Ortamda alev yoksa çok yüksek sıcaklıklarda bile yanmaz. Açık alev ile karşılaştığında yanar, alev uzaklaşınca sönecek şekilde formüle edilebilir.
Sıradan plastiklere benzese de son derece güçlü olan silikon malzeme, ortalama 260 derece sıcaklığa kadar dayanıklılık gösterebiliyor. Bu sebeple silikon kek kalıbı fırında yanar mı gibi soruları düşünmeniz gerekmiyor.
Buhar veya buğusunu solumaktan kaçının. Ürün yanıcı değildir.
Öncelikle bilmemiz gereken şey silikon ve plastiğin birbirinden farklı olduğudur. Silikonun ham maddesi cam yapımında da kullanılan silis kumudur. Bu kumun yüksek ısıda sıvılaştırılması ve farklı işlemlerden geçirilmesiyle silikon elde edilir.
Kağıt, karton, deri, ahşap, kumaş, metal, plastik ve porselen gibi materyallerde silikon tabancasını rahatlıkla kullanabiliriz. Silikon çok kısa sürede kuruduğu için işimizi diğer yapıştırıcılardan daha hızlı bitirebilirsiniz. Özellikle hobi ve evimiz için düşündüğümüz dekorların yapımında da keyifle kullanabiliriz.
İlgili 33 soru bulundu
İzolasyonda silikon kullanma fırsatları şu şekildedir: Isıya dayanıklılık sayesinde uzun süre kullanımdan yararlanılır.
Erime sıcaklığı: 160°C - 180°C.
Yüzeyde donmuş bir silikonu temizlemek istiyorsanız ısı kullanabilirsiniz. Kurutma makinesi ya da ısı tabancası yardımıyla donmuş silikonu çözülene kadar ısıtın. Sonrasında nemli, temiz bir bez yardımıyla bölgeyi iyice silin. Yüzey tamamen temizlenene kadar işlemi sürdürdükten sonra bir şey kalmadığını göreceksiniz.
Silikon, yüksek bir saflık oranına sahipken oldukça parlak bir katı formundadır. Metal gibi görünmesine rağmen, bir metaloid olarak sınıflandırılır. Yani elektriği yalnızca belirli koşullar altında iletir. Bu da silikonu elektronik endüstrisi için çok uygun hale getirir.
Silikon, izolasyonda yapıştırma malzemesi olarak kullanılır. Silikonun su dayanımı yüksektir. Su gören yerlerde kullanılabilir ancak mastik hem dolgu hem izolasyon malzemesi olarak kullanıma daha uygundur.
Yüksek akışkanlıklı bir silikon 40 dereceye kadar ısıtılarak akışkanlık arttırılabilir. Çok fazla ısıyı arttırmak silikonu akıcı hale getirirken, aynı zamanda katalizörle hızlı reaksiyona da yol açar. Bu da döküm yapamadan malzemenin donmasına neden olur.
Isıya Dayanıklı Silikon
Minimum 250 dereceden maksimum 300 dereceye kadar ısı direncine sahiptir.
UV ışınlarına ve yüksek ısıya dayanıklıdır, rengini muhafaza eder. Kürleştikten sonra küflenmeye karşı dayanıklıdır. Gözeneksiz yüzeye mükemmel yapışma gösterir.
Tek bileşenli bir yapıştırıcıdır. -40 °C ile +90 0C'ye dayanıklıdır.
Silikonun yırtılması ancak şu anda mekanik sebeplerle olabilir. Ve içinde cohesive denilen akışkanlığı az olan jeller kullanılıyor artık bu protezlerin içinde. Bir protezi ortadan kesip sıkarsanız, silikon jel protezin dışına çıkar ancak elinizi bıraktığınızda tekrar geri döner. Yani bir akışkanlığı yok silikon jelin.
Silikon tabancası kullanımı oldukça basittir. Bunun için silikon mumu tabancanın içine yerleştirdikten sonra tabancanın içine iyice girene kadar tetiğe basmanız gerekir. Tabancayı fişe takarak elektrik bağlantısını sağlayabilirsiniz. Daha sonra silikon mumum tabanca içinde 5 dakika boyunca ısınmasını beklemelisiniz.
Yarıiletken olan silikon silikon elementidir. Bizim silikon olarak andığımız malzeme ise silikon değildir, silikon içeren polimerlerdir. Teknik olarak silikon olarak değil "silikon polimer" olarak adlandırılırlar ve geneli iyi derece yalıtkandır.
Silikon veya polisiloksan, siloksan'dan (−R2Si−O−SiR2−, burada R = organik grup) oluşan bir polimer'dir. Bunlar genellikle renksiz yağlar veya kauçuk benzeri maddelerdir. Silikonlar, dolgu macunlarında, yapıştırıcılarda, yağlayıcılarda, tıpta, pişirme kaplarında, ısı ve elektrik yalıtımında kullanılır.
Hızlı bir şekilde kurur geride alev almayan ve iletken olmayan çok ince transparan film şeklinde kaplama bırakır.
Ortalama olarak 160 ile 180 derece arasında silikon erime sergiler.
Sıcağa, soğuğa ve suya karşı dayanıklı bir ürün olan silikon çatı malzemelerinde sıkça tercih edilen bir üründür. Yüksek kalite ve dayanıklılık silikon çatı sızdırmazlığı konusunda öne çıkan bir üründür.
%100 saf silikonlar 150°C-180°C arası sıcaklıklarda esneyebilen özelliğini korurlar. Fakat yüksek miktarlarda solvent eklenen ucuz silikonların dayanıklılıkları 90°C/120°C'ye kadar düşebilir.
Silikon çıkarıcı solüsyonlar, aseton, izopropil alkon silikonu çıkarmada kullanılan kimyasallar arasındadır. Yüzeye sert cisim uygulamak istemiyorsanız en basit çözüm olan tırnakla kazımayı deneyebilirsiniz. Öncesinde donmuş silikonu yumuşatmak için ısı uygulayabilirsiniz.
Silikon, ürün üreticilerine bir silikon/katyonik yüzey aktif madde/iyonik olmayan yüzey aktif madde karışımı olarak sağlanır ve bu karışım suda çözünür olduğu için sulu bir formülasyona kolayca dağılmasını sağlar.
Neden Silikon kalıbım kurumadı (donmadı)?
Silikon kalıp yapımında kalay ve platinyum bazlı reçineler kullanılır. Platinyum bazlı silikon reçineler bazı durumlarda havadaki etkenlerden dolayı havaya bakan kısmı tam kurumayabilir. Kurumayan kısma CESTEL firmamızın geliştirdiği özel kurutucu CESDUST malzemesi serpilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri