Zeka geriliği olarak da bilinen mental retardasyon , bireylerin zihinsel yeteneklerinin ve günlük yaşam becerilerinin yaşlarına göre beklenen seviyenin altında olmasıdır. Bu durum, doğum öncesi, doğum anında veya doğum sonrasında meydana gelen birçok farklı faktöre bağlı olarak gelişebilir.
Eski anlayışa göre zekâ, doğumla birlikte belirlenmiş olan, sabit ve değiştirilemeyecek bir kavramken günümüzde birçok alt yetenekten meydana geliyor. Bu yetenekler doğuştan getirildiği gibi sonradan da kazanılır ya da geliştirilir.
ıq seviyesi genetik etkili olsa da çevresel şartlara bağlıdır. mesela zeki birisi şişmanlarsa zeka seviyesinde düşme gözlenir. düşünme hızı, hafızası ve düşünme refleksleri azalır ve zayıflar. yaşlanmayla beraber ıq seviyesi ciddi bir düşüş gösterir. zekanın kullanım alanına göre seviyesi değişebiliyor.
Kendi yaş grupları arasında insanların bilişsel yeteneklerini (zeka) ölçen bir skordur. Bir Zeka puanı (IQ) bir kişinin zihinsel yeteneklerini yaklaşık aynı yaş grubundakilerle kıyaslayarak gösterir. IQ 0 ile 200 üzeri arasından değişen bir skordur ve zihinsel yaşı kronolojik yaşa kıyaslayarak elde edilen bir orandır.
Elbette, yaşımız ilerledikçe gerileyen bilişsel yeteneklerimiz de yok değil. Tanıma değişmese bile, hatırlama zorlaşır. Yaşlı insanların tepki üretmesi gençlere nazaran daha zordur. Serbest hatırlama testi sonuçları, bunu kanıtlar niteliktedir.
İlgili 20 soru bulundu
Sorunuzun cevabı: evet! 40 yaşını bırakın, 70 yaşında bile beyin performansınızı artırmanız mümkün.
Zeka düzeyi çeşitli zeka testleri kullanılarak elde edilmektedir.Çocuğun yaşına,duyusal gelişimine uygun değerlendirme testleri ile değerlendirilir. IQ ( intelligence quotient) dediğimiz sayısal değer zeka bölümünü göstemektedir.70 altında çıkan değerler zeka geriliği olarak kabul edilmektedir.
IQ zamanla artar. Bunun için zihinsel becerilerinizi geliştirebileceğiniz zeka egzersizleri yapmak en iyi çözümdür. IQ seviyesini artırmak için zeka oyunları oynayabilir, problem çözme ve hayal kurma becerilerinizi güçlendirebilirsiniz.
Evet, İhtiyacınız olan tek şey beyninize egzersiz yaptırmak. Yazma, Okuma, Bilim Kurgu filmleri izleme, Yeni hobiler edinme, Bulmaca çözme, rekabet oyunları oynama, Kültürel bakış açısını değiştirme, Yeni bilgiler öğrenme ve öğretme sayesinde... Öncelikle, evet IQ geliştirilebilir.
Küçük çocukların(4-6 yaş) ortalama IQ seviyesi 90, büyük çocukların(12-22 yaş) IQ ortalaması ise yalnızca 60 idi.
IQ puanının 50-69 puan arasında olan bir bireyler için hafif zeka geriliği teşhisi konur. Hafif zeka geriliği olan bireyler tipik olarak kendi kendine destek için yeterli sosyal ve iletişim becerileri geliştirebilirler ancak olağandışı stres zamanlarında yardıma ihtiyaç duyabilirler.
Gelişimini en geç tamamlayan organdır beynimiz. 20'li yaşların sonu, 30'lu yaşların başına kadar bir seviyede beyin gelişimi devam eder.
Kalıtım. Temelde zekâ doğuştan gelir ve büyük ölçüde kalıtımın etkisiyle belirlenir. Yapılan çalışmalarda çocuğun zekâsı ile ana-babanın zekâsı arasında yüksek düzeyde ilişki olduğu saptanmıştır.
Kitap okumanın kişinin zekası üzerinde olumlu bir etkisi olduğu uzun zamandır bilinmektedir. Yeni bir çalışma, okumanın faydalarının daha önce düşünülenden daha da belirgin olduğunu ve kitap okumanın aslında zekayı güçlendirmeye yardımcı olabileceğini gösterdi.
Günümüzde zeka geriliği tanısı ortalama 10 – 14 yaşları arasında konur ve bu yaşlarda alınan geri dönüş, erken dönemlere nazaran daha azdır. Psiko – sosyal çalışmalar ile birlikte alınan özel eğitim, bireylerin farkındalıklarının en iyisini ortaya çıkarmasını mümkün kılar.
Bugün için zekanın %40 ila 60'ının kalıtsal olduğu geri kalanının çevreye bağlı olarak geliştiği ya da gerilediği kabul ediliyor. Bir çocuk çok yüksek IQ ile doğsa bile bunu beslemediği takdirde körleşme olasılığı çok yüksek.
Bu değere ek olarak ülkenin PISA (2003-2015), TIMSS (1999, 2007-2015) ve PIRLS (2001) skor ortalamalarının karşılaştırılmalı değerlendirilmesiyle oluşturulmuş "SAS-IQ" (School Assessment Data) 86,94 olarak açıklanmıştır. İki değerin ortalaması olan 86,8 Türkiye'nin IQ değeri olarak verilmiştir.
90-110 puan aralığı normal zekayı 111-129 puan aralığı parlak zekayı 130-160 puan aralığı üstün zekayı 160 ve üstü puan ise dahiliği gösterir.
IQ seviyesi, genetik, çevresel faktörler ve bireyin yaşam koşullarına bağlıdır. IQ testleri, uygulanan teste ve testi uygulayanın yeterliliğine bağlı olarak genel bilişsel yeteneği ölçer. Ancak bu testler genellikle bireyin matematik, dil becerileri ve hafıza gibi yeteneklerini değerlendirir.
idiot 0-24, embesil 25-49, moron 50-69, düşük zekalı 70-79, tutuk zekalı 80-89, üstün zekalı 110-119, çok üstün zekalı 120-139, dahi 140+ şeklinde kategorize edilmiş seviyelerdir. iq seviyelerinin hesaplanması ise: "(iq puanı / 100) * vücut yaşı = zeka yaşı" gibi bir formülasyona dayanmaktadır.
IQ'ya Bağlı Zeka Geriliği Tablosu:
35-50-55 IQ- Orta düzeyde zeka geriliği. 50-55-69 IQ- Hafif zeka geriliği. 70-79 IQ- Sınır zeka. 80-89 IQ- Donuk, Düşük normal zeka.
Eğer çevredeki uyaranlar yetersizse çevresiyle etkileşim içinde bulunan çocukta yalancı zeka geriliği denen durum oluşabilir. Bu, çocuğa doğduğu günden itibaren gösterilecek sevgi, şevkat, ilgi ve eğitici yaklaşımın önemini ortaya koymaktadır.
Normalde zeka geriliği, önü açık bir kavram olup; hafif, orta, ağır gerilikleri de kapsamaktadır. Donuk zeka ise zihinsel becerilerde ortalamaların çok az altında olma durumunu ifade etmektedir. Yani, donuk zekalı çocukların öğrenme ve eğitilme potansiyelleri, zeka geriliği olan çocuklara nazaran daha yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri