Uygulamada ise sigorta sözleşmesi, hazır basılı teklifnamelerin sigorta ettiren tarafından imzalanması ve sigorta şirketinin poliçe düzenleyerek müşterisine vermesi ile kurulmaktadır.Sözleşmenin unsurları ise “sigorta menfaati, prim, sigorta bedeli ve riziko”dur.
Sigorta; bir kişinin ya da sigorta kapsamına giren bir olgunun ileride karşılaşabileceği zararı gidermek için sigorta şirketi ile yaptığı, riskin gerçekleşmesi durumunda ödediği primler karşılığında kayıplarını teminat altına aldığı iki taraflı yasal bir sözleşmedir.
Sigorta Sözleşmelerinde korunan rizikonun tanımının açık yapılması gerekir. Yine sigorta korumasının süresi, sigorta tazminatı veya bedeli, ödenecek prim bedeli belirli olmalıdır. Bunlar asli edimlerdir. Tarafların bu hususlar üzerinde irade birliğine varmaları gerekir.
Sigorta sözleşmesi tam iki tarafa borç yükleyen bir sözleşmedir. Bu sözleşmede sigorta ettirenin primi ödeme borcunun karşılığını sigortacının riski taşıma borcu oluşturur. Bu borcun sonucu sigorta tazminatını ya da bedelini ödeme borcudur. Sigorta sözleşmesi sürekli edim doğuran sözleşmelerdendir.
İlgili 15 soru bulundu
Sigorta sözleşmesi herhangi bir şekle tabi değildir. Bu sözleşme icap ve kabul iradelerinin uyuşması durumunda kurulur. Bazı sigorta türleri sözleşme ihtiyarî iken bazıları ise zorunlu sigortalardır. Bu bakımdan zorunlu sigortalar, sözleşme yapma özgürlüğünün istisnasını oluşturur (Ör: zorunlu trafik sigortası).
b.
6762 sayılı TTK'nın 1264. maddesi uyarınca sigorta sözleşmele ri hakkında TTK'nın 5. kitabının hükümleri uygulanacaktır. Hüküm bulunmadığı hallerde ise Borçları Kanunu hükümleri uygulanacaktır.
Sigorta sözleşmesinin bir diğer unsuru olan riziko ise taraf iradelerinden bağımsız olarak gerçekleşmesi muhtemelen olan, ancak gerçekleşip gerçekleşmeyeceği veya ne zaman gerçekleşeceği belirli olmayan, gerçekleşmesi halinde zarar doğurma ihtimali olan olaydır.
Buna göre sigorta sözleşmesi de en az iki tarafın bir araya gelmesi ile kurulabilir. Bu taraflardan birisi sigortacı, diğeri ise sigortalıdır. söz edilmiştir. Sigorta sözleşmesi ile bir prim karşılığında, diğer tarafa (sigortalı/lehdar) tazminat ödemeyi üstlenen, risk taşıyan taraftır.
Sigortanın Konusu
Menfaat, sigortalı ile rizikoya maruz olan şey arasındaki değer ilişkisidir. Bu ilişki dolayısıyla zarara uğrama ihtimali sigorta sözleşmesiyle korunur. Sigorta sözleşmesinde sigorta konusunun tam olarak belirlenmesi ve poliçede belirtilmesi gerekir.
Sigorta Hukukunun Kaynakları
Hukukun 3 tür kaynağı vardır. Bunlar yazılı, yazısız ve yardımcı kaynaklardır.
Bunlar; yangın sigortası, kaza sigortası, araç sigortası (kasko ve trafik sigortası), tarımsal sigortalar ve makine sigortaları olarak karşınıza çıkmaktadır. Bu sigortalar sayesinde de kişi, herhangi bir risk gerçekleşmesi sonucunda gerekli tespitler elde edildikten sonra maddi hasara karşılık tazminat almaktadır.
Sigorta, ekonomik değerlerin korunmasını sağlayarak ülke ekonomisine önemli katkıda bulunur. İş yaşamında güven ve verimli çalışma ortamı yaratır. Ticari faaliyette bulunanlar, sigorta sayesinde maruz bulundukları tehlikeler için ihtiyat fonu oluşturup parasını bağlamak zorunda kalmaz.
MADDE 1405- (1) Sigortacı ile sigorta sözleşmesi yapmak isteyen kişinin, sözleşmenin yapılması için verdiği teklifname, teklifname tarihinden itibaren otuz gün içinde reddedilmemişse sigorta sözleşmesi kurulmuş sayılır.
Sigorta Sözleşmesinin Sona Ermesi Nedir? Süre: sigorta sözleşmesinde öngörülen sürenin bitiminde sözleşme sona erer. Rizikonun gerçekleşmesi; sigorta edilen rizikonun sigorta süresi içinde gerçekleşmesi ile tam ziya varsa sigorta sözleşmesi sona erer. Kısmi hasarda, kalan kısım için sigorta himayesi devam eder.
Bu düzenlemeler uyarınca sigortacının borç ve yükümlülükleri; hukuki koruma sağlamak, yardımda bulunmak, zarar görenin sigortacıdan doğrudan talebi halinde zararı tazmin etmek ve takas yasağıdır.
1-Sigorta bireylere güvence sağlar. 2-Sigorta, sermaye ve emeği koruyarak milli gelirin azalmasına engel olur. 3-Sigorta, ticari faaliyetlerin güvenli ve istikrarlı bir şekilde yapılmasını sağlar. 4-Sigorta, işletmelerin kredi ihtiyaçlarını kolayca gidermelerini sağlar.
Poliçe, sigorta şirketleri ile müşterilerinin karşılıklı haklarını ve sorumluluklarını detaylı şekilde düzenleyen yazılı bir sözleşmedir.
ÖZET : Sigorta sözleşmesi şekle bağlı bir sözleşme değildir. Ancak sözleşme doğmuş olmasına karşılık sigortacının sorumluluğu primin veya ilk taksidinin ödendiği tarihte başlar.
MADDE 11 – (1) Sigorta sözleşmelerinin ana muhtevası, Müsteşarlıkça onaylanan ve sigorta şirketlerince aynı şekilde uygulanacak olan genel şartlara uygun olarak düzenlenir.
Üçüncü kişinin adının belirtildiği durumlarda, tereddüt hâlinde, sigorta ettirenin, üçüncü kişinin temsilcisi olarak değil, kendi adına fakat üçüncü kişi lehine hareket ettiği kabul edilir. Sözleşmede, sigortanın kimin menfaati için yaptırıldığı açık da bırakılabilir. “Kimin olacaksa onun lehine” sigorta olur.
Şayet rizikonun gerçekleşmesiyle birlikte sigorta konusu mal tamamen hasara uğramışsa, başka bir ifade ile tam ziya varsa, sigorta güvencesini gerektirecek bir durum kalmadığından sigorta sözleşmesi sona erecektir (Kender, 2017: 369).
(2) Tarafların, fiziki olarak karşı karşıya gelerek akdettiği sigorta sözleşmelerinde sigortacının sadece sözlü olarak bilgilendirme yapması mümkün değildir. Ancak sözleşmeye taraf olmak isteyen kişilere bilgilendirme metinde yer alan önemli hususlara ilişkin sözlü olarak da bilgilendirme yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri