İlk olarak ısırığın olduğu bölgeyi beyaz sabun ile güzelce yıkayın ve kurulayın. Daha sonra bir buz yardımıyla şişlik olan bölgeye baskı uygulayın.
Kaşıntı, kızarıklık ve kabartının yatışmasında kısa aralıklarla buz ya da soğuk ıslak kompresler uygulanabilir. Aloe vera, bal, fesleğen, karbonatlı su, tuzlu su kompresleri, elma sirkesi deride bir yaralanma ve tahriş yok ise kısa süreli olmak şartı ile uygulanabilir.
Sivrisinekler ısırdıklarında, konak canlılardan bir yandan kan alırken bir yandan da salivalarının (tükürüklerinin) bir kısmını konak canlıya enjekte eder. Sivrisinek salivasında antikoagülan ve yabancı proteinler bulunur. Bu yabancı proteinler, vücudun bağışıklık sistemini tetikler.
Bu nedenle, kaşınma hissi ne kadar güçlü olursa olsun, bölgeyi kaşımadan ve buz, limon, tuzlu su gibi doğal ürünlerle ısırılan yere kompres yapmak, şişmiş ve kızarmış olan bölgeyi temiz tutarak iyileşmesini beklemek daha hızlı sonuç verecektir.
Bu bölgesel kabarıklıklar genellikle 3-10 gün içinde iyileşir. Bazı çocuklarda ise nadiren akut yaygın ürtiker, alerjik şok, serum hastalığı gibi alerjik reaksiyonlar görülebilir. Sivrisinek ısırığının sebep olduğu kaşıntıyı azaltmak için çocuklarda genelde antihistaminik kremler tercih edilir.
İlgili 17 soru bulundu
Ömür Tekeli; bir haftada kendiliğinden geçebilecek birçok sinek-böcek ısırığının ısrarlı kaşımalar neticesinde cilt lekelerine ve izlerine dönüşebileceği uyarısını yaptı.
Dr. Zekayi Kutlubay, sivrisinek ısırıklarından sonra vücutta yaygın döküntü, kızarıklık oluşması veya yaraların genişlemeye başlayarak sulanması halinde mutlaka dermatoloğa gidilmesini tavsiye etti.
Doç. Dr. Tepetam, bazı kişilerde sivrisinek tarafından ısırıldıktan sonra 8-10 saat içinde bu ısırıkların kötüleştiğini ve "skeeter sendromu" olarak adlandırılan ve 10 santimetreye uzanan kaşıntılı, ağrılı, kızarık, büyük lokal şişliklerin ortaya çıktığını, bu şişliklerin 3 ila 10 gün içinde düzeldiğini anlattı.
Eğer sivrisinekleri, kendinizden uzaklaştırmak istiyorsanız odanızın bir köşesine koyu renkli kıyafetler asın. Sivrisineklere karşı en etkili yöntemlerden biri yakınınızda fesleğen ya da reyhan bulundurmak. Çünkü sivrisinekler bu iki bitkiden de hoşlanmıyor.
Pek çok kişinin düşündüğünün aksine sivrisinekler insanları yiyecek elde etmek için ısırmıyor ve aslında günlük besinlerini bitki nektarlarından elde ediyor. Sadece dişi sivrisinekler ısırıyor ve bu ısırmanın amacı, kendi yumurtalarını oluşturabilmek için ihtiyaçları olan proteinleri insan kanından almak.
Topkaya, sivrisineklerin insan vücudunda belli bölgelere daha çok ilgi gösterdiğini, özellikle ayak bileği gibi bölgelere saldırdıklarını, bu durumun bakteri florasının daha yoğun olarak bulunduğu vücut bölgelerimize daha çok ilgi gösterdiğinin saptandığını belirtti.
Doruk, “Bazen ince kıyafetlerin üzerinden de sivrisinekler cildi ısırabilir. Bu nedenle permetrinle kaplanmış cibinlikler ve kıyafetler kullanın.
Bir sivrisinek tükürüğünün cildi uyuşturan bir yapısı vardır. Bu yüzden bir sinek cildimize tükürdükten sonra ısırığı hissetmeyiz.
Sivrisinek ısırığı sonucunda, kısa sürede 2-10 mm büyüklüğünde etrafı kızarık şişlik oluşur. Daha sonraki 24-36 saatte benzer büyüklükteki kaşıntılı kabarıklıkların sayısı artar ve birkaç gün içinde azalır. Bazı kişilerde sivrisinek ısırığından kısa süre sonra genellikle 3 cm'den büyük lokal reaksiyonlar oluşabilir.
Japonya'da yapılan bir araştırma, kan grubu "0" olanların, kan grubu "A" olanlara kıyasla sivrisinekler tarafından ısırılma olasılığının yaklaşık iki kat fazla olduğunu ortaya koydu. Kanı B grubu olanlar ise "0" ve "A" grubu arasında yer alıyor.
Sivrisinek beslenirken cildinize tükürük enjekte eder. Ve bu salgısı bir yandan kanın pıhtılaşmasını engellerken diğer yandan da genellikle sizden kan alınırken fark etmememizi sağlar. Vücudunuz da salyaya tepki vererek şişlik ve kaşıntıya neden olur.
Alkol aynı zamanda dezenfektan işlevi görmektedir. Evde bulundurduğunuz lavanta kolonyası hem içerdiği etanol ile sivrisinek kaşıntısını alacak hem de lavanta kokusu ile sivrisineklerin en azından koku uçana kadar yaklaşmasını engelleyecektir.
Kedinanesi yağı ya da nane yağı, çay ağacı yağı, okaliptus ve su karışımı ile hazırlayacağınız spreyleri veya kremleri sürerek sivrisinekleri cildinizden kovabilirsiniz. Rahat bir uyku için saf vanilya parçasını yatarken nabız noktalarına sürebilirsiniz.
Bilgi-2: Ultrasonik sivrisinek savarlar (USS), birçok yetişkin kulağının duyamayacağı bir frekans olan 15 kHz (15 kilo-Hertz: saniyede 15.000 titreşim) frekansında ses yayarlar.
Japonya'da yapılan bir araştırmaya göre, sivrisineklerin kan grubu 0 olan kişileri ısırma ihtimali, kan grubu A olanları ısırma ihtimalinden iki kat daha yüksek. Araştırmacılar, sivrisineklerin 0 grubu kanı daha "lezzetli" bulduğunu dile getiriyor.
Ciltteki bakteriler
2011 yılına ait bir çalışmada, bilim insanları ciltteki belirli bakterilerin fazlalığının sivrsinekleri çektiğini keşfettiler. Sivrisineklerin ayak bileklerini daha fazla ısırmasının sebebi de bu. Çünkü ayak bileklerinde daha fazla bakteri bulunuyor.
Kızarıkların çevresinde yoğun bir şekilde kaşıntı oluşur. Aynı zamanda sivrisinek alerjisine bağlı olarak yüksek ateş oluşumu da gözlenebilmektedir. Sivrisinek ısırığı sonrasında vücutta oluşan kızarıklar ve kaşıntılar geniş bir alana yayılır. Aynı zamanda da ciltte yara oluşumu da gözlenmektedir.
Sivrisineklerin tükürüğünde alerjik olan çok sayıda protein vardır. Sivrisinek ısırdığında salgılarındaki maddeler kanın pıhtılaşmasını engelleyici maddeler salar.
Bir kasede yulaf ezmesi ve suyu muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırıp, tahriş olmuş bölgeye sürün. Buz: Buzun yarattığı soğuk etkiyle sivrisinek ısırığındaki iltihap da azalmaktadır. Soğuk aynı zamanda cildi uyuşturur bu da kısa süreli bir rahatlama sağlamaktadır.
Sivrisinek ısırığının belirtileri ısırmanın gerçekleşmesinden kısa bir süre sonra ortaya çıkar. Yuvarlak ve kırmızı renkli küçük şişlik gelişmesi ve bu sivrisinek ısırığı şişmesi dışında kaşıntı şikayetinin eşlik etmesi oluşan ilk belirtiler arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri