HPV virüsünün yaptığı kondilomlar koter ile yakılarak, sıvı azot ile dondurularak, lazer ile yakılarak veya kimyasal doku eriticiler ile eritilerek yok edilir. Ancak buradaki en iyi ve etkili tedavi siğillerin altına lokal uyuşturucu iğne yaparak koter ile yakmaktır. Çünkü HPV virüsü 70 derecede ölür.
Ayrıca enfekte cilde temas ve enfekte doğum kanalından bebeğin doğumu da direkt bulaşma yöntemlerindendir. Genellikle 3 ay içerisinde enfekte kişide lezyonlar görülür. B- İndirekt yol: Virüsle temas etmiş iç çamaşırı, havlu ve tuvaletlerle de bulaşma söz konusu olabilir.
Tedavide sıklıkla salisilik asit çözeltisi içeren ilaçlar, kriyoterapi adi verilen dondurma yöntemi ya da cerrahi prosedürler uygulanır. Tedavi sonrası bazı kişilerde HPV virüsü pasif duruma geçer ve siğil tekrarlamaz. Bazı bireylerde ise bağışıklık sistemi zayıflığı nedeniyle tekrarlama olasılığı vardır.
Dış yüzeylerde enfeksiyöz yapısını koruyabilir. Hatta, sık kullanılan dezenfektanlara karşı dayanıklıdır. Virüs dış ortamlara, dökülen epitel hücreleriyle bulaşır. Dış ortamda HPV'nin kuruluğa karşı dayanıklılığını test eden bir çalışmada, HPV'nin oda ısısında 3. günde %50 infektivitesini koruduğu gösterilmiştir.
Ancak hasta virüsü taşıdığını fark etmese dahi virüs genellikle 36-39 ay içerisinde %85 oranında ya da 43-44 ay içerisinde %92 oranında vücuttan atılmaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
Genital siğiller ortak eşya kullanımı (bardak,tabak vs) veya ortak tuvalet kullanımı ile bulaşmaz. Hpv virüs enfeksiyonlarından korunmak için siğiller varken veya tedavisine başlanmışken partner ile cinsel ilişkiye girilmemelidir hatta cinsel temas da kurulmamalıdır.
Doğru: HPV vücut ısısına ihtiyaç duyar, bu nedenle havuzdan, tuvaletten, hamamdan ve saunadan bulaş görülmez.
Human papilloma virüs (HPV) cilt-cilt teması sırasında cinsel ilişki (vajinal,oral,anal) veya enfekte cilt bölgesinin, sözgelimi elle, temasıyla bulaşır. Prezervatiflerin mutlak koruyuculuğu yoktur, çünkü enfekte cildi tamamıyla kapatmak mümkün değildir.
HPV büyük oranda cildin cilde direkt teması ile bulaşır. Sıklıkla genital bölgelerde bulunan bir hastalık olduğu için cinsel yolla bulaşan bir hastalık olarak kabul edilir. Nadiren de olsa havuz kenarları, duş gibi çok kişinin kullandığı ortamlardan indirekt temas ile bulaş olabildiğine dair az miktarda yayın vardır.
Tıpkı hiv belirtileri ya da bulaşında olduğu gibi; HPV genital bölgelerin teması; anal, vajinal veya oral seks, genital bölge ile temas etmiş olan havlu gibi eşyaların ortak kullanımı yolu ile de bulaşabilir.
Siğil çakmakla yakılır mı
Siğiller kolaylıkla vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Ciltte siğil oluşumu fark edildiğinde evde tedaviler yerine bir uzmana başvurulmalıdır. Siğillerin çakmakla yakılması gibi yöntemlerle evde tedavi edilmesi son derece yanlıştır.
Siğil tedavisinde ortaya çıkan lezyonlar yok edilir fakat tekrarlayabilir. Tedavi yapıldıktan sonraki 6 aylık süreç içinde hasta sürekli kontrole gelmelidir. Yeni çıkan siğiller gözlenmeli ve gerekli müdahalenin yapılması gerekir. 6 ay boyunca herhangi bir yeni siğil çıkmaması halinde sorun çözülmüş kabul edilir.
HPV virüsü genellikle cinsel yolla bulaşan bir viral enfeksiyondur. Ortak hijyen alanlarının ve havlu, bornoz, iç çamaşırı gibi özel malzemelerinin ortak kullanılması sonucunda da bulaşabilir.
En önemli ve büyük oranlı bulaş nedeni cinsel temastır. Cinsel temas dışında havlu, bornoz, iç çamaşırı gibi malzemelerin ortak kullanımı, Ortak kullanım alanlarında bulunmak ve. Hijyensiz teması da sayabiliriz.
Cinsel ilişki dışında virüs taşıyan yüzeylere (havlu, tuvalet, kişisel eşyalar, havuz, hamam vs) cildin teması ile de virüs bulaşabilir. Ama bu durum literatürde çok ama çok nadirdir. HPV enfeksiyonu bulaşan hastaların %90'da enfeksiyon belirti vermeden kendi kendine 3-6 ay içinde vücuttan temizlenir.
HPV Öpüşerek Geçer mi ? HPV genel olarak cinsel yolla bulaşır fakat oral ve anal seks ile de bulaşır. Yanaktan öpüşmekle bulaşmaz.
Genital siğil yakıldıktan sonra tekrarlar mı
Genital siğillere Hpv neden olmaktadır. Bu nedenle genital siğillerin yakılmasının ardından siğiller tekrarlayabilir.
Diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklarda olduğu gibi HPV bulaşma riski ; çok eşli olanlarda tek eşlilere göre yüksektir. Hatta HPV ile enfekte hamile kadının çocuğuna hamilelik sırasında yada doğumda bulaşabilir, üstelik normal yada sezaryen doğum farketmeksizin.
Genellikle HPV ile temasın cinsel yolla olsa da bazen cinsel temas dışında da bulaşma söz konusudur. Nadiren de olsa sauna, hamam, umumi tuvaletler gibi ortak kullanım alanlarından da bulaşma olabilmektedir. Ayrıca genital organlara temas eden eşyaların ve giysilerin ortak kullanımı sonucunda da bulaş olabilmektedir.
HPV virüsü havuz suyu ve sert yüzeylerden bulaşmaz.
Ağızda siğil belki de en az duyduğumuz türlerden birisidir. Genel olarak ağzımızın içerisinde diş eti veya labial mukoza, dil, sert damakta asemptomatik, küçük, yumuşak, pembe veya beyaz renklerde hafif kabarık olarak kendisini belli eder. Tedavi edilmedikleri takdirde zaman içerisinde büyümeye başlarlar.
HPV, halk arasında oldukça korkulan bir hastalık olmasına rağmen tedavisi olan bir hastalıktır. Genellikle tekrar etmesinden korkulur ancak tekrarlamamasını sağlayacak önlemler vardır. Kadınlarda, HPV virüsünün 100 tipinden 30 tipi kanser yapabilir. Bu 30 HPV tipinden de ancak 2 tanesi risklidir.
Hem erkeklerde hem kadınlarda ortak korunma yolu tek eşliliktir. Bunun yanı sıra erkeklerde etkisi ispatlanmamış olsa da kadınlar için en etkili korunma yöntemi HPV aşısıdır. HPV aşısı rahim ağzı kanserine karşı önlem amaçlı icat edilmiştir. Bu aşının yapılması için kişinin cinsel aktiviteye başlamamış olması gerekir.
HPV, bulaştığı zaman kişinin bağışıklık sistemi devreye girer ve bu virüsü vücuttan atmak için savaşır. Bağışıklık sistemi sayesinde bu virüsler %75 oranında bulaştıktan sonraki 12 ay içinde ve %90 2 yıl içinde vücuttan atılabilmektedir. Eğer atılamazsa virüs DNA'ya entegre olarak kanser sürecini başlatabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri