"Tavan boyası sulandırılır mı?” sorusu da sıklıkla merak edilir. Tavan boyasını kullanmadan önce su ile inceltmek gerekir. Tavan boyası inceltme işlemi için içine %15 oranında su katılır.
Dolayısıyla tavan boyasını zahmetsiz bir şekilde yapabilirsiniz. Ancak tavan boyası hazırlama için inceltme yapmanız gerekir. İnceltme işlemi için boyaya su eklemeniz yeterli olur. İnceltme işlemi, boyanın kabarcıksız ve çatlaksız bir şekilde uygulanmasına olanak tanır.
Boyalar genellikle hacimce inceltilir. Örneğin 15 litrelik su bazlı bir boyanın 10% oranında inceltilmesi öneriliyorsa, 1.5 litre su kullanılmalıdır. Şayet boya ambalajı üzerinde hem kilogram hem litre bilgisi var ise, inceltmenin litre üzerinden hesaplanması doğru olacaktır.
Boyaya su katılmazsa ne olur
İç cephe ve dış cephe boyamalarda, boyaya su katılmazsa boya katı olur uygulanan yüzeyde kalın bir tabaka oluşturur. Gereğinden fazla boya kullanımına sebep olur aynı zamanda rulo ile işlem yapmada büyük zorluklar yaşatır.
Tavan boyaları %15 oranında su ile inceltilir aynı zamanda tavan boyasına su katılır mı sorusunun da cevabıdır.
İlgili 16 soru bulundu
2,5 litre silikonlu boyanız var ise kullanmadan önce içerisine biraz su koymalısınız. 2,5 litre silikonlu boyaya plastik boyada olduğu gibi yaklaşık yarım litre su katılmalıdır.
Silikonlu boya ile tavan boyası karıştırılır mı? Silikon boyanın üzerine tavan veya plastik boya ile boyama yapmadan önce,1 kat geçiş astarı uygulandıktan sonra tavan boyanabilir. Tavanı direkt olarak silikon boya üzerine boyamak, kısa bir süre sonra duvarın kabarmasına ve soyulmasına neden olabilir.
Silikonlu boya nasıl inceltilir? Boyacı kovasına Silikonlu boya boşaltılır ve 1/10 su boya ölçeğinde en az 10 dakika karıştırılır. Boya, koyu ayran kıvamına gelinceye kadar karıştırılmalı ve su katılmalıdır. Daha fazla suyun eklenmesi, boyanın daha fazla kapatma gücünü yitirmesi anlamına geldiği unutulmamalıdır.
Kuruma Süresi Katlar arası bekleme süresi min 2 saattir.Tam kuruma süresi min.24 saattir. Yüksek bağıl nem ve düşük sıcaklıkta kuruma süresi uzayabilir.
Silikonlu boya plastik boyaya göre daha fazla su alır. Normal oran olarak 20 kilo bir boyaya 1,5 litre su katılması önerilmektedir. Silikonlu boya da ise su oranı biraz daha fazladır. 20 kilo silikonlu bir boyaya yaklaşık 4 ya da 5 litre su katılmalıdır.
Su ile hacimce %15-20 oranında inceltilir.
Evet, silikonlu boyalar su ile inceltilir. Sentetik boyaların içine bir miktar su koyduğunuz zaman boya, sürülebilir hale gelecektir. Zira su katılmamış boya, çok yoğun ve sert olur.
Ancak günümüzde iç cephe boyası olarak kullanılan bütün boyalar, suyla seyreltilebilir ve dolayısıyla suyla koyuluğu azaltılabilir. 10 kiloluk silikonlu boyaya (7.5 litre) ise yaklaşık 2 litre veya en fazla 2.5 litre su katabilirsiniz. Ancak suyu kattıktan sonra iyice karıştırmanız gerekebilir.
Tavan Boyasına Su Katılır mı? "Tavan boyası sulandırılır mı?” sorusu da sıklıkla merak edilir. Tavan boyasını kullanmadan önce su ile inceltmek gerekir. Tavan boyası inceltme işlemi için içine %15 oranında su katılır.
BOYANABİLEN ALAN: 2 katta yüzeye bağlı olarak 1 kg ile 3-5 m2 alan boyanabilir.
Eğer işlemler nispeten sıcak bir havada yapılmış ise tek katın kuruma süresi yaklaşık olarak 2,5 ile 3 saat aralığında olmaktadır. Aynı şekilde ilki kuruduktan sonra ikinci kat çıkılmış ise bir sonrakine geçmeden önce de en az ortalama 2,5 ile 3 saat arası bekleme süresi ilave edilmelidir.
Genel olarak silikon sürüldüğü yer itibariyle ortalama 4 saat içerisinde kurur. Ancak tamamen kuruması ve etkin hale gelebilmesi için 12 ya da 13 saatin geçmesi önemlidir. Tabii burada silikonu ne kadar kalın sürülmesi de yine süreyi etkileyen durumlar arasında geliyor.
BOYANIN ÖMRÜ KAÇ YILDIR? Genel olarak bakıldığı zaman duvar boyalarının kullanım süresi 6 veya 7 yıl kadar olarak belirlenebilir. Boyanın kullanım süresini sigara, çok sıcak ve soğuk havalar gibi etmenler belirlemektedir.
Yaz aylarında, sıcaklığın yüksek olduğu günlerde silikonlu boya, 25-30 dakikada tamamen kurur ve ikinci katı üzerine çekebilirsiniz. Ancak kış aylarında, sıcaklığın düştüğü günlerde boyanın tamamen kuruması 2-3 saati bulabilir.
Kabarcıklanma genellikle boya sisteminin uzun süre neme maruz kalmasından kaynaklanır. Nemli havalarda küçük miktarda su buharı boya yapısına absorbe olur ve sonra kuru koşullarda yeniden buharlaşır (ozmoz). Bu süreç normaldir ve iyi kurulmuş bir bitirme sürecine zarar vermez.
Özellikle su kaydırma ve su geçirmeme özelliği ile silikonlu boyalar mükemmel bir dış cephe boyasıdır.
Fırça ve rulo uygulamalarında temiz su ile %15-20 inceltilerek iki kat halinde uygulanması tavsiye edilir. Havasız (airless) püskürtmede, temiz su ile %10-15 inceltilerek yeterli film kalınlığı sağlanmak kaydıyla tek kat uygulanabilir.
– Tavan Boyasında ise 2. veya 3.kat boyaya ihtiyaç duyulmasına sebep iki büyük neden; sigara kullanımı ve küflenme olmaktadır.
Silikonlu mat boya çeşitlerinin metal yüzeylerde de kullanıldığını görürüz. Çünkü metal yüzeylerin boyanması için oldukça idealdir. Parmaklık ve kapı gibi yüzeylerde kullanıldığında metalin paslanmasını önleyebilir. Son olarak en çok kullanıldığı yüzeylerden biri de ahşap yüzeylerdir.
viskozitesi ve yapışkanlığı tavanda durabilmesi için, iç cephe normal boyalara göre farklı bir forma sahip. bu sebeple birim başına maliyeti de yüksek. renkli olsaydı ve tercih edilseydi bile, içinde pigment olmadığı ve baz renk olduğu için karteladaki en ucuz renk seçeneği yine beyaz olurdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri