“Saç nasıl parlar?” diyorsanız çok sıcak suyla yıkamaktan, sülfat gibi doğal yağları uzaklaştıran maddeleri içeren şampuanlardan ve çok sık şampuanlamaktan kaçının. Mutlaka saç kremi kullanın ve son durulamada soğuk suyu tercih edin. Soğuk su nemi saçta hapseder ve saça parlaklık katar.
Diğer yandan saçı asıl besleyen ve parlaklık veren, saç derisinin kendi ürettiği yağ, yani “sebum”. Saçları sık ve çok sıcak suyla yıkamak bu sebum dengesini bozacağı için saçlar sahip olduğu doğal ve sağlıklı ışıltısını kaybeder.
Saçınızı çok sık, çok sıcak suyla, saç kremsiz yıkamak saçınıza nemini kaybettirir. En sık 2 günde bir yıkayın ve durulamayı soğuk suyla yapın. Saç tipinize uygun bir saç kremi uygulamayı unutmayın. Örneğin kıvırcık ya da hasar görmüş saçlar daha çok neme ihtiyaç duyar.
İlgili 40 soru bulundu
Kurumuş ve yıpranmış saçları yumuşatmak için doğal zeytinyağı önerilir. Omega yağları açısından zengin olan zeytinyağı saçları dipten uca kadar besler ve yumuşamasına yardım eder. Dilerseniz 1 kutu şampuan içine 3 kaşık zeytinyağı ekleyip her duşta kullanabilirsiniz. Saçların çok iyi durulanması önerilir.
Folik Asit (B9 Vitamini)
Folik asit, saçların parlaklığının ve yumuşaklığının korunmasında büyük rol oynayan bir vitamindir. Saçların sağlıkla uzaması sürecini destekler ve saç tellerinde oluşan kırıkların onarılmasını sağlar.
HAZIRLAMA VE UYGULAMA. 2 adet yumurta sarısı ile 2 yemek kaşığı zeytinyağını bir kabın içinde karıştırın. Karıştırdıktan sonra 1 fincan su ilave ederek, maskeyi saçlarınızın tamamına uygulayın. 20 dakika sonunda saçlarınızı durulayın.
Yağ dengesini düzenler. Hindistan cevizi yağı, saçı besler, parlatır ve onarır. Badem yağı, saç derisini yatıştırır ve nemlendirir. Avakado yağı, çok iyi bir nemlendiricidir.
Duştan sonra saçları tokayla tutturmak ve bu şekilde uyumak düz olmasını sağlayacaktır. Hindistan cevizi yağı ve yasemin yağı gibi ürünlerin kullanılması da saçların düz bir hale gelmesini sağlar. Farklı yöntemler denenerek sonuç alınabilir.
Az önce de bahsettiğimiz gibi saç kreminin esas görevi saçlarımızı yumuşatmak, beslemek ve parlatmak. Bu nedenle doğru saç kremini, doğru şekilde uyguladığında saçlarını yağlandırmaz, ağırlaştırmaz.
Saç genelde kütiküllerdeki pulların bozulmasına bağlı olarak mat görünür. Bu durum saçın ışığı yansıtmasını engeller. Bunun birincil harici sebepleri arasında yağ asidi (zeytinyağı ve balık) açısından zengin olmayan beslenme şekilleri ve saç bakım ürünlerinin yetersiz şekilde kullanımı yer almaktadır.
Kafein saç derisinin kan dolaşımını artırabilir. Daha iyi kan dolaşımı, saç köklerine daha fazla oksijen ve besin maddesi taşır. Bu da saçın daha sağlıklı ve güçlü bir şekilde büyümesine yardımcı olur. Ayrıca kafein saç derisindeki iltihapları azaltabilir.
Saç için evde yumurta maskesini yapanlar yağlı saçları için sadece beyazını, kuru saçlar için sadece yumurta sarısını kullanıyorlar. Normal saçları olanlar ise bir bütün yumurtadan maske yapıp saçlarına sürüyorlar.
Limon, yağlı saçlar için de birebirdir. Saçları besler, yağlanmanın önüne geçiyor. İçerisinde bulunan sitrik asit sayesinde saçların rengini doğal yoldan açmaya yardımcı oluyor. Saç renginizi açmak istiyorsanız, saçlarınıza limon sürüp bir süre güneşte bekleyin.
Yumurtanın sarısı da beyazı da, sağlıklı saç ve derisi için önemli avantajlar sunar. Aynı zamanda tüm saç tipleri üzerinde inanılmaz bir etkiye sahiptir. Sarısında bulunan biyotin, saç büyümesini destekler ve saç dökülmesini durdurmada yardımcı olur.
Biyotin eksikliği genetik temelli olabilir, bunun yanında hamilelerde de ortaya çıkabilir. B7 vitamini eksikliğinde saçlar hızlı beyazlar, saç dökülmesi de görülebilir.
Özellikle E vitamini açısından zengin yağlar, saç köklerini besleyerek saçın sağlıklı uzamasına destek olur. Saç gürleştiren yağlar arasında argan yağı, hindistancevizi yağı ve jojoba yağı öne çıkar. Bu yağlar, saç derisine doğrudan uygulanabilir veya saç maskelerinin bir parçası olarak kullanılabilir.
Şampuanın içine hangi yağlar konur? Şampuanınızın içine ekleyeceğiniz yağları doğru oranda ve dikkatli bir şekilde eklemelisiniz. Argan yağı, biberiye yağı, limon yağı, lavanta yağı, çörekotu yağı, hindistan cevizi yağı ve çay ağacı yağı şampuanın içine ekleyebileceğiniz yağlardır.
Karıştırıcıda olgun bir muz, olgun bir avokado ve 1 yemek kaşığı zeytinyağını, ayıca isteğinize bağlı olarak lavanta veya portakal gibi iki damla esans yağını karıştırın. Karışımı yıkanmış ve kuru saça uygulayın, 15-30 dakika bekletin. Tekrar yıkayın ve kurutun.
Boyadan Sertleşen Saçları Yumuşatmak için Öneriler
Argan yağı, jojoba yağı ve Hindistan cevizi yağı gibi doğal ürünler ve kremler saç tellerine nemlilik kazandırarak daha yumuşak olmasını sağlayabilir. Aynı zamanda saçınızı fön makinesi yerine havluyla kurutmak, saç tellerinin sertleşmesini engelleyebilir.
Sülfat içermeyen şampuanlar, boyadan yıpranmış saçların bakımında tercih edilir. Çünkü bu tür şampuanlar, saçı temizlerken saçın doğal yağ dengesini bozmaz ve saçın yapısını onarmaya yardımcı olur. Ayrıca, boyadan yıpranmış saçların bakımında saç maskeleri de etkili olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri