YAĞLAMAK. Silikon kek kalıpları her ne kadar kekin kolaylıkla çıkmasını sağlıyor olsa da kullanmadan önce mutlaka katı yağ ya da sıvı yağ ile yağlanmalıdır.
Silikon kek kalıpları buzdolabından çıkardığınız zaman dahi fırına hemen konabilir. Çünkü bu kalıplar; ani sıcaklık değişiminden etkilenmemektedir. Slikon kek kalıpları yalnızca fırında pişirmeye uygundur. Dolayısıyla direkt olarak ateşin üzerine asla konulmamalıdır.
SİLİKON KEK KALIPLARI NASIL KULLANILMALIDIR? * İlk kullanımdan önce sıcak su ile yıkayınız. Uygulama yapmadan once katı yağ ile hafifçe yağlayınız. Kalıplarla uygulama yaptıktan sonra doğal yapışmaz özelliğini korumak için kaynayan suya yaklaşık olarak 10 dk. süreyle daldırın.
SİLİKON KAPLAR KANSEROJEN MADDE İÇERMİYOR
İçerisinde insan sağlığı için zararlı maddeler yoktur. Esnek ve pratiktir. Çatlamaz, kırılmaz yıllar boyu kullanılabilir. Kendi yüzeyine dokunan malzemelere yapışmaz bu yüzden kullanırken yağa ihtiyaç duyulmaz bu da gereksiz kalori almamamızı sağlar.
Silikon kalıplara dökülür . Üzerine damla çikolata serpilip pişirilir. Soğuğunda kalıptan rahatlıkla çıkar.
İlgili 15 soru bulundu
Silikon kek kalıbının içini margarin ile iyice yağlayın. Hazırladığınız kek karışımını silikon kek kalıbının içine dökün. Önceden biraz ısıtılmış fırının içinde 180 derecede yaklaşık 45 dakika kadar pişirin. 45 dakikanın sonunda kekin pişip pişmediğini kürdan yardımı ile kontrol edin.
Kalıba biraz katı yağ veya sıvı yağ koyun ve bir parça yağlı kağıt ya da kağıt havlu ile kalıbın her yerini, köşeler dahil yağlayın. Sprey yağ kullanıyorsanız, bu adım daha basittir. Sadece tavaya bolca püskürtün. Un, yiyeceklerinizin yapışmaması için önemli bir adımdır.
- Bir kaseye sıcak su doldurun. Daha sonra üzerine 1 yemek kaşığı limon tuzu ya da 3 yemek kaşığı sirke ekleyip, karıştırın. Kalıbınızı bu karışımın içerisine batırın ve yarım saat bekletin.
Eğer yapışmayan kek kalıpları arasından seçim yapmak istiyorsanız porselen ürünler tercih edebilirsiniz.
Keklerin Kalıba Yapışmasını Önlemek
En uygun yağlama yöntemi; bir kaseye alınacak sıvı yağın, bir fırça yardımı ile kalıba sürülmesidir. İyice yağlanan kalıbı, bir elinizle tutup, diğer elinizle bir tutam un alınız. Elinizdeki unu, kalıba doğru serpiniz.
Silikon kek kalıplarının malzemesini oluşturan silikon, aslında camın ana hammaddesi olan silis kumunun yüksek ısıda eritilmesiyle oluşuyor. Yani, teknik olarak silikon ve cam, aynı hammaddeden yapılıyor.
Kekinizi fırından aldıktan sonra bir tabağın üzerine ters çevirin ve üzerine nemli bir bez koyun. Çıkarır çıkarmaz nemli bir bezin üzerine de koyabilirsiniz. Bu şekilde de rahatlıkla çıkacaktır. Bu işlemi yaparken kenarlardan bir bıçak yardımıyla hafifçe yapışan yerleri ayırmaya da gayret edin.
Ürüne kesinlikle tat ve koku geçirmez. % 100 silikon kaplar kanserojen madde içermez. İçerisinde insan sağlığı için zararlı maddeler yoktur.
*İlk kullanımdan önce deterjanla yıkanmalı, durulanıp iyice kurulanmalıdır. *Daha iyi pişirme için, kullanmadan önce az miktar sıvı yada katı yağla yağlanmalıdır. *Yıkanmadan önce soğuması beklenmelidir. Sıcakken direk suya maruz bırakıldığında ürünün yapışmaz yüzeyi hasar görebilir.
Yanmaz ve yapışmaz yüzeyi sayesinde ekstra yağ kullanmayı gerektirmeden güvenli kullanım sunar. Silikon muffin kalıbı sıcak ve soğuğa dayanıklıdır. Ev aletleri içerisinde derin dondurucu, buzdolabı, fırın ve mikrodalgalar için de kullanılabilir.
Her türlü keki mikrodalga fırında yapabilirsiniz ama mikrodalgada kullanılabilir işareti olan silikon kalıplar ve borcamlar dışında metal kalıplar asla kullanmayın.
Kek kalıbı sana yağ ile her yerini yağla keki kenarlara bulaştırmadan ortadan dök hepsini. Havasını almak için salla yada vur. Kek kalıbınız küçükse çok olur bu kek hamuru küçük tart kek kalıba koy fazlasını çok doldurma kabarınca ortadan taşar. 3 parmağı geçmesin o kısma kadar kabarıp büyüyecek.
Yapışmazlık konusunda en üst sırada olan silikon kalıpları özellikle muffin gibi küçük porsiyonlar halinde pişireceğiniz keklerde tercih edebilirsiniz. Pişme konusunda geleneksel kalıplar kadar iyi sonuç vermese de, ama sizin aradığınız şey pratiklikse silikon kalıpları rahatça tercih edebilirsiniz.
İlk olarak kaliteli ve sağlıklı materyal kullanılmış ürünleri tercih etmelisiniz. Daha sonra kalıbın yanmayan ve yapışmayan özelliği olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Son olarak ise kek kalıbının boyutu ve şekline karar vermelisiniz.
Silikon kalıp modelinizi yıkamak isterseniz normal musluk suyu ile fairy ve yumuşak bir sünger kullanarak temizleyiniz. Silikon kalıplarınızı kurutmak için ters çevirip bırakmayınız. Dış destek maçalarını ve kalıpları doğrudan güneş ışığında bırakmayınız. Kalıplarınızı peçete yardımı ile kurulayınız.
Kek karışımını kalıba dökmeden önce kalıbı yağlayın ve hem tabanına hem de çevresine gelecek şekilde kalıba un serpin. Keki fırından çıkardıktan sonra üzerine nemli bir bez serin ve kalıbı ters çevirerek bekleyin. Keki su dolu bir kaba oturtabilirsiniz.
Metal Kek Kalıpları Nasıl Kullanılır? Metal kek kalıbı içerisine kek harcı dökülmeden önce iç kısmın iyi bir şekilde yağlanması gerekir. Kalıbın boyutu geniş olduğu takdirde içerisine yağlı kağıt da yerleştirebilirsiniz. Metal kek kalıpları silikon ve kağıtlara nazaran daha uzun sürede oda sıcaklığına gelir.
Kekin içerisinde çok fazla sıvı malzeme kullanırsanız, kek harcı cıvıklaşır ve pişirme esnasında iç kısım çiğ kalabilir. Bu yüzden tarif ölçülerinden fazla sıvı eklemesi yaptıysanız, aynı miktarda un veya kakao ekleyerek dengeleyebilirsiniz. Bir diğer neden ise, gereğinden fazla kabartma tozu kullanmaktır.
Zeytinyağı keke daha tok bir kıvam verir ve kekin hafif nemli kalmasını da sağlar. Kendine has kokusunu da hissedebilirsiniz. Özellikle tatlı keklerde kokusu ve lezzeti zeytinyağı sebebiyle değişimler gösterebiliyor.
Borcamda pişecek kek için kek hamurunun kıvamı iyi ayarlanmalıdır. Olması gerekenden nemli bir hamur cam tepsiye yapışır. Daha katı bir hamur ise kekin sert olmasına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri