Gün ağarmadan servis edilmesinden dolayı "uykudan feragat ettiren lezzet" olarak adlandırılan büryan kebabı, Siirt`te yaylada otlayan sütten kesilmiş kuzu eti ile hazırlanıp 3 metre derinliğinde ve 1 metre çapındaki tandırda buharda pişiriliyor.
Büryan (Perive) - Siirt
Kuyudan alınan pişmiş Büryan, Kuzunun bütününün (organları alınmış şekilde) yaklaşık 2-3 metre derinliğinde etler askılarda satışa sunulur. Kemikli ve kemiksiz çeşitleriyle servis edilir. Ayrıca kuzunun yağlı, yağsız veya orta yağlı kısımlarından da tercih edilebilir.
900TL. Siirt'in sembol yemeklerinden biri olan Büryan Kebabı, hem şehirde hem de ülke genelinde adıyla ve tadıyla oldukça meşhurdur.
Siirt büryan kebabı
Kuzu veya keçi eti, 3 metre derinliğinde 80 cm. çapında etrafı ateş tuğlasıyla örülmüş kuyuda odun yakılarak oluşan közde, dumansız ortamda kemikli ve kemiksiz olarak pişirilir.
Büryan kebabı temelinde kuyu kebabının bir türevidir. Türk mutfağının dünyada da bilinen en lezzetli et yemeği çeşitlerinden birisidir. Zor ve zahmetli bir yemektir. Bitlis ve Siirt yöresinde özel kuyularda odun ateşinde etin iki saate yakın pişirilmesiyle yapılan bir et yemeğidir.
İlgili 36 soru bulundu
Türk Patent ve Marka Kurumundan tescil belgesini alarak büryanın Siirt'e ait olduğunu tescillemiş olduk.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sitesine göre Bitlis'in yöresel yemekleri şöyle... İçli Köfte, Şekalok Yemeği, Tutmanç Aşı, Çorti Köftesi, Büryan Kebabı, Katıklı Dolma, Gari Aşı, Ayran Aşı, Glorik, Gebol, Çireş Pancarı, Kengerli Pilav, Halim Aşı, Keşkek, Çorti Aşı, Keledoş .....
Siirt'in yöresel yemekleri arasında Büryan Kebabı, Siirt Kitel, İsmeket Köfte, Arap Dolması, Perde Pilavı, Zerfer, Bumbar, Kiftel Leben, Mihr Çorbası, Pırtike Çorbası, Aside Tatlısı, Gebole, İmçerket ve Varakkaak gibi lezzetler bulunmaktadır.
Adını yetiştiği bölge olan Şirvan İlçesine bağlı Zivzik (Dişlinar) Köyü'nden alan bol sulu, eşsiz aromalı, aylarca dayanabilen şifa kaynağı bir üründür. Bir Zivzik narı ortalama 200 gramdan başlıyor, 400 grama kadar çıkıyor.
Kervancılar gelip bir gün Siirt'te konaklarlardı.” “Konaklama sonucunda da sabaha nazaran daha gün ağarmadan yola koyulacakları vakit büryan dükkanlarına damlarlardı. Ve gelip büryanlarını yerlerdi. Gün boyu da tok tuttuğu için büryan kebabımız onları kahvaltıları yapar giderlerdi.
Güzel bir büryan kebabı için uğrayabileceğiniz Siirt'teki en iyi adreslerden biri de Bahattin Büryan Sarayı. Bahattin Büryan Sarayı'nın yanında sıcacık pide ile gelen kebabının seveni çok o yüzden pek çok büryancıda olduğu gibi burada da tercihinizi öğlen saatlerinden yana kullanın derim.
Et yemekleri arasında yer alan ve Türkiye'nin dört bir yanında bilinen Biryan, kuyu kebabı olarak da adlandırılıyor. Zehmetli ve meşaketli yemeklerden olan biryan et yemeğinin en sevilen tatlarından.Özel yapılan kuyularda ateşte yaklaşık 1 buçuk 2 saatte pişirilen büryan kebabı kuzu eti ile pişiriliyor.
Doyuruculukta üstüne yok: Yufkalı büryan
Kemikleriyle birlikte haşlanıp ardından kemiklerinden ayrılan bir tavuğun pirinç ve baharatlarla olan muhteşem lezzeti, yufka haline getirilen hamurların arasına saklanıp fırındaki yolculuğuna gönderiliyor.
Büryan TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Tandırda susuz pişirilen kebap.
Siirt yöresine ait olan büryan kebap, kuzu eti ile hazırlanır. Genellikle bol malzemeli pilav ve sebze ile birlikte servis edilir.
İzmir'in Tire ilçesine has bir lezzet olan kuyu kebabı, bütün bir kuzunun kuyu şeklinde yapılan tandıra asılarak yavaş yavaş, odun ateşinde kızartılması ile hazırlanan leziz bir yemektir. Et sevenleri mutlu edebileceğiniz kuyu kebabını evinizde de pratik bir şekilde hazırlayabilirsiniz.
Siirt'ten ayrılırken alabileceğiniz hediyelik eşyalar; fıstık, sabun, kilim, nar, bal ve battaniyedir. Bu eşyaları Siirt'in çeşitli bölgelerinde bulabilir ve satın alabilirsiniz. Hepsi ayrı ayrı sevdiklerinize hediye edebileceğiniz sembolik hediyelik eşyalardır.
Veysel Karani Türbesi, Siirt Ulu Camii, Tillo Kalesi Cam Seyir Terası, İbrahim Hakkı Hazretleri Türbesi, Sağlarca Kaplıcası, Derzin Kalesi, Çemikari Yaylası, Siirt Mağaraları, Kormas Kalesi, Erzen Ören Yeri, Botan Kanyonu, Siirt Saat Kulesi ve Rasıl Hacar görmek isteyebileceğiniz yerlerden bazılarıdır.
Tarım: Tarla tarımı önemlidir. Başlıca tarım ürünleri, buğday, arpa, pirinç, nohut, mercimek, tütün ve soğandır.
Mezopotamya ve Anadolu uygarlıkları arasında köprü olmuş olan bu ulu kente geldiğinizde şehir merkezinde bulunan ve bir zamanlar uluslararası ulaşımda kullanılan 'Akabe Yolu'nda yürümeli sabah kahvaltısında ise 3 metre derinliğindeki ateş yanan kuyularda keçi ve kuzu etinden hazırlanan büryan yemelisiniz.
Siirt Yöresi, Hasankeyf Artuklular'ın yönetimindeydi. Artuklular'a bağlı göçebe Türkmenler yöreye yerleşmiş, Artuklu beyleri ve askerleri, kentlerde Türkleşmenin çekirdeğini oluşturmuşlardır. Beylerinin Alp, İnanç, Yağbu gibi Türk adlarını kullanmaları; Artuklular'da Türkmen Geleneği'nin güçlülüğünü göstermektedir.
Güncel fıstık fiyatları… Kavrulmuş Siirt Fıstığı rekoltesinin düşük olmasından dolayı kalitesine göre fiyatları 120 ila 150 TL arasında değişiyor. 15.05.2022 tarihi itibari ile Siirt Fıstık fiyatı 200'ye dayanmış durumda…
Keledoş veya Kələkoş Türkiye'nin doğusunda bilinen, kimisine göre Ağrı, Bitlis, kimisine göre Van veya Muş yöresine ama genel anlamda Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Murat-Van bölümüne ait yöresel bir yemektir.
Şanlıurfa'nın meşhur yöresel tatlıları arasında şıllık tatlısı, zingil tatlısı, burma kadayıfı, peynir helvası, katmer tatlısı ve haside tatlısı yer almaktadır.
Gümüşhane başta olmak üzere kurutulmuş hamurun sıcak su ile açılmasıyla yapılan, Gümüşhane başta olmak üzere Şebinkarahisar, Alucra ve Yusufeli'nde popüler olan bir yemektir. Gümüşhane iliyle özdeşleşen siron, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve 2018 yılında coğrafi işaret belgesi almıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri