Silikon kalıpların üretiminde %100 sıvı silikon kullanıldığı için hiçbir kanserojen madde içermez. Ayrıca kalıplarda koku ya da tat geçirgenliğinin olmaması insan sağlığı açısından da oldukça önemlidir.
Seramik kek kalıpları
Aralarında en sağlıklı olanları olarak niteleyebileceğimiz bu modellerde pişen keklerin daha lezzetli olduğunu söyleyebiliriz. Daha yayvan ve orta derecede kabaran kekleriniz seramik kaplar içerisinde daha uzun sürede soğur ve nemini kaybetmez. Ayrıca temizlenmesi de oldukça kolaydır.
Fakat silikon, camın hammaddesi olan cam kumundan üretiliyor ve hiçbir şekilde sağlığa zarar verici madde içermiyor. Halk arasında genel olarak silikon ürünler plastik ürünlerdir kalıbı tamamen yanlış olup bu ürünlerin kanserojen madde içermediği de çeşitli araştırmalarla birlikte kanıtlanmıştır.
Elbette silikon kek kalıbı kullanımı için siz de fırınları tercih edebilirsiniz. Zira bu ürünler zaten fırında kullanım için tasarlanıyor. Öncesinde fırını açarak yaklaşık 15 dakika kadar ısıtmanızda fayda olacaktır. Isıtma için 180 °C tercih edilebilir.
YAĞLAMAK. Silikon kek kalıpları her ne kadar kekin kolaylıkla çıkmasını sağlıyor olsa da kullanmadan önce mutlaka katı yağ ya da sıvı yağ ile yağlanmalıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Bu işlemde tereyağı kullanabileceğiniz gibi sıvıya kullanarak da yapabilirsiniz. Silikon kalıpların yapışmaz özelliği olmasına rağmen yağlama işlemini asla atlamamalısınız.
Silikon kek kalıbının içini margarin ile iyice yağlayın. Hazırladığınız kek karışımını silikon kek kalıbının içine dökün. Önceden biraz ısıtılmış fırının içinde 180 derecede yaklaşık 45 dakika kadar pişirin. 45 dakikanın sonunda kekin pişip pişmediğini kürdan yardımı ile kontrol edin.
Kalıp -25°C dereceye kadar dayanıklıdır. Donma veya sertleşmeden sonra kalıbı bir servis tabağına ters çevirin şimdi kolayca kalıptan çıkarabilirsiniz. Kalıp, dondurucudan alınıp doğrudan fırın veya mikrodalgaya yerleştirilebilir.
Silikon kek kalıplarının malzemesini oluşturan silikon, aslında camın ana hammaddesi olan silis kumunun yüksek ısıda eritilmesiyle oluşuyor. Yani, teknik olarak silikon ve cam, aynı hammaddeden yapılıyor.
- Bir kaseye sıcak su doldurun. Daha sonra üzerine 1 yemek kaşığı limon tuzu ya da 3 yemek kaşığı sirke ekleyip, karıştırın. Kalıbınızı bu karışımın içerisine batırın ve yarım saat bekletin.
Fırında gönül rahatlığıyla kullanılabilirler. Silikon ürünler ısıya dayanıklıdır. Pişirilen ürünlere herhangi bir koku ya da tat geçmez. Kullanım şartları yerine getirildiği taktirde uzun süre kullanılabilirler.
Her türlü keki mikrodalga fırında yapabilirsiniz ama mikrodalgada kullanılabilir işareti olan silikon kalıplar ve borcamlar dışında metal kalıplar asla kullanmayın.
''Kekimin lezzeti şahane olsun, pişme süresi mühim değil'' diyorsanız doğruca demir döküm kek kalıplarına yönelin. Evet, demir döküm kullanması oldukça hassas mutfak gereçlerinden ve oldukça da pahalı. Ancak ısıyı doğru dağıtması açısından demir döküm kek kalıpları tek kelimeyle harika işler çıkarıyor.
Döküm kek kalıbı standart ürünlere göre daha kalın ve ağır bir materyal olan demirden üretildiğinden son derece dayanıklı ve sağlamdır. Uzun süre hiçbir deforme riski olmadan kullanabileceğiniz döküm kek kalıbı daha kıvamlı ve lezzetli kekler yapmanıza olanak sağlar.
Granit kek kalıpları hem ekonomik olmaları açısından hem de kekleri tam kıvamında kabartmaları nedeniyle sıkça tercih ediliyor. Keklerinizi granit kaplarda pişirirken yağlı kağıt kullanmalı, bolca yağlamalı ve unlamalısınız ki yapışma riski ortadan kalksın. Uzun süre kullanıbilen kek kalıplarından onlar.
Üstelik kek piştikten sonra yapışmadan ve şekli bozulmadan kolayca çıkarılabilmesi mümkün olmaktadır. Bulaşık makinesinde yıkandıktan sonra tekrar yeniden kullanılabilmektedir. Bu büyük boy silikon kek kalıpları kullanımı yapışmaz özelliği ile tercih edilen ürünlerdir.
Silikon Kek Kalıbı
Her ne kadar üreticiler tüm silikon mutfak aletlerinin bulaşık makinesinde yıkamaya uygun olduğunu söyleseler de kek kalıplarını yıkamanızı tavsiye etmiyoruz. Silikon kek kalıbı uzun süre keki içinde muhafaza ettiği için yağı emer. Bu şekilde makinede yıkama yaptığınızda tam temizlik sağlayamazsınız.
Silikon kalıpta kek yapılışı
Margarin ile yağlanan kalıba karışımı dökün ve önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 40 dakika pişirin.
Kısacası RTV silikon ile aynı sertlikte, daha sağlam (kolay yırtılmayan) uzun yıl dayanımı olan rtv kauçuk malzemelerde kullanılabilir. Cestel Kimya rtv2 hibrit kauçuk ürünü ile silikon malzemeye gerek duymadan kalıp yapabilirsiniz.
Gıda yapımında kullanılan silikon kalıplarda çift bileşenli silikonlar kullanılıyor. Sabun, kokulu taş, mumluk, dekoratif obje yapımlarında kullanılan silikon kalıplar da ise inşaat silikonu, nişasta, reçine kullanılabiliyor.
Mum, sabun, kokulu taş, polyester, porselen, seramik, çikolata ve şeker hamuru gibi birçok farklı ihtiyaçta silikon kalıbı kullanılabilir. Farklı döküm malzemeleriyle çalışabilmeye uygun bir kalıp çeşididir.
Fazla karıştırma gluteni ortaya çıkartacağından ekmeklerde olduğu gibi lastiksi bir yapının oluşmasına neden olur. Bir kaşık yardımı ile yedirilirse çok daha iyi sonuçlar elde edilir. Kek hamuru boza kıvamında olmalıdır. Un miktarı az olursa kekiniz çöker, fazla olursa sert ve kuru olur.
İşte kekin kalıptan rahatça çıkması için yapmanız gerekenler: Kek karışımını kalıba dökmeden önce kalıbı yağlayın ve hem tabanına hem de çevresine gelecek şekilde kalıba un serpin. Keki fırından çıkardıktan sonra üzerine nemli bir bez serin ve kalıbı ters çevirerek bekleyin. Keki su dolu bir kaba oturtabilirsiniz.
Yapışmaz olduğundan, tabanına yağ ve un sürmeye gerek yoktur, içindekini çıkarırken sorun yaratmaz. Derin dondurucuda ve buzdolabında bekleteceğiniz dondurmalı tatlıları, kalıba koymadan kalıbı su ile yıkayıp, ıslatın. Esnek ve pratiktir. Çatlamaz, kırılmaz yıllar boyu kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri