Simit veya İzmir'de kullanılan ismiyle gevrek, susamla kaplı yuvarlak biçimli ekmeklere verilen genel addır.
Simit bükülerek, gevrek avuç içerisinde düz olarak şekillendirilir. Gevrek hamuru daha sert ve çıtır olur. Simit hamuru daha kalın ve yumuşak olur. İzmir ve İstanbul'a yolculuk yapanların yemeden dönülmemesi gerektiğine inandıkları gevrek ve simide özel halk fırınları dışında sokak tezgahlarından da ulaşabilirsiniz.
Simit kelimesi Türkçe'de "ince bulgur veya irmik" anlamına gelir. Arapça samīd سميد z "ince bulgur veya irmik" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Aramice/Süryanice samīdā סמידא z "un" sözcüğünden alıntıdır.
Canım sıkıldığı zaman gazetecinin İzmir yazısını okurum. Yazdıklarının değil İzmir'in fazlası vardır. Simide gevrek denir, çekirdeğe çiğdem, sigortaya asfalya.
Geçmişi 16. yüzyıla kadar dayanan İstanbul kaynaklı bir yiyecek olarak düşünülmesine rağmen Evliya Çelebi, 17. yüzyılda yazdığı seyahatnamesinde Balkan coğrafyasında da simidin varlığından bahsetmekte ve orada simide, gevrek denildiğini anlatmaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
İzmir'in meşhur lezzetlerinden gevrek, aslında 2 kez pişirme işleminden geçirilen bir hamur işi. Hazırlanan hamur önce pekmezli, kaynayan bir karışımın içinde bir süre pişiriliyor, ardından susamlanıp fırınlanıyor.
Nevşehir Simidi yöre adı ile özdeşleşmiş fırıncılık mamulüdür. Üretim metodu ve dış görünüşü ile farklılaşarak yöreyle ünlenmiştir.
Vedat Milor diyor ki: “Yani İngilizler bile Turkish bagel ifadesini bırakıp doğrudan simit derken İzmirliler hala gevrek diyor” Çünkü İzmir'de olan İzmir'de kalır öööyle İngiliz, İstanbullu bu durumları anlamaz.
Her ne kadar 'Klorak' bir çamaşır suyu markası olsa da İzmir'de çamaşır suyuna klorak denir. Rumcadan gelen asfalya, sigorta kutusunun adıdır.
Belki gevrekten bile daha şaşırtıcı bulunan İzmirlilerin ay çekirdeğine çiğdem demesidir. Bu kadar lezzetli bir şeyi çekirdek diye geçiştirmek haksızlıktır. İşte bu yüzden İzmirliler çok daha zarif bir isim kullanır: çiğdem.
Simit de kilo aldırır Bir simit yaklaşık 40 gr olmasına rağmen, 250 ile 300 kalori arası değişen enerji miktarına sahiptir. Bu yüksek enerji üzerindeki susamdan gelir, yağlı bir besin olan susam, simidin kalorisi artırır. 1 tane simit, yaklaşık olarak dört dilim ekmeğe eşdeğerdir.
İstanbul simidi, un, su, tuz ve mayadan hazırlanıyor. Halka haline getirilen hamur ise önce pekmezli suya ardından da susama bulanarak taş fırınlarda pişirmeye bırakılır. Çıtır çıtır simidin önce kokusunu sonra da muhteşem lezzetini duyarız.
Genel olarak simitler, buğday unu, su, tuz ve maya bileşiminden elde edilmektedir. Ancak bazı simit çeşitleri, baharatlar, şekerler, kurutulmuş meyveler gibi ek olarak bileşenler de içerebilmektedir.
Bir simit yaklaşık 4 dilim ekmeğe eş değerdir. Simit kilo aldırır mı? Bu sorunun cevabı miktarda saklıdır. Simit elbette kilo aldırabilir.
Mısır gevreğinin sağlıklı ve kalorisiz bir alternatif olması için, içerisinde şekerli besinlerin olmaması gerekiyor. Şeker ilavesiz mısır gevreğini, taze meyveler ve bir avuç tohumla sağlıklı bir öğüne dönüştürebilirsiniz.
Güne yüksek şekerli bir kahvaltı gevreği ile başlamak kan şekerinizi ve insülin seviyenizi yükseltecektir. Birkaç saat sonra kan şekeriniz düşebilir ve vücudunuz başka bir yüksek karbonhidratlı yemek veya atıştırmalık isteyecektir. Kahvaltılık gevrekler sağlıklı olarak pazarlanmaktadır.
İzmir mutfağının vazgeçilmez lezzeti olan, haşlanmış yumurta ve çay eşliğinde hemen hemen her vakit tüketilen boyoz, kente özgü bir damak tadı olarak 500 yılı aşkın bir süredir İzmirlilerin olmazsa olmazları arasında yer alıyor.
6- Darı "Süt darı bunlar" lafını İzmirliler çok iyi bilir. Mısır denmez ona, darı onlar darı.
2. Asfalya
Anlamı sigortadır. Hem 'Elektrikler gitti, asfalyalar mı attı acaba?' gibi, hem de 'Adamın asfalyasını attırmayın!' şeklinde kullanılır.
İzmir'de 5 liraya satılan meşhur İzmir gevreği ve boyozu, 7 liraya çıktı. Yeni fiyat tarifesinin perşembe gününden itibaren geçerli olacağı öğrenildi. İzmir Pide, Gevrek İmalatçıları Esnaf Odası'nın kararı ile 5 liradan satılan meşhur İzmir gevreği ve boyozu, yüzde 40 oranında zamlanarak 7 lira oldu.
EylemDeğiştir
kendine güvendiğini ya da karşısındakini hafifsediğini anlatır yolda kesik kesik ve sesli gülmek. "Diğer dükkânların satılmayan mallarını ben sanki ne yapayım diye gevrek gevrek gülerek kendi kendine hak verirdi."
Eski Türkçe kevre- "yumuşamak, gevşemek" fiilinden +Ik sonekiyle türetilmiştir. gevre- maddesine bakınız. Etiketler: Türeme, Eski Türkçe kategori veya etiketlerine bağlıdır.
Kel simit, sadece susamsız olmasıyla değil yapılışındaki farklılıklar nedeniyle de klasik simitten ayrılıyor. Haşlama simit olduğu söylenen kel simit, un, su, tuz ve az miktarda mayayla hazırlanan ve börek hamuruna benzetilen bir hamurdan yapılıyor.
@MuzafferDumenci Simide simit denir, simit Ankara simididir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri