezyon iyileşebilmektedir.
Siğiller tıbbi olarak tedavi edilebildikleri gibi geçmiş dönemlerde uygulanan siğil duası okuma ile de tedavi edilebilmektedir. Siğil üzerine okunarak zamanla iyileşme beklenen dualar bulunmaktadır. Bunlar tek başına dua ile okunarak iyileşebildiği gibi tıbbi tedavi ve dua okumak suretiyle de iyileşebilmektedir.
Bazı türleri hastaya kaşıntı, yanma veya kanama gibi rahatsızlıklar verebilir. Bu yakınmalar tedaviden hemen sonra ortadan tamamen kaybolur. Aşırı derecede kaşınan siğilleri hastalar dayanamayarak kaşır ve bunun üzerine durum daha da ağırlaşarak acı verici bir seviyeye gelir.
HPV ile enfekte olan hastalarda kuluçka süresi 2-6 ay kadar sürebilmektedir. Bazı hastalarda genital siğiller birkaç hafta içerisinde ortaya çıkarken bazı hastalarda ise yıllar sonra görülebilmektedir.
Siğilleri Koparmak ve Kanatmak Doğru Değil
Özellikle ailede başka bireylerde olmaması hastalığın yeniden görülmemesi açısından önemlidir. El ve ayaklardaki siğillerin kanatılması, üzerinin koparılıp kurcalanması bulaşmasına neden olur.
Siğil dondurma işlemi genellikle izle olmasından korkulan bölgeler için tercih edilir. Klasik elektrokoterizasyon tedavisine göre daha az iz kalması nedeniyle sıklıkla tercih edilir. Siğil yaktırmadan farklı olarak siğiller hemen değil, tedaviden bir süre sonra düşer.
Kriyoterapi( Sıvı nitrojen): Kriyoterapi muhtemelen siğillerin tedavisinde kullanılan en yaygın yöntemdir. Siğil -196°C sıvı nitrojen ile dondurulmaktadır. Dondurma işleminin başlıca dezavantajı ağrıdır. Özellikle uzun dondurma süresi uygulanan bazı olgularda şiddetli ve birkaç saat, hatta birkaç gün devam edebilir.
HPV virüsünün yaptığı kondilomlar koter ile yakılarak, sıvı azot ile dondurularak, lazer ile yakılarak veya kimyasal doku eriticiler ile eritilerek yok edilir. Ancak buradaki en iyi ve etkili tedavi siğillerin altına lokal uyuşturucu iğne yaparak koter ile yakmaktır. Çünkü HPV virüsü 70 derecede ölür.
Bazı HPV türleri oluşan genital siğiller özellikle cinsel temas ile bulaşırlar.Virüsün vücuda alınması ile siğilin ortaya çıkması arasında dört hafta ila sekiz ay kadar bir süre vardır.
Lazerle Siğil Tedavisi: Lazer uygulamaları, kriyoterapi ve radyo frekans tedavilerine direnç gösteren siğillerde diğer bir tedavi seçeneğidir. 10-15 günlük bir iyileşme süreci vardır.
HPV vücuttan atılmadığı sürece hastanın vücudunda genital siğiller yeniden oluşabilir. Bu nedenle diğer tedavilerde de olduğu gibi lazer tedavisi kalıcı bir işlem değildir. Yakılan genital siğil tamamen kurur ve aynı yerde yeniden çıkmaz.
Bir dermatolog, cilt, saç ve tırnak koşullarında uzmanlaşmış bir tıp doktorudur. Kriyoterapi (dondurma), elektrokoter (yakma) veya cerrahi dahil siğiller için daha kapsamlı bir değerlendirme ve tedavi planı sağlayabilirler.
Lazerle Siğil Tedavisi Kaç Günde İyileşir
İyileşme süresi siğillerin, boyutu, sayısı ve bulunduğu bölgeye göre değişiklik gösterir. Ancak, lazerle siğil tedavisi sonrası tam iyileşme ortalama 1 ila 2 hafta içerisinde tamamlanır.
HPV genellikle 1 yıl içinde birçok hastada vücuttan atılır. Ayrıca ağızdan alınan hiçbir ilacın etkisi yoktur. Hastalar vitamin takviyeleri ile bağışıklık sistemlerini güçlendirebilirler ancak virüsün vücuttan atılması ancak bağışıklık sisteminin virüsü tanıması ve ortadan kaldırması ile mümkündür.
Her gece düzenli olarak taze limon kabuğunu siğile sarıp kısa sürede bu sorundan kurtulmak mümkün olmaktadır. Deniz Tuzu: Cildi yenileyici etkiye sahiptir. Bu sayede siğillerin iyileşmesi için sorunlu bölgeye ılık suyla çözülmüş olan deniz suyu uygulaması yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri