Bu nedenle, sigorta primleri, dönemine ve ait olduğu yıla bakılmaksızın fiilen ödendiği tarihte gider yazılacaktır.'' ibaresinden de anlaşılacağı üzere, fiilen ödenmesi koşuluyla, fiilen ödeme yapılan dönemde gider olarak dikkate alınabilecektir.
Aynı Kanunun "Primlerin ödenmesi" başlıklı 88 inci maddesinin onbirinci fıkrasında da kuruma fiilen ödenmeyen prim tutarlarının, gelir vergisi ve kurumlar vergisi uygulamasında gider yazılamayacağı, belirtilmiştir.
İşverenlerce hizmet erbabı için ödenen sigorta primleri1 ise GVK nun 40'ncı maddesinin 2 numaralı bendi uyarınca gider yazılır. GVK'nun söz konusu maddesinde, ticari kazancın tespitinde işverenlerce hizmet erbabı için ödenen sigorta primlerinin gider olarak indirileceği hükme bağlanmıştır.
''…, şirketiniz personelleri için Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenen ve Hazinece karşılanan sigorta prim desteğinin kurum kazancının tespitinde hasılat olarak dikkate alınması ve söz konusu tutarların ''602- Diğer Gelirler'' hesabında izlenmesi gerekmektedir. '' hükmü yer almaktadır.
Bu hükümlere göre, işyerinizde çalıştırdığınız eşinize yapılan ödemelerin (ücret ve sigorta priminin) ve eşiniz adına yapılan ödemelerin safı ticari kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınması ve beyanname üzerinden indirimi mümkün bulunmamaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
ortaklarına, her çeşit hizmetleri karşılığında bu şirketlerden ödenen ücretlerin, GVK'nun 61.maddesi kapsamına giren birer ücret ödemesi olması sebebiyle vergi tevkifatına tâbi tutulması zorunlu ve gider yazılması mümkündür.
Ücret, çalışanların emekleri karşılığı işverenlerden nakit para şeklinde al- dığı tutarlardır. İşçilere işveren tarafından ödenen bu ücretler gider nite- liği taşımaktadır.
IV.ÖDENMEMİŞ SİGORTA PRİMLERİNİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
Sigorta primleri ödensin veya ödenmesin ilgili olduğu dönemde gider veya maliyet hesabına borç 361 no.lu hesaba alacak kaydedilerek tahakkuk ettirilir. Örnek: Bir hizmet erbabının ücret gideri aşağıdaki gibi muhasebeleştirilir.
Sigorta primleri ödensin veya ödenmesin ilgili olduğu dönemde gider veya mali yet hesabına borç 361 nolu hesaba alacak kaydedilerek tahakkuk ettirilir.
1479 Sayılı Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Ba ğımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu (Bağ- Kur) Kanunu'nun 49' uncu maddesinin üçüncü fıkrasında, Bağ-Kur sigortalı larca ödenen kese nek ve primlerin tümünün yıl içinde ödenmek kaydıyla vergi uygulamasında gider olarak yazı labileceği hükme bağlanmıştır.
Vergi matrahınızdan indirebileceğiniz maksimum prim, aylık brüt ücretinizin %15'i olabilir. Bu tutar örneğimize göre 750 TL'dir. 500 TL, 750 TL'nin altında kaldığı için priminizin tamamını vergi matrahınızdan indirebilirsiniz. Yıllık indirebileceğiniz tutar ise brüt asgari ücretin yıllık tutarıyla sınırlıdır.
Beyannameye tabi Gelir Vergisi mükellefi iseniz: Kendilerine, eş ve küçük çocuklarına ait sağlık sigorta poliçeleri için ödedikleri primlerin toplamını, ödedikleri yılda elde ettikleri gelirin %15'ini ve asgari ücretin yıllık tutarını aşmayacak şekilde vergi matrahından indirebilirler.
Gelir Vergisi Kanunu'nun ticari kazancı düzenleyen maddeleri, işverenlerin çalışanları adına ödedikleri şahıs sigorta primlerini ticari kazançlarının hesaplanmasında gider olarak kabul etmemektedir.
Mükelleflerin 361 No.lu hesapta izlediği prim tahakkuklarının ödenmeyen kısmının dönem sonu itibariyle 368 No.lu hesapta izlenmesi gerekmektedir.
Madde 88 ; Kuruma fiilen ödenmeyen prim tutarları, gelir vergisi ve kurumlar vergisi uygulamasında gider yazılamaz.
Sigorta primi sigortanın işlemeye devam etmesi için ödenmesi gereken ücrettir. Sigorta primleri çalışanın maaş aldığı sırada ödenir. Prim ödemeleri kesildiğinde sigorta da kesilir.
SGK Prim/Borç Ödemesi Nasıl Yapılır? SGK prim ödemesi için İnternet Şubesi ya da Mobil Şube uygulamasını kullanabilir, şubelerimize gelebilir ya da SGK web sitesinden kredi kartınızı kullanarak “4A SGK”, “4B BAĞ-KUR” ve “Diğer Tahsilat” borç türlerinin ödemelerini yapabilirsiniz.
SGK e-kesinti uygulamasında, işverenler kendilerine ait bir hesap kullanarak çalışanların maaşlarından yapacakları kesintilere ilişkin bilgileri girerler ve sisteme yüklerler. Bu kesintiler, çalışanların sosyal güvenlik primi, gelir vergisi, damga vergisi, işsizlik sigortası primi gibi yasal kesintiler olabilir.
Sosyal Sigortalar Kanununun 77 nci maddesinde, sigortalılara yapılan aynî yardımlar sigorta primine esas tutulmayan istisnalar arasında sayılmıştır. Buna göre, sigortalılara, un, şeker, yağ, ayakkabı gibi mal olarak verilen yardımlar sigorta primlerine tâbi tutulmayacaktır.
Sigorta poliçe kaydı girişini sağlamak için fatura listesinden alınan hizmet faturası türü seçilir. Alınan hizmet faturasında 365 güne denk gelecek şekilde ilgili ay ile birlikte hizmet kartları seçilir. Yıl içinde gidere dönüştürülmeyen poliçe giderleri bir sonraki dönemde muhasebeye gider olarak aktarılacaktır.
Bir çalışanın SGK ile ilişkili gerçekleştirdiği bütün işlemlere sgk hizmet dökümü adı verilir. Hizmet dökümü bölümünde çalışanın hangi tarihten beri SGK sistemine kayıt olduğu ve ne kadar prim ödediği gibi önemli bilgiler yer alır.
Dolayısıyla, anılan Kanunun Geçici 19 uncu maddesi kapsamında sağlanan teşvikler gelir, gider ve maliyet olarak dikkate alınmayacağından, söz konusu teşvik tutarları gayri safi iş hasılatının tespitinde de dikkate alınmayacaktır.
Şahıs şirketinizin gider kalemleri arasında bulunan ve vergiden düşülebilecek harcama türleri şunlardır: Yiyecek ve içecek harcamaları, temsil ve ağırlama giderleri, ulaşım harcamaları, araç kiralama veya satın alma giderleri, online harcamalar, ofis giderleri, iş yeri faturaları, kargo ve posta giderleri, sağlık ...
Şahıs şirketlerinde işletmeye ait yemek giderleri, elektrik, su ve doğal gaz faturaları ile farklı firmalardan alınan danışmanlıklar gider olarak gösterilebilir. Reklam harcamaları, kira ve aidat gibi ödemeler de şahıs şirketlerinin gider kalemleri arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri