Bu maddenin atfı ile Türk Ticaret Kanunu'nun 5/A maddesi uyarınca ticari davalar açısından arabuluculuk dava şartıdır (zorunlu- dur). Söz konusu hüküm uyarınca ticaret mahkemesi nezdinde sigorta şirketlerine karşı açılacak davalar bakımından, dava öncesi arabuluculuk dava şartıdır.
Zira konusu bir miktar alacak ve tazminat talebi içermektedir. Bu itibarla Sigorta Hukuku kapsamında konusu bir miktar paranın ödenmesi olan uyuşmazlıklarda, dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartı olacaktır.
Alacak, Tazminat ve. İşe iade konularında dava açmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava ön şartıdır.
Sigorta poliçesi kaynaklı rücu davalarında da yasa kapsamında arabuluculuk başvurusu zorunlu hale getirilmiştir. Yapılan bu düzenlemeye göre arabulucuya başvurulmadan dava açılması durumunda dava usulden reddedilecektir.
5 Nisan 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan 7445 Sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 37. Maddesi hükmü ile, kira ilişkilerinden kaynaklanan kira tespit ve tahliye davalarında zorunlu arabuluculuk şartı getirmiştir.
İlgili 27 soru bulundu
Hemen belirtelim ki; iş kazaları veya meslek hastalığından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat davaları ile bu konulara ilişkin tespit, itiraz ve rücu davalarında arabuluculuk yoluna gidilmesi zorunluluğu aranmamaktadır. Bu davalar doğrudan iş mahkemesine açılabilir.
Kanuna, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda arabuluculuk şartı getirilmiştir. Dava açılmadan önce arabulucuya başvurulması zorunludur.
Yargıtay İçtihadı Birleştirme Genel Kurulu'nun 22.03.1944 tarihli 37 Esas ve 9 Karar sayılı ilamında bu husus "sigortacının sorumlu kişi aleyhine açacağı dava, sigorta poliçesinden doğan bir dava değildir. Bu nedenle, halefiyet davası bir ticari dava sayılamaz.
Hemen belirtelim ki; iş kazaları veya meslek hastalığından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat davaları ile bu konulara ilişkin tespit, itiraz ve rücu davalarında arabuluculuk yoluna gidilmesi zorunluluğu aranmamaktadır. Bu davalar doğrudan iş mahkemesine açılabilir.
Bu tip davalarda görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir. Eğer dava sigorta şirketine açılacak ise Asliye Ticaret Mahkemesi görevlidir.
İş uyuşmazlıklarının ardından, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun9 (TTK) 5/A maddesinde, ticarî davalardan konusu bir miktar paranın ödenmesi olan alacak ve tazminat davalarına dair arabuluculuğa başvuru dava şartı hâline getirilmiştir (TTK m. 5/A/I).
Alacak veya tazminat taleplerine ilişkin ticari davalarda, dava açılmadan önce arabulucuya başvurulması zorunludur. Zorunlu arabuluculuk, mevcut uyuşmazlık hakkında dava açmadan önce arabuluculuk yolunun tüketilmesi gerektiğini ifade eder.
Kıdem tazminatı da arabuluculuk sisteminde zorunlu olan bir dava konusudur. Bu koşula göre de, kıdem tazminatı hakkını alamayan işçi iş mahkemesine başvuru yapmadan önce mutlaka arabulucuya başvuru yapmalıdır. Aksi olan durumda açılan mahkeme reddedilir. Arabuluculuk, yetkili avukatlar tarafından yapılmaktadır.
Ancak, taraflar isterlerse ihtiyari olarak arabuluculuk yoluna başvurabilirler. Sigorta Tahkim Komisyonu'na başvuru ihtiyari bir çözüm yoludur. Tahkime yapılacak başvuru öncesi arabuluculuğa başvurma şartı yoktur.
Bu maddede, özel kanunlarda tahkim veya başka bir alternatif uyuşmazlık çözüm yoluna başvurma zorunluluğunun olduğu veya tahkim anlaşmasının bulunduğu hâllerde, dava şartı olarak zorunlu arabuluculuğa ilişkin hükümlerin uygulanmaması kabul edildi.
Davalının yetki itirazı, açıklamalar ışığında süresi içinde ileri sürülmüştür. Eldeki rücuan tazminat istemli davada, kesin yetki söz konusu değildir. (Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 27.05.2015 gün 11-2359-1443 sayılı kararı). 16.maddesi) uyarınca, haksız fiilin oluştuğu yer mahkemesi de yetkilidir.
avukat yanında ücretli olarak çalışan avukatların arabuluculuk faaliyetinde bulunmalarının yasal yönden mümkün görülmesi durumunda, arabuluculuk faaliyetinin "serbest meslek faaliyeti" kapsamında değerlendirilmesi ve bu faaliyetten elde edilen kazancın da serbest meslek kazancı olarak vergilendirilmesi gerekmektedir."
fıkrasının son cümlesine göre arabulucuya başvurulmadan dava açıldığının anlaşılması hâlinde herhangi bir işlem yapılmaksızın davanın, dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddine karar verileceği, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun Dava şartlarının incelenmesi başlığını taşıyan 115/1.
Bu Kanun ile bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi ve işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade taleplerinde dava açmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması, 1/1/2018 tarihi itibariyle, dava şartı haline getirilmiştir.
Hayır. Sigorta Tahkim Komisyonu'na başvuru ihtiyari bir çözüm yoludur. Tahkime yapılacak başvuru öncesi arabuluculuğa başvurma şartı yoktur.
Oysa, sigorta şirketinin taraf olduğu her dava ticari nitelikte olmayıp, tüketici hukuku veya borçlar hukuku genel hükümlerine tabi de olabilir.
2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun (KTK) 97. maddesinde yapılan değişiklik ile, sigorta davalarında ve sigorta tahkim başvurularında sigortacı şirkete başvurma zorunluluğu getirilmiştir.
Dava şartı olarak arabulucuya gitmek zorunlu, ancak arabulucuda uzlaşmak zorunlu değildir. Bu nedenle taraflar arasında anlaşma sağlanamazsa mahkemeye gidilmesinde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Arabulucuda anlaşılamaması halinde tarafların mahkeme huzurunda haklarını aramaları mümkündür.
Kişiler Ne Zaman Arabulucuya Başvurur? Arasında hukuki bir uyuşmazlığı olan kişiler bunu çözmek için üçüncü bir kişinin yardımına ihtiyaç duyduğu her zaman arabulucuya başvurabilir. Türkiye'de arabuluculuğa dava açılmadan önce ya da dava sırasında başvurulabilir.
25 Ekim 2017 tarih ve 30221 sayılı Resmî Gazete 'de yayımlanarak yürürlüğe giren 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu ile ülkemizde bireysel iş uyuşmazlıklarının çözümü için dava açmadan önce arabulucuya başvurulması zorunlu hale gelmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri