1- İlk madde ve malzeme giderleri, 2- İşçilik giderleri, 3- Genel üretim giderleri. Bu giderler; mamulün maliyetini doğrudan etkiliyorsa “direkt” , dolaylı yoldan etkiliyorsa “ENDİREKT” giderler olarak adlandırılırlar.
Örneğin; Bir ustabaşı iki üretim gider yerine birden hizmet sunuyorsa, ustabaşının ücret maliyetinin bu iki gider yeri arasında paylaştırılması gerekir. O halde ustabaşının maliyeti her iki üretim gider yeri açısından da endirekt gider olarak nitelendirilecektir.
İlk Madde Malzeme Açısından Direkt – Endirekt Maliyet Örneği : Tekstil üretim işletmesi olan X AŞ. gömlek üretmektedir. Bu durumda gömleğin üretimi için kullanılan kumaş direkt maliyet olur iken, gömlek üzerinde yer alacak olan düğme ise endirekt maliyet olacaktır.
Endirekt işçilik giderleri; direkt işçilik giderleri dışında kalan ve üretilen mamullere doğrudan yüklenemeyen üretimle ilgili tüm işçiliklerdir.
Endirekt malzeme : Bu süreçte nihai ürünü oluşturma esnasında kullanılan, müşteriye gönderilmeyen ancak kullanılan malzemelerdir. Örneğin çalışanların iş kıyafetleri, KKD'ler, proseste çeşitli nedenler ile kullanılan temizlik bezleri, plastik parçalardaki çapakları temizlemek için kullanılan uygun kesiciler vb.
İlgili 22 soru bulundu
Endirekt ilk madde/malzeme giderleri; üretim sürecinde kullan ılm ış fakat bir mamule doğrudan aktanlamayan madde/malzemelerin giderleridir. Üretim fonksiyonuyla ilgili endirekt ilk madde/malzeme giderleri dağıtıma tabi tutularak mamulün maliyetleri içine konulur.
Endirekt Malzemeler;
- İşletme malzemesi, olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Yardımcı malzemeler, ürünün bünyesine girerler. Ancak mamuller için ne kadar kullanıldığı tespit edilemez, ya da tespit edilse dahi ekonomik yönden anlamlı değildir. Bu yüzden de endirekt malzeme olarak nitelendirilirler.
Bakım, tamir, temizleme, ayarlama, yağlama, eğitim gibi bazı faaliyetler dolaysız işçiliğin bir kısmını kullanıyorsa, üretgen işçiliğin üretgen olmayan bir alana kayması. yani endirekt bir işçilik sözkonusudur.
Direkt İlk Madde ve Malzeme: Üretilen mamullerle doğrudan bağlantısı kurulabilen ilk madde ve malzemedir. Endirekt İlk Madde ve Malzeme: Bir mamulle doğrudan bağlantısı kurulamayan veya hesaplanmalarındaki teknik güçlükler sebebiyle (önemlilik kavramı gereğince) endirekt olarak kabul edilen ilk madde ve malzemedir.
Endirekt işçilik: Direkt işçilik dışında kalan tüm işçilik unsurları endirekt işçilik kapsamındadır. Bu işçilik giderleri, belirlenen ölçüler kullanılarak mamullere yüklenir çünkü bu işçiliklerinin ne kadarının hangi mamul için yapıldığını saptamak zordur.
1- İlk madde ve malzeme giderleri, 2- İşçilik giderleri, 3- Genel üretim giderleri. Bu giderler; mamulün maliyetini doğrudan etkiliyorsa “direkt” , dolaylı yoldan etkiliyorsa “ENDİREKT” giderler olarak adlandırılırlar.
Endirekt işçilik maliyetleri, 7/A seçeneğinde 730 genel üretim giderleri hesabında, 7/B seçeneğinde ise 791 İşçi Ücret ve Giderleri hesabında takip edilmektedir.
İşte, direkt özellik gösteren direkt ilk madde ve malzeme ile direkt işçilik giderleri kendi hesaplarında(710 ve 720 nolu hesaplar), yukarıda sayılan ve endirekt özellik gösteren giderler ise, 730 Genel Üretim Giderleri hesabında izlenerek maliyete katılmaktadır.
720. Direkt İşçilik Giderleri Hesabı: Bu giderler esas üretim gider yerleri ile ilgili olup, belli bir mamul veya hizmetin üretim mali yetine doğrudan doğruya yüklenebilen işçilik gi derlerini kapsar.
İşçilik maliyeti brüt aylık ücrete işverenin ödemesi gereken vergi ve kesintilerin eklenmesiyle hesaplanır. Brüt aylık ücrete SGK işveren primi, işsizlik sigortası işveren primi ve Sosyal Güvenlik Primi işveren ödemesi eklenmesiyle işçilik maliyeti bulunabilir.
Eski yıllardan beri bilinmesine rağmen son yıllarda en çok tercih edilen soğutma yöntemlerinden biri haline gelmiştir. Temel soğutma çevriminin evaporatöründe soğutulan ikincil bir soğutucu akışkan; soğutulacak olan mahaldeki hava soğutucusuna pompalanmak sureti ile soğutma sağlanmaktadır.
Endirekt Maddeler: Üretilen mamullerin oluşumunda direkt maddeler gibi temel rol oynamayan ve mamul üretiminde dolaylı katkıları bulunan ya da mamul üretiminde doğrudan katkıları bulunmakla maliyetleri üretilen mamullere doğrudan yüklenemeyen maddelerdir.
Dolaysız (direk) maliyetler: Mamul maliyetine doğrudan yüklenebilen maliyetlerdir. harcanan, mamul bünyesi içine giren veya ne kadar harcandığı doğrudan doğruya saptanabilen maliyetlerdir.
MAL VE HİZMETLERİN ÜRETİLMESİ VE PAZARA ULAŞTIRILMASI İLE UZAKTAN YAKINDAN İLGİSİ BULUNAN HER TÜRLÜ GERÇEK GİDERE VEYA ALTERNATİF GİDERE, MALİYET GİDERİ DENİR. MALİYET GİDERLERİ YERİNE MASRAF, MALİYET MASRAFI, HARCAMA GİBİ TERİMLER DE KULLANILMAKTADIR.
Giderlerin üretim hacmine göre sınıflandırılmasında giderin faaliyet ya da üretim miktarıyla birlikte değişip değişmedikleri dikkate alınır. Giderler; sabit giderler, değişken giderler ve karma giderler olarak sınıflandırılır.
720- Direkt İşçilik Giderleri Hs. . 721- Direkt İşçilik Giderleri Yns.Hs. İşletmenin üretimi ve bu üretime bağlı hizmetler için yapılan direkt ilk madde ve malzeme ve direkt işçilik dışında kalan giderlerle ilgili gider, yansıtma ve fark hesaplarından oluşur.
770 Hesap Nedir? İşletmelerin yönetim fonksiyonları, organizasyon ve kadro kuruluşu, büro hizmetleri, kamu ilişkileri, güvenlik, hukuk işleri, personel işleri, kredi ve tahsilatı da kapsayan muhasebe ve mali işler servislerin vb. giderleri, 770 Genel Yönetim Giderleri Hesabı'nda izlenir.
Endirekt satın alma konularıyla ilgili süreç iyileştirme ve maliyet iyileştirme projelerini yönetir. Dijital dönüşüm projelerinde görev alır. Yapılan alımların prodedürlere uygun olarak en uygun maliyetle yapılmasını sağlar. Alım yaptığı kategorilerin bütçe yönetiminden sorumludur.
ENDİREK – ENDİREKT
sıf. ve zf. (Fr. indirect) Doğrudan doğruya olmayan, dolaylı, vâsıtalı. Karşıtı: DİREKT.
Endirekt satın alma, günlük ihtiyaçlarınızı karşılamak ve günlük işlerinizi yapmanıza olanak tanıyan satınalmalardır. Ofis malzemeleri, demirbaşlar, seyahat, ofis mobilyaları veya çeşitli ekipmanlar için yaptığınız harcamalar endirekt satınalma olarak adlandırılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri