Bazı hastalar ise ne yazık ki siğillerin koparılarak geçeceğini düşünerek, kendi yöntemleri ile siğilleri koparırlar. Bu da kanamaya ve sonrasında ciddi sonuçlara neden olabilen oldukça büyük bir yanlıştır. Özellikle de genital siğili bulunan kişilerin, traş ve ağda sırasında da daha dikkatli olmaları gerekmektedir.
Siğilleri Koparmak ve Kanatmak Doğru Değil
Özellikle ailede başka bireylerde olmaması hastalığın yeniden görülmemesi açısından önemlidir. El ve ayaklardaki siğillerin kanatılması, üzerinin koparılıp kurcalanması bulaşmasına neden olur.
Yayılma Riski: Siğiller, insan papilloma virüsü (HPV) tarafından oluşturulmaktadır. Kanama, virüsün etrafa yayılma olasılığını artırabilmektedir. Bu nedenle, kanayan bir siğili diğer cilt bölgelerine veya başka bir kişiye bulaştırmamak için dikkatli olunması gerekmektedir.
Siğil kanar mı? Siğil kendiliğinden kanamaya neden olacak bir yapı değildir. Ancak kaşınan ve hastaya rahatsızlık veren siğiller kaşındıkça tahriş olur ve bu durum kanamaya sebebiyet verebilir.
Bazı vakalarda siğiller ülseratif ve karnabahar görünümlü lezyonlar şeklinde yavaş gelişim göstererek etraf dokuya yayılabilir. Genital siğiller genellikle ağrısız, kaşıntıya sebep olan, koparılırsa ya da jiletle kesilirse kanayan yapıdadır. Çoğalmaya meyilli olabileceği gibi bazen yıllarca aynı boyutta da kalabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Siğil elde, parmak veya tırnak kenarında ise kesinlikle ısırılmamalı, koparılmamalıdır. 4. Neden bazı siğillerde diken batmış görünümünde noktacıklar vardır? Çoğu hasta diken battıktan sonra oluştu diyerek kliniklere gider ancak bu tablo tromboze minik kan damarlarıdır.
Siğil tedavisinde karşılaşılan çeşitli zorluklar olsa da bu lezyonlar genellikle birkaç yıl içerisinde kendiliğinden gerileme eğilimindedir. 100'den fazla alt tipi bulunan HPV enfeksiyonlarının 6, 11, 16, 18, 31 ve 35 olarak numaralandırılan alt tipleri ile oluşmuş hastalıklarında kanser gelişimine bir yatkınlık söz ...
Siğil normalde kanamaya neden olan bir rahatsızlık değildir. Ancak sert müdahale edildiğinde koparak düşebilir ve bu alanda kanama söz konusu olabilir.
Genital Siğil Kanar mı? Siğiller, deri üzerinde kabartı şeklinde oluşan deri lezyonları olduğu için dış etkenlere karşı da oldukça hassas lezyonlardır. Vücudun diğer bölgelerinde çıkan siğillerde de olduğu gibi, HPV virüsünün neden olduğu genital siğillerde de zaman zaman kanamalar görülmektedir.
HPV, halk arasında oldukça korkulan bir hastalık olmasına rağmen tedavisi olan bir hastalıktır. Genellikle tekrar etmesinden korkulur ancak tekrarlamamasını sağlayacak önlemler vardır. Kadınlarda, HPV virüsünün 100 tipinden 30 tipi kanser yapabilir. Bu 30 HPV tipinden de ancak 2 tanesi risklidir.
Hastanın yakın takibi yapılarak kanser riski taşıyan siğilleri yok etmek için şu yöntemler kullanılır: Lokal olarak kullanılan krem ve solüsyonlar faydalı olabilir. Kriyoterapi denilen siğile sıvı nitrojen sıkılarak dondurulmasını sağlayan yöntem ile siğiller düşürülebilir.
Siğil belirtileri nelerdir? Siğilin birçok tipi mevcuttur. En sık görülen basit tipi deri renginde veya biraz daha koyu yüzeyi pürtüklü kabarıklık şeklindedir. Ayaklarda çıkan tipi ortasında siyah noktaların olduğu bazen ağrı yapabilen deri çizgilerinin kaybolduğu sertlikler şeklindedir.
Genital Bölgede Siğil: En tehlikeli siğil türüdür. İlerlemesi durumunda kansere çevirebilir. Kişilerin cinsel yaşamını da bitirebilir. Bu nedenle mutlaka dikkatli olunmalıdır ve tedavi ettirilmelidir.
Uygun tedavi ile siğiller tamamen kaybolabilir, ancak bu her zaman için geçerli olmayabilir. Bazı siğiller kalıcıdır ve birden fazla tedavi gerektirebilir veya başarılı bir tedaviden sonra bile tekrar ortaya çıkabilir.
Parmakta siğil tekrarlayabilir. Hastalığı oluşturan HPV virüsü doğada yaygın ve 200 türü olan bir virüstür. Mikrobun tekrar bulaşması ile hastalık tekrar oluşabilir.
Vücutta iyi huylu deri kabartıları olarak bilinen siğiller sadece bulundukları bölgede görünümü bozmakla kalmayıp, etrafınızdakilere de bulaşarak yayılım gösterebiliyor. Özellikle ortak kullanılan alanlar ve eşyalar aracılığı ile bulaşan siğillerin tedavileri de zaman geçtikçe güçleşiyor.
Siğil Kökü Çıkarma
Bir siğil kökünü çıkarmak için bir doktor veya dermatolog, kriyoterapi, elektrocerrahi veya cerrahi eksizyon dahil olmak üzere çeşitli teknikler kullanabilir. Kriyoterapi, siğilin ve kökün sıvı nitrojenle dondurulmasını içerirken elektrocerrahi, siğil ve kökü yakmak için elektrik akımı kullanır.
10-15 günlük bir iyileşme süreci vardır. Özellikle ayak tabanı gibi derinin kalın olduğu bölgelerdeki dirençli siğillerde kullanılabilir.
Kriyoterapi Nedir
Kriyoterapi (siğil dondurma) siğiller gibi deri lezyonlarının düşük sıcaklıklardaki sıvı azot ile tahrip edilmesi ve yeni doku oluşumun beklendiği tedavi yöntemidir.
Kriyoterapi Nasıl Yapılır
Kriyoterapi basınç altındaki sıvı azot gazının dokuya uygulanması ile yapılır. Sıvı azot düşük sıcaklık değerlerinde ve belirli bir basınçta kriyo cihazı içerisinde muhafaza edilmektedir. Bu cihaz bir sprey kutusunu andırır ve tedaviye uygun özel uçları ile birlikte gelir.
Yakılan siğil kaç günde düşer
Siğil yaktırma işleminden hemen sonra, tedavi sırasında, siğiller düşer. Kriyoterapide bu durum bir haftayı bulabilmektedir.
HPV genellikle 1 yıl içinde birçok hastada vücuttan atılır. Ayrıca ağızdan alınan hiçbir ilacın etkisi yoktur. Hastalar vitamin takviyeleri ile bağışıklık sistemlerini güçlendirebilirler ancak virüsün vücuttan atılması ancak bağışıklık sisteminin virüsü tanıması ve ortadan kaldırması ile mümkündür.
Siğil çakmakla yakılır mı
Siğiller kolaylıkla vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Ciltte siğil oluşumu fark edildiğinde evde tedaviler yerine bir uzmana başvurulmalıdır. Siğillerin çakmakla yakılması gibi yöntemlerle evde tedavi edilmesi son derece yanlıştır.
HPV ile enfekte olan hastalarda kuluçka süresi 2-6 ay kadar sürebilmektedir. Bazı hastalarda genital siğiller birkaç hafta içerisinde ortaya çıkarken bazı hastalarda ise yıllar sonra görülebilmektedir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer alan ve genital siğil belirtileri ile ortaya çıkan HPV, dışarıdan yapılan herhangi bir tedavi yöntemi ile vücuttan atılamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri