Siğiller mukoza ve cilt üzerinde meydana gelen benign (iyi huylu) lezyonlardır. HPV adı verilen bir virüs kaynaklı oluşan bu lezyonlar birçok alt tipe ayrılır. Siğillerin insanlar arasında yayılımı direkt ya da indirekt temas vasıtası ile olur.
Siğillerin oluşumuna İnsan Papilloma Virüsü (HPV) neden olur bu virüsün tanımlanmış birçok türü vardır. Her bireyin bağışıklık sistemi HPV virüsüne farklı yanıt verir, bu yüzden HPV ile temas eden herkeste siğil oluşmayabilir. HPV virüsü temas yoluyla bulaşabilen bir virüstür.
Siğil kimlerde görülür? Her yaşta görülmekle birlikte çocuklar ve gençlerde sıktır, orta yaştan sonra sıklığı azalır.Buna ek olarak bağışıklık sistemini düşürecek ilaç alanlar ve bu tip hastalığı olanlarda siğil daha kolay ortaya çıkar ve daha dirençli olur.
Yoğun stres, sıkı diyet, düzensiz beslenme, aşırı çalışma ve yorgunluk bağışıklık sistemini etkileyerek siğillerin yayılmasında kolaylaştırıcı etkiye sahiptir. Deride bulunan yaralar, çizikler ve tırnak yeme alışkanlığı, deri bütünlüğünü bozarak, virüsün içeriye girmesini kolaylaştırır.
Siğiller en sık görülen cilt hastalıkları arasında yer alıyor. Daha çok çocukları ve gençleri etkileyen siğiller her yaşta görülebiliyor. Siğillere HPV virüsü neden oluyor ve bulaşıcı oldukları biliniyor. Bu oluşumlar deri yüzeyinde, ağız içinde genital ve anal bölgede görülebiliyor.
İlgili 43 soru bulundu
Tedavide sıklıkla salisilik asit çözeltisi içeren ilaçlar, kriyoterapi adi verilen dondurma yöntemi ya da cerrahi prosedürler uygulanır. Tedavi sonrası bazı kişilerde HPV virüsü pasif duruma geçer ve siğil tekrarlamaz. Bazı bireylerde ise bağışıklık sistemi zayıflığı nedeniyle tekrarlama olasılığı vardır.
Siğiller genel olarak iyi huylu olduğu için tehlikeli sınıfında yer almaz. Ancak bazı durumlarda belirli bölgelerde çıkanlara dikkat etmekte fayda vardır. Bunun için mutlaka cilt hastalıkları doktoruna görünmek ve gerekli tetkikleri yapmakta fayda var. Bu konuyu atlamamanız sağlığınız açısından oldukça önemlidir.
Siğiller tedavi edilmezse ne olur? Siğiller tedavi edilmezse zaman geçtikçe bir yerde oluşan siğil vücudun diğer yerlerinde de olabilir. Kişi kendinde olan siğilin başkasına bulaşma riskini arttırabilir. Tedavi edilmediğinde kişinin estetik görünümü yok olmakta ve yaşamı olumsuz etkilenmektedir.
HPV, halk arasında oldukça korkulan bir hastalık olmasına rağmen tedavisi olan bir hastalıktır. Genellikle tekrar etmesinden korkulur ancak tekrarlamamasını sağlayacak önlemler vardır. Kadınlarda, HPV virüsünün 100 tipinden 30 tipi kanser yapabilir. Bu 30 HPV tipinden de ancak 2 tanesi risklidir.
Siğilleri koterizasyon ile yakmak için doktor önce siğilin etrafındaki alanı lokal anestezik ile uyuşturur. Ardından, siğil ve çevresindeki dokuyu yakmak için ısıtılmış metal tel veya lazer gibi bir koter aleti kullanacaklardır. Bu, siğili yok eder ve kan damarlarını tıkayarak kanamayı önler.
Vücutta iyi huylu deri kabartıları olarak bilinen siğiller sadece bulundukları bölgede görünümü bozmakla kalmayıp, etrafınızdakilere de bulaşarak yayılım gösterebiliyor.
Genital siğil varken ilişkiye girilir mi
Genital siğil varken ilişkiye girmek, Hpv virüsünün karşı tarafa bulaşmasına neden olur.
10-15 günlük bir iyileşme süreci vardır. Özellikle ayak tabanı gibi derinin kalın olduğu bölgelerdeki dirençli siğillerde kullanılabilir.
Kadın hastalarda en sık 18-25 yaşlarında, erkek hastalarda ise en sık 23-30 yaşları arasında görülür. İleri ki yaşlarda nadiren ortaya çıkan HPV, 50 yaş üstü kadınlarda da görülebilmektedir. 70 yaş ve üstü kişilerde ise HPV artık görülmez.
HPV Siğilleri Kendiliğinden Geçer Mi? HPV'nin neden olduğu siğiller, çoğunlukla kendiliğinden geçmez. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmesi gerekir. HPV siğilinin tedavi edilmesi, HPV'nin de tedavi edildiği anlamına gelmez.
Enfeksiyon ile karşılaştıktan 2 yıl içinde HPV enfeksiyonu güçlü bağışıklık sistemi olan kadınlarda yok edilir. kadında ise enfeksiyon kalıcı hale gelir.
Diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklarda olduğu gibi HPV bulaşma riski ; çok eşli olanlarda tek eşlilere göre yüksektir. Hatta HPV ile enfekte hamile kadının çocuğuna hamilelik sırasında yada doğumda bulaşabilir, üstelik normal yada sezaryen doğum farketmeksizin.
HPV, vücudun bağışıklık sisteminin virüsü tanıması ve zamanla virüsü ortadan kaldırması ile vücuttan atılır. AHCC bileşeninin HPV'yi vücuttan atmaya yardımcı olduğu söylense de bu bilgilerin doğruluğu kanıtlanmamıştır. HPV genellikle 1 yıl içinde birçok hastada vücuttan atılır.
İlk belirtiler enfekte olan bölgede kaşıntı veya siğil görünümü olabilir. Daha sonrasında ise doktor muayenesi ve HPV testi ile kesin teşhis konulmuş olur. HPV enfeksiyonu belirtileri genelde HPV virüsünün kuluçka döneminin değişkenlik göstermesi sebebiyle kendini hemen belli etmez.
İmikimode (Imiquimode) ise 2003 yılından bu yana ülkemizde de bulunan saşe-krem formunda, ülkemizde ve yurt dışında "Aldara % 5 krem" adıyla piyasalardadır. %5 lik İmikimod (Aldara krem), yalnızca siğilin üzerine sürülerek o bölgedeki hücresel tip bağışıklığı arttırarak etki eden bir kimyasaldır.
Yakılan siğil kaç günde düşer
Siğil yaktırma işleminden hemen sonra, tedavi sırasında, siğiller düşer. Kriyoterapide bu durum bir haftayı bulabilmektedir.
HPV ne zaman kanser yapar sorusu sık olarak sorulmaktadır . HPV bulaştıktan sonra kanserleşme hemen olmaz 5-15 yıl arasında bir vakit alır.
Siğiller tıbbi olarak tedavi edilebildikleri gibi geçmiş dönemlerde uygulanan siğil duası okuma ile de tedavi edilebilmektedir. Siğil üzerine okunarak zamanla iyileşme beklenen dualar bulunmaktadır. Bunlar tek başına dua ile okunarak iyileşebildiği gibi tıbbi tedavi ve dua okumak suretiyle de iyileşebilmektedir.
10) Elma Sirkesi
Her uygulamada 5 dakika kadar pamuğun doku üzerine kalmasına özen gösterin. 10 gün boyunca düzenli şekilde uyguladığınızda, cildinizi yoran siğillerden kurtulabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri