İster fayans ya da cam olsun ister farklı bir yüzey olsun, silikonu çıkarmak için ısı ortak olarak kullanılabilir. Kurutma makinesi ya da tabancası kullanarak kısa bir süre içerisinde ve kolayca silikonu çıkarmak mümkün. Hemen ardından ilgili bölge alkol ya da nemli bir bezle silerek tertemiz hale getirilebilir.
Kullanılacak yüzeyin özellikleri uygunsa aseton veya izopropil alkol çözeltilerinden faydalanılarak yüzeyde yapışmış durumdaki silikon sökülebilir. Bu iş için öncelikle sert bir plastik spatula yardımı ile yüzey kazınarak temizlenir. Yüzeye uygun çözelti dökülerek bezle ovulur ve işlem sonuca ulaşana kadar sürdürülür.
Eskimiş, sararmış silikon nasıl temizlenir diye soruyorsanız çamaşır suyu veya amonyaklı kimyasal temizleyiciler silikon yüzeylerdeki renk değişimini bir süreliğine temizleyebilmektedir. Aseton ve alkol gibi solüsyonlar da bu iş için kullanılabilmektedir.
Yüzeyde donmuş bir silikonu temizlemek istiyorsanız ısı kullanabilirsiniz. Kurutma makinesi ya da ısı tabancası yardımıyla donmuş silikonu çözülene kadar ısıtın. Sonrasında nemli, temiz bir bez yardımıyla bölgeyi iyice silin. Yüzey tamamen temizlenene kadar işlemi sürdürdükten sonra bir şey kalmadığını göreceksiniz.
Silikon üzerine sıcak su dökmeyiniz bu silikonu yumuşatıp diğer yüzeylerde leke bırakmasını sağlayabilir. Bunun yerine farklı bir yöntem olarak Tiner veya aseton ile pamuk yardımı ile de çıkabilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Eğer fayanstaki silikon tamamen kurumuşsa silikon bir ucundan sert bir cisimle kaldırılarak fayanstan kopartılmaya çalışılmalıdır. Eğer silikon fayanstan bu şekilde sökülemiyorsa, bu kez silikon lekesi falçata, jilet veya cam kazıyıcı benzeri daha sert bir cisim kullanılarak kazınmalıdır.
silikonu çok sıktılarsa misinayla soğukken kesmede zorlanırsın plakayı fön makinesiyle ısıtarak alttaki sıcak silikonu yumuşatarak kendisini bırakmasını sağlayabilirsin. Hatta o esnada bobin benzeri bir tel yardımıyla plakayı daha rahat ayırabilirsin.
Bazı solüsyonlar direkt silikonu çözebilir. Bunlar aseton, alkol gibi maddelerdir. Ayrıca silikona özel solüsyonlar da bulunur.
Eskiden, kalmış silikonları temizlemek için jilet gibi malzemeler kullanılırdı ve bu uzun zaman alırdı. Şimdi ise silikon sökmek için özel yapı malzemeleri bulunmaktadır. Bunları o bölgelere dökerek silikonun yumuşamasını sağlayabilir ve rahatlıkla temizleyebilirsiniz.
Sökülmek istenen donmuş silikonun üzerine direkt olarak spreyden sıkılarak uygulanır. Ürün uygulanır, yaklaşık 5 dakika beklenir, sökülmek istenen silikon kolayca yüzeyden temizlenecek yumuşaklığa geldikten sonra sökülme işlemine geçilir.
Yüzey kısmında özellikle donmuş bir silikonu çıkarabilmek için genelde en önemli yöntem ısıdır. Yani belli bir bölgeye ısı uygulamak suretiyle silikonu çıkarmak mümkündür. Isı tabancası ile beraber kurutma makinesi kullanılabilir.
Duşakabin Silikonu Sökme Yöntemi
Silikon malzemeyi bununla kazıyıp rahatça temizleyebilirsiniz. Parçaları, silikonun açılan yerinden elinizle çekip alabilirsiniz. Kalanları da silikon sökücü yardımıyla giderebilirsiniz. Diğer taraftan, yumuşamış parçaları izopropil alkol ile de koparmanız mümkündür.
Gaz yağı Bazı istasyonlarda ya da nalbur Hırdavat satanlarda var.Gaz yağı kaportaya ve Jantlara yapışan asfalt noktacıkları da çıkartır. Gazyağı 45-50 derece suda şampuanla temizlenir çok sıcak su uygulamayın boyanın verniğini söker alır..
Sulandırdığınız çamaşır suyunu bir sprey şişesi yardımıyla pamuğun üzerine sıkın. Böylece yüzeyde nemli şekilde çamaşır suyu kalacak. Tüm lekeler pamuğa yapışacağı için de temizlemeniz kolay olacaktır. Yaklaşık 2 -3 saat bu şekilde bekletin.
- Kararmış silikonları temizlemek için birkaç doğal malzeme kullanabilirsiniz. Bunlardan biri, karbonat ve su karışımıdır. Bu karışımı silikonun üzerine uygulayın ve birkaç saat bekletin. Daha sonra, bir fırça veya sünger kullanarak silikonu temizleyin.
Sararan duşakabin lastiklerini temizlemek için, karbonat ve beyaz sirke eşit miktarda karıştırılarak bir macun oluşturulur. Macun lastiklerin üzerine sürülür ve yaklaşık 15 dakika bekletilir. Ardından, bir diş fırçası veya yumuşak kıllı bir fırça ile lastikler ovulur ve suyla durulanır.
Eğer yüzeyde daha önce uygulanmış silikon varsa mutlaka temizlenmelidir. Silikon üzerine silikon uygulaması yapılamaz.
Çeşitli yüzeylere güçlü yapışma için özel katkı malzemeleri içerirler. Plastik yüzeylerde hangi tip silikonu tercih etmeliyim? Plastikler, üzerlerine yapışmanın en zor olduğu yüzeylerdendir. Özellikle PE ve PP gibi plastiklere silikonların güçlü yapışması mümkün değildir.
GS505, banyo, mutfak duş kabini gibi alanların sızdırmazlığında kullanılan dayanıklı, esnek ve üstün kaliteli, asetik esaslı 100% silikondur.
Bu bağlamda özellikle ısı kullanmak en uygun çözümler içerisinde yer alır. Bu doğrultuda kurutma makinesi ya da ısı tabancası değerlendirilmek suretiyle, ilgili alandaki silikon çözülene kadar uygulanmalıdır. Ardından nemli ve temiz bir bez ile ilgili bölge silinmek suretiyle tertemiz hale getirilebilir.
Silikonun ortalama erime sıcaklığı 357°C dir. Bu sebeple bu kadar esnek bir malzeme şaşırtıcı bir biçimde fırının içerisinde erimeden kullanılabilir.
Eskimiş, sararmış silikon nasıl temizlenir diye soruyorsanız çamaşır suyu veya amonyaklı kimyasal temizleyiciler silikon yüzeylerdeki renk değişimini bir süreliğine temizleyebilmektedir. Aseton ve alkol gibi solüsyonlar da bu iş için kullanılabilmektedir. Sararan ya da kararan silikonun üzerini pamukla kapatın.
Bir bez ile lekenin bulaştığı bölgeye aseton uygulayarak temizleyebilirsiniz. Cam bir nesnede bu lekeler mevcutsa kazımak yerine kaldırarak çıkarabilirsiniz. Bunun için lekenin tamamen kurumaması gerekir. Eğer olmazsa da camı çizmeyecek şekilde kazımayı deneyebilirsiniz.
Çelik misinalar silikon ile güçlü şekilde yapıştırılan plakaları kolay şekilde söker. Çelik misina ısıtılarak silikonu keser ve plaka kolay bir şekilde çıkar. Silikonu yumuşatarak plakayı çıkarmak için fön makinesi tutulabilir ve sonrasında misina ile kesilmelidir. Misina ile aşağı yukarı hareket ettirmek gerekir.
- Yapıştırma işlemi silikonla veya çift taraflı bant ile yapıldıysa hırdavatçıdan çelik bir tel temin ediniz. - Çelik teli aynanın arkasından geçiriniz. İki ucundan aşağı doğru iteliyerek basınç uygulayınız. Aşağı yukarı oynatınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri