Sigortacılık bölümünün amacı, sigorta sektörüne donanımlı ve bilgili insanlar yetiştirmek, sektöre fayda sağlayacak ve fark yaratacak kişileri sektöre kazandırmaktır. Sigortacılık bölümü öğrencileri 4 yıllık eğitim ve öğrenim hayatlarında aldıkları bilgileri, yapacakları işlere en iyi şekilde yansıtmayı hedeflerler.
Sigortacılık bölümü, sigorta sektörüyle ilgili işletme, organizasyon ve yönetim konuları ile birlikte sigorta ürünleri ve hizmetleri, sigorta poliçeleri, sigorta risk yönetimi, finansal analiz, matematik ve istatistik konularını kapsayan bir bölümdür.
Eğer sigorta sektöründe çalışmayı düşünüyorsanız ve hedefiniz bu yöndeyse üniversitelerin Bankacılık ve Sigortacılık Bölümlerine 4 ve 2 yıllık olmak üzere gidebilirsiniz. Çoğu insan bitirdiği bölümden bağımsız işlerde de çalışmaktadır.
Bankacılık ve sigortacılık bölümü sözel puan türüne göre öğrenci kabul ediyor. Fakat bu bölümde öğrencilere sayısal ağırlıklı da birçok ders okutuluyor.
Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü mezunları; sigorta şirketlerinde, kamu ve özel bankalar ile finans kurumlarında, işletmelerin sigorta ve muhasebe departmanlarında, kurumsal acenteler, eksperlik ve brokerlik şirketleri gibi pek çok alanda iş imkânı bulabilirler.
İlgili 37 soru bulundu
Sigortacı olmak için kişinin mezun olduğu lise türü kritik düzeyde önemli değildir, lise mezunu olmak yeterlidir. Ayrıca lise mezunları, SEGEM Belgesi aldığında sigorta danışmanı olarak çalışabilir. SEGEM Belgesi, ilgili eğitim tamamlanıp sınavda başarı olunduğu zaman alınabilir.
eleman.net verilerine göre, Sigorta Personeli 2023 yılında ortalama 14.200 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Sigorta Personeli , Ocak 2023 yılında ortalama 10.563 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 6.732 TL maaş alıyordu.
Sigortacılık bölümünde, 4 yıllık lisans eğitimi verilmektedir.
Yeni başlayan bir sigortacının ortalama aylık maaşı 13.000 TL ile 17.000 TL arasında değişebilir. Daha deneyimli bir sigortacının maaşı ise 15.000 TL ile 31.480 TL arasında olabilir. Bununla birlikte, bu rakamlar kesin değildir ve farklı sigorta şirketleri ve pozisyonlar için değişkenlik gösterebilir.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu, adli sicil kaydının temiz olduğunu, belirlenen miktarda mal varlığına sahip olduğunu kanıtlayan belgeler ve SEGEM (Sigortacılık Eğitim Merkezi) belgesine sahip adaylar sigortacı olabilir. Ayrıca Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden onay alman gerekir.
SEGEM Belgesi almak için Sigortacılık Eğitim Merkezi'nden eğitim alınmalı ve yapılan sınavda başarılı olunmalıdır. Ayrıca sigortacılık ile ilgili sertifika programlarına katılan kişiler de bu mesleği icra edebilir.
Sigortacı olmak için üniversitelerin ya da meslek yüksekokullarının sigortacılık başta olmak üzere ekonomi, finans, maliye gibi ilgili bölümlerinden mezun olmak tercih sebebidir. Ancak bu bölümlerin dışında herhangi bir bölümden üniversite ya da meslek yüksekokulu diplomasına sahip olmak yeterlidir.
Sigortacılık bu anlamda öne çıkan mesleklerden biri olarak dikkat çekiyor. California Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre dünyada sigorta sektörü 2020 yılına kadar yüzde 22 oranında büyüyecek. Bu da sektörün çok daha fazla istihdam sağlayacağı anlamına geliyor.
Sigortanın çalışma mantığı, ortak risk altında olan kişilerin, maddi güçlerini birleştirip, yardımlaşmasıdır. İşte sigorta şirketleri bu benzer riskleri taşıyan kişileri bulur ve hasar gerçekleştiğinde, giderilmesini sağlarlar.
Sigorta Elemanı Ne Demek? Sigorta Elemanı; sigortacılıkla ilgili tüm temel süreçleri takip eden kişidir. Poliçe değişiklikleri konusunda müşterilere danışmanlık hizmeti verir, tazminat, prim ödeme gibi sigortacılıkla ilgili bütün işlemleri takip eder.
Bankacılık ve Sigortacılık mezunları, kamu ve özel bankalar, sigorta şirketleri, finansal kuruluşlar, yatırım şirketleri, kalkınma ve yatırım bankaları, sermaye piyasaları kuruluşları, danışmanlık firmaları gibi çeşitli kuruluşlarda çalışma imkanına sahiptir.
Finans ve Bankacılık bölümünün verileri ÖSYM ve YÖK Atlas sitesinden alınmıştır. Üniversite Sayısı: Finans ve Bankacılık bölümü toplam 41 adet üniversitede bulunmaktadır. EA Puan türündededir. 4 Yıllıktır.
Bankacılık ve Sigortacılık Önlisans Programında mezuniyet koşullarını yerine getiren öğrenciler, “Açıköğretim Fakültesi Bankacılık ve Sigortacılık Önlisans Programı Diploması” alırlar.
Acentelerin temel gelir kaynaklarını, sigortalılara sattıkları poliçeler oluşturur. Sigorta şirketine, sigorta türüne ve sigorta değerine göre acenteler, satışını yaptıkları poliçeler üzerinden komisyon alır.
Avukat Ne Kadar Maaş Alır? Avukat olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Avukat maaşı 2023 verilerine göre ortalama 31.300 TL civarındadır.
Sigorta işletmeleri, sigorta işlemlerinden teknik gelir elde etmektedirler. Teknik gelirden sigorta işletmelerinin genel giderleri düşüldüğünde, sigortacılık işlemlerinden elde edilen kâr (veya zarar) ortaya çıkmaktadır. Teknik faaliyet sonucu sağlanan kazanç; menkul ve gayrimenkul yatırımlarında değerlendirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri