Genital bölgelerde siğil ile birlikte vajinal akıntı, kaşınma, yanma hissi ve kanama genellikle beraber görülen belirtiler arasındadır.
HPV enfeksiyonu cinsel temas ile bulaşan hiv belirtileri gibi belirtilerin yanı sıra rahim kanseri belirtileri gösteren ve rahim ağzı kanserine yol açabilen bir viral enfeksiyondur. Rahim ağzı kanseri hoş olmayan bir kokuya sahip, kanlı, kahverengi veya sulu bir akıntı üretebilir.
Genital siğile neden olan HPV (HPV 6, HPV 11) enfeksiyona neden olabilir. Bu vücut bağışıklığı ve prezervatif kullanmadan cinsel ilişki ile ilgilidir. Bağışıklık sistemi yeterli değilse ve prezervatif kullanılmazsa ilişki ile enfeksiyon ve akıntı riski artar.
Nadir olarak; siğillerde kaşınma, yanma, iltihaplanma ya da kanama gibi şikayetler oluşabilmektedir. Siğiller, ortaya çıktıkları yerde zamanla büyürler ve etrafa yayılabilirler. Siğiller, sadece görüntü ya da bazı nadir durumlarda sebep olduğu kaşıntı, kanama gibi şikayetlere sebep olan hastalıklar değillerdir.
Siğil belirtileri nelerdir? Siğilin birçok tipi mevcuttur. En sık görülen basit tipi deri renginde veya biraz daha koyu yüzeyi pürtüklü kabarıklık şeklindedir. Ayaklarda çıkan tipi ortasında siyah noktaların olduğu bazen ağrı yapabilen deri çizgilerinin kaybolduğu sertlikler şeklindedir.
İlgili 38 soru bulundu
HPV virüsünün tanı ve teşhis yöntemleri nelerdir? Jinekolojik muayene sırasında saptanan siğillerden parça veya böyle bir lezyon yok ise vajinal ya da servikal akıntıdan sürüntü alınması ve alınan örneklerde HPV virüsüne ait DNA'ların incelenmesi ile teşhisi konulabilir.
Siğillerin geneline bakıldığında kendiliğinden geçmesi gibi bir durum söz konusu değildir. El ve ayakta oluşan basit siğiller kendiliğinden iyileşebilir. Fakat genital bölgede çıkan siğiller tedavi olmayıp kendiliğinden iyileşmesini beklemek yanlıştır.
Tedavide sıklıkla salisilik asit çözeltisi içeren ilaçlar, kriyoterapi adi verilen dondurma yöntemi ya da cerrahi prosedürler uygulanır. Tedavi sonrası bazı kişilerde HPV virüsü pasif duruma geçer ve siğil tekrarlamaz. Bazı bireylerde ise bağışıklık sistemi zayıflığı nedeniyle tekrarlama olasılığı vardır.
HPV genellikle 1 yıl içinde birçok hastada vücuttan atılır. Ayrıca ağızdan alınan hiçbir ilacın etkisi yoktur. Hastalar vitamin takviyeleri ile bağışıklık sistemlerini güçlendirebilirler ancak virüsün vücuttan atılması ancak bağışıklık sisteminin virüsü tanıması ve ortadan kaldırması ile mümkündür.
Siğil tedavi edilmezse bir süre sonra çoğalmaya başlar. Tedavi edilmeyen genital siğiller, rahim ağzı kanserine yol açabilir.
HPV virüsü, cinsel yolla bulaşan bir virüs olduğu için ondan korunmanın en iyi yolu tek eşlilik ve sadakattir. Bu şekilde enfeksiyonun toplumda yayılmasının önü alınmış olur.
HPV enfeksiyonunu tam olarak anlamak ve bilmek mevcut durumunuzla baş etmenizi kolaylaştıracaktır. HPV enfeksiyonu olduğunuzu anlamanızın 2 yolu var: Birincisi genital siğil tanısı almanız gerekir; ikincisi smear testinizde anormal değişikliklerin olması veya HPV tarama testinizin pozitif olması gerekir.
Mantar enfeksiyonlarında jel ya da krem şeklinde antifungal ilaçlar, Bakteriyel vajinozis enfeksiyonlarında ise ağızdan alınan antibiyotik ilaçlar ile antibiyotik vajinal kremler kullanılır. Hangi tedavi yönteminin seçileceği, hastalığa neden olan enfeksiyon belirlendikten sonra uygulanabilir.
Enfeksiyonlar: Vajinal akıntının en yaygın nedeni enfeksiyonlardır. Özellikle vajinadan koku gelmesi ile sonuçlanır. Bakteriyel vajinozis, mantar enfeksiyonları ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (klamidya, bel soğukluğu, frengi, gonore gibi) gibi çeşitli enfeksiyonlar vajinal akıntıya neden olabilir.
Sarı Vajinal Akıntı
Sarı akıntı ya da sarımsı gri akıntı bu akıntılardan biridir ve enfeksiyon işaretidir.
Berrak ve sulu akıntı: Akıntı berrak ama gergin ve mukoza benzeri olduğunda, muhtemelen yumurtlama olduğunu gösterir. Bu tür akıntı normal bir deşarj türüdür. Kahverengi veya kanlı akıntı: Özellikle adet dönemi esnasında veya adet bitiminin hemen sonrasında oluştuğu zaman genellikle normaldir.
Genellikle HPV virüsü sıklıkla genel olarak bakarsanız tüm HPV tiplerine; bir yıl içinde %70, iki yıl içinde %85-90, ve 3 yıla doğru da %98 oranında kesinlikle vücuttan atılacaktır.
Siğil tedavisinde ortaya çıkan lezyonlar yok edilir fakat tekrarlayabilir. Tedavi yapıldıktan sonraki 6 aylık süreç içinde hasta sürekli kontrole gelmelidir. Yeni çıkan siğiller gözlenmeli ve gerekli müdahalenin yapılması gerekir. 6 ay boyunca herhangi bir yeni siğil çıkmaması halinde sorun çözülmüş kabul edilir.
HPV ile enfekte olan hastalarda kuluçka süresi 2-6 ay kadar sürebilmektedir. Bazı hastalarda genital siğiller birkaç hafta içerisinde ortaya çıkarken bazı hastalarda ise yıllar sonra görülebilmektedir.
Yoğun stres, sıkı diyet, düzensiz beslenme, aşırı çalışma ve yorgunluk bağışıklık sistemini etkileyerek siğillerin yayılmasında kolaylaştırıcı etkiye sahiptir. Deride bulunan yaralar, çizikler ve tırnak yeme alışkanlığı, deri bütünlüğünü bozarak, virüsün içeriye girmesini kolaylaştırır.
HPV virüsünün yaptığı kondilomlar koter ile yakılarak, sıvı azot ile dondurularak, lazer ile yakılarak veya kimyasal doku eriticiler ile eritilerek yok edilir. Ancak buradaki en iyi ve etkili tedavi siğillerin altına lokal uyuşturucu iğne yaparak koter ile yakmaktır. Çünkü HPV virüsü 70 derecede ölür.
Lazerle siğil tedavisi sonrası iyileşme sürecinde bölge kırmızı, şiş ve hassas olabilir. Tedavi edilen alanda, toplanmaması veya çizilmemesi gereken bir kabarcık veya kabuk oluşması yaygın bir durumdur. Önümüzdeki birkaç gün içinde, kabarcık veya kabuk kuruyup düşerek altındaki yeni, sağlıklı cildi ortaya çıkaracaktır.
10) Elma Sirkesi
Her uygulamada 5 dakika kadar pamuğun doku üzerine kalmasına özen gösterin. 10 gün boyunca düzenli şekilde uyguladığınızda, cildinizi yoran siğillerden kurtulabilirsiniz.
İmikimode (Imiquimode) ise 2003 yılından bu yana ülkemizde de bulunan saşe-krem formunda, ülkemizde ve yurt dışında "Aldara % 5 krem" adıyla piyasalardadır. %5 lik İmikimod (Aldara krem), yalnızca siğilin üzerine sürülerek o bölgedeki hücresel tip bağışıklığı arttırarak etki eden bir kimyasaldır.
Genital siğillerin tedavi edilmesi, HPV'yi tamamen vücuttan atmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri