Şimşek ve yıldırım sadece kümülonimbüs bulutlarında görülür. Diğer bulutlarda sadece enerji akımı sayesinde görülebilir. Kar fırtınalarında, kum fırtınalarında ve hatta volkanlardan çıkan gaz ve toz bulutlarında da şimşeklere rastlanır.
Şimşek olayına genellikle kümülonimbüs olarak adlandırılan fırtına bulutlarında oluşur ancak stratüs tipinde ufka doğru yayılım gösteren bulut tiplerinde de şimşek oluşumu görülmektedir. Kar ve kum fırtınalarında ve hatta volkanlardan çıkan gaz ve toz bulutlarında da şimşeklere rastlanır.
Yer yüzeyini etkileyen ve atmosferde oluşan bütün hava olayları troposfer tabakasında meydana gelmekte, bazen stratosferin alt kısımlarında da bu tür olaylar oluşabilmektedir. Kuvvetli konvektif hava akımlarının görülmesi nedeniyle troposfer tabakası karışma bölgesi olarak da adlandırılmaktadır.
Bu katmanlara bakalım… Troposfer; rüzgâr, kar, yağmur, dolu bulut ve sis gibi hava olaylarının gerçekleştiği katmandır. Ekvatorda yaklaşık 16 Km, Kutuplarda yaklaşık 9 Km olan bu katmanın ortalama kalınlığı 12 Km'dir.
Troposferden itibaren 50 km yüksekliğe kadar uzanır. Yatay hava hareketleri (rüzgârlar) görülür. Su buharı bulunmadığı için dikey hava hareketleri oluşmaz. Yalnızca yatay hareketlerin oluşması da diğer tabakalar ile stratosfer arasında bu katmandan kaynaklanan bir taşınım olmamasına sebep olur.
İlgili 21 soru bulundu
Nem sadece bu katmanda bulunduğundan dolayı, hava olayları sadece troposferde, özellikle ilk 3–4 km içinde gerçekleşir. Nemin bulunduğu alt bölüme karışma bölgesi, üst katına sirüs bölgesi adı verilir. Atmosferde bulunan su buharının %99'u troposferde bulunur.
Gök taşlarının (meteor) yanması ve parçalanması mezosfer katmanında gerçekleşir.
Bu ışımalar, genellikle geceleri gözlemlenir, ağırlıklı olarak iyonosferde meydana gelir. Bu olgu yaygın olarak 60 ve 72 derece kuzey ve güney enlemleri arasında görünür, bu da arktik ve antarktik kutup dairelerinin içine düşer. Aurora borealis'in görünme olasılığı, kuzey manyetik kutbuna yaklaştıkça artar.
Troposfer, Dünya'da nerede olduğunuza bağlı olarak 8 ile 14 kilometre arasında bir kalınlığa sahiptir. Kuzey ve Güney Kutbu'nda en incedir. Bu katmanda soluduğumuz hava ve gökyüzündeki bulutlar bulunur. Bu en alt katmanda hava en yoğundur.
%78'i azottan, %21'i ise oksijenden oluşmaktadır. Bu denli detaylı bilginin yanında en merak edilen sorulardan birisi de hava katmanının diğer ismidir. Hava katmanının diğer adı atmosfer, gaz yuvarı ve hava küredir. Hava katmanı atmosfer olarak da adlandırılmaktadır.
Tüm jeolojik süreçler ve depremler Litosfer içerisinde meydana gelirler.
Su Katmanı (Su Küre)
Okyanuslar, denizler, göller gibi sular, su katmanını oluşturur. Su, dünyanın dörtte üçünü kapladığından, su katmanı kara katmanına göre daha fazladır. Su katmanı gözlemlenebilen bir katmandır.
Dünya'nın atmosferi 6 katmandan oluşur: Troposfer, stratosfer, mezosfer, termosfer, iyonosfer ve ekzosfer. Troposfer: Atmosferin katmanlarından en yoğun olanıdır. Yeryüzünden başlar ve 8 ila 14,5 kilometre yüksekliğe kadar uzanır. Neredeyse tüm hava olayları bu bölgede gerçekleşir.
Şimşek, elektrik yüklü bulutların, diğer bulutlar ile arasında gerçekleşen enerji aktarımı olup, yeryüzüne yatay olarak oluşmaktadır. Yıldırım ise bulutlar ile yer arasında dikey olarak oluşan elektrik boşalması olarak tanımlanmaktadır.
Bir yıldırım boşalmasının oluşabilmesi için elektrik alan şiddetinin yaklaşık 2500kV/m değerine ulaşması gerekmektedir. Bir oraj bulutundaki elektrik alan şiddeti değeri yeterince arttığında bulut-bulut (şimşek) veya bulut-yeryüzü (yıldırım) deşarjı görülebilir.
Yıldırım, genel olarak yüksek yapılara düşer. Aynı zamanda ağaçlar da yüksek oranda yıldırıma maruz kalmaktadır. Evde telefon yıldırım çeker mi? Evde telefon kullanımı yıldırım çekmez.
Ateş Küre,yer kabuğunun altındaki tabakadır. Dünyamızı oluşturan iç içe geçmiş beş katmadan biri olan ve yer kabuğunun altında bulunan diğer adı “Pirosfer” olan yaklaşık 2900 km'lik kısıma “Ateş Küre” denir. Sıcaklığı ortalama 2000 santigrat derecedir.
Bulutlar, içlerindeki gaz hâlindeki su moleküllerinin hava soğudukça havada asılı hâlde bulunan küçük katı parçacıkların üzerinde yoğunlaşmasıyla oluşur.
Serbest atmosferde, buz kristalleri, ve su damlacıkları gibi gözle görülür parçacıkların bir araya gelmesiyle oluşan bulut, hava parselinin atmosfer içerisinde yükselmesi ile içerisinde bulunan su buharının yoğunlaşması sonucunda oluşur.
İşler bunlar arasında (7 kat semadan dünyanın 1.kat tabakasına) dönüp dolaşır" (Talak 65/12) Cenab-ı Hak Gökleri 7 gök olarak yarattığı gibi, benzerini yani 7 katını da yerde yaratmıştır.Yani, 7 tabakası olan yerin 7.katında yaşamaktayız. Daha içeride 6 tabaka var.
Kabuk, manto, çekirdek, litosfer, astenosfer, mezosfer, dış çekirdek, iç çekirdek.
Fotosfer, Güneş'in görünür yüzeyidir. Sıcaklığı 6000 K derece dolayındadır. Fotosferde 'Güneş lekeleri' olarak adlandırılan çevrelerine göre daha soğuk ve karanlık bölgelerin çevrimsel olarak oluştuğu görülür. Lekeler manyetik alan şiddetinin yüksek olduğu bölgelerdir ve sıcaklık 3700 K dereceye kadar düşer.
Ozon bütün yıl boyunca ekvator kuşağı üzerindeki stratosfer tabakasında üretilmekte, hava hareketleri ile buradan kutuplara doğru taşınmaktadır. Ozonun en çok bulunduğu stratosfer tabakasının alt kısımları ise tropopoz yüksekliği ile belirlenebilmektedir.
Ozon tabakası, atmosferde yeryüzüne ulaşan güneşin zararlı ışınlarına karşı koruyan kalın bir tabakadır. Son 50 yıl içerisinde bu tabakanın tahrip edilmesi sebebiyle güneşin zararlı ışınları bizlere ulaşabilmekte ve deri kanseri, katarakt gibi sağlık problemlerine sebep olmakta ve bağışıklık sistemini etkilemektedir.
Her katmanın farklı özellikleri ve bileşenleri vardır. Dünya'nın en dış katmanı kabuk, kara parçalarından ve okyanus tabanlarından oluşur. Bu katman, yaşamın sürdüğü yerdir ve tüm canlı organizmaların evi olan yüzeyi oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri