Türkiye'de acı yeme konusunda ilk akla gelen şehirlerden olan Şanlıurfa'da, kış mevsiminde kentte yetişen 'Urfa biberi' tükenince Antalya'daki seralarda yetişen 'Şili biberi' takviyesi yapılıyor.
Biber, domates ve patlıcan gibi Solanaceae familyasından ve Capsicum cinsine ait Capsicum anuum L. türüdür. Biberin anavatanının Güney Amerika olduğu, buradan dünyaya yayıldığı kabul edilmektedir.
Ülkemizde en çok Akdeniz, ege ve Marmara bölgelerinde yetiştirilmektedir. Akdeniz bölgesinde Antalya'nın demre ilçesi en çok biber yetiştiren ilçe olarak görülmektedir. Ayrıca Marmara bölgesinde Çanakkale kapya biber üretiminde Türkiye'de birinci sıradadır.
biberin anavatanının merkez olarak Brezilya olduğunu, bu arada Orta Amerika' yı kapsayan bir alandan söz edildiği ve buradaki biberlerin Capsicum annuum ve Capsicum frutescens ve bunların muhtelif alt varyetelerinden oluştuğunu bildirmektedir (Oraman,1968; Bayraktar,1981; Günay,1992).
Türkiye'nin en acı biberi Hatay'ın Samandağ ilçesinde yetişir. Biberin en iyi yetişme şartları bölgeye has toprak ve hava şartlarına uygun olduğundan dolayı sadece bu bölgede yetişmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Guinness Rekorlar Kitabı'na göre “Dünya'nın en acı biberi” sayılan Carolina Reaper'ı yiyen Sid Patel-Barber, hergün ortalama jalapenodan 800 kat daha güçlü olan bu biberi yiyor.
Antalya'da düzenlenen 'Kapya Hasat Şenliği'nde, 2 dakikada 188 gram Şili biberi yiyen Yusuf Karahan, 'acı biber yeme yarışması'nda 1'inci oldu.
Kahramanmaraş'ın meşhur kırmızı pul biberi, “İpek Biber” olarak da anılıyor. Yöre ikliminde meşhur rengini, lezzetini ve aromasını kazanıyor, geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor.
Dünyanın en acı biberi olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na giren ve rekoru henüz kırılamayan bu biber, 2.200.000 SHU'ya sahip. Güney Carolina bölgesinde yetiştirilen bu biber, ülkemizdeki biberlerden yaklaşık 220 kat daha acı.
Carolina Reaper (okunuş: Kerolayna Riğpır), orijinal ismi HP22BNH7 olan ve Guinness rekorlar kitabına göre dünyanın en acı biberi seçilen Capsicum chinense türü biber. Carolina Azraili anlamına gelir. Güney Carolina bölgesinde seralarda yetişen kırmızı renkli dolma bibere benzer.
1) Carolina Reaper
Dünyanın en acı biberi carolina reaper bu unvan ile anılmanın hakkını veriyor; çünkü kendisi 2017 yılında, dünyanın en acı biberi olarak 2 milyon acı birimiyle Guinness Rekorlar Kitabı'na girmiş durumda.
Acı Faydaları:
En acı türlerden olan Şili biberi insan vücudu için çok yararlıdır. İştah açıcı özelliği ile sindirim sistemini düzenleyerek mideyi yatıştırır. Kalp hastalıklarının oluşmasını engeller. Acı biber tüketmek kalp krizi riskini yüzde 13'e kadar azaltır.
Vindaloo pork, oldukça güçlü tatlar içeren baharatlı bir Hint yemeği. Dünyadaki en acı yemeklerden biri olarak kabul edilen Vindaloo Pork, ilk kez Portekiz tarafından Goa'ya kırmızı şarapta saklanan domuz eti olarak getirildi.
Jalapeño, (okunuşu Halapenyo, ispanyolca: Chile Jalapeño), Capsicum annuum türünden cin biber varyetesi. Meksika menşeli bir bitkidir.
Ayrıca isotta bulunan şeker oranı diğer biberlerin şeker oranı %8 iken Urfa isotunda şeker oranı %19'dur. Bu nedenle nerenin biber salçası meşhur sorusunun cevabı Urfa'dır.
Anavatanı Meksika olan jalapeno biberi, Ege ovalarında yüksek verimle yetiştiriliyor. Temmuz ayında hasat edilerek 1 tonluk tanklarda turşu yapılan biberler ihraç ediliyor.
Bu biberden tadacak kişilerin, eğer acıya dayanıklılığı yok ise çok ciddi mide hasarlarına yol açacağı uzmanlar tarafından sık sık gündeme getirilmiştir. Öte yandan Eylül 2014'te Jason McNabb isimli kişi, bu biberden 10.95 saniyede üç tane yiyerek yine Guinness rekorlar kitabına girmiştir.
1 - Carolina Reaper (HP22-BNH7)
Farklı biberlerin melez bir karışımı olan bu biberi yemek daha önce sayılan pek çok belirtinin yanı sıra ciddi nefes darlığına ve ses kısılmasına yol açar.
Dünyanın en acı biberi olarak Guinness rekorlar kitabına girmiştir. Bu biberden 2 dakika içerisinde 66 gram yiyerek rekor kıran isim ise, Jason McNabb adlı kişidir.
KAHRAMANMARAŞ KIRMIZI BİBERİ
Kahramanmaraş'ımızın dünya çapında tanınmış ürünlerinden birtanesi de biberdir.
İsmi tahmin ettiğiniz gibi Balkanlar'dan geliyor; arnavutbiberi. Anavatanı Orta Amerika. Ülkemizde yetiştiği yerler ise öncelikle, elbetteki ismiyle özdeşleşen Urfa, daha sonrada Gaziantep, Kahramanmaraş, Kayseri ve Bursa.
Karaisalı biberi dünyanın en kaliteli yağlık biberi. Halkın deyişiyle salçalık biberi" dedi.
Acı kırmızı biber hepimizin bildiği gibi çok yenildiğinde bazı yan etkilere yol açabilmektedir. Mide, bağırsak ve basura zararlıdır. Genellikle tüm acı bitkilerde bunlar görülür. Bir de karaciğer yetmezliği olanların acı kırmızı biber tüketmesi önerilmez, zararlıdır.
Dragon biberi olarak bilinen dünyanın en acı biberi o kadar acı ki, bir kere ısırıldığında, potansiyel olarak bir tür anafilaktik şoka neden olarak, hava yollarınızı yakabiliyor ve onları kapatarak ölüme sebep olabiliyor.
C vitamini, beta karoten ve de antioksidan bulunmasından dolayı acı biber, vücudu kansere ve de kalp krizi riskine karşı korumaktadır. Dolaşımın hızlanmasında etkili olup felç geçirme riskini de en aza indirmektedir. Düzenli bir şekilde acı biber tüketimi, midedeki mikroorganizmaların ölmesinde etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri