Üst solunum ve kulak enfeksiyonlarının, kulak kristallerinin kaymasına sebep olan etkenlerin başında geldiği bilinmektedir. Aşırı stres ve üzüntü yaşanması , hazırlıksız şekilde yapılan ani boyun hareketleri ve beyin travması gibi durumlar da kulak kristallerinin oynamasının önemli nedenlerindendir.
Kulak kristallerinin yerinden oynamasının bilinen en sık nedeni kafa travmalarıdır. Başa gelen darbeden sonraki günlerde ortaya çıkar.
Kulak kristali oynaması hastalığı, mekanik bir sebepten ortaya çıktığı için ilaç tedavisine gerek kalmadan ve cerrahi yöntemlere başvurulmadan çeşitli fiziksel hareketler yardımıyla tedavi edilir. Bu hareketler, manevra olarak tanımlanır. Teşhis ve tedavi aynı anda gerçekleştirilir.
Genelde bir dakikadan az sürer fakat gün içerisinde başın her hareketinde ortaya çıkmasından dolayı son derece rahatsız edici bir durumdur. Rahatsızlığın etkisi, hafif de olabilir; mide rahatsızlığı ve kusma oluşturacak kadar şiddetli de seyredebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Bazı kulak kristali oynamaları kendiliğinden düzgünleşebilir veya hafif olabilir, ancak bazıları cerrahi girişim gerektirebilir. Doktorunuz size en uygun tedavi yöntemini önerecektir.
En belirgin özelliği ise baş dönmesine neden olmasıdır. Bulunduğu bölgeden kopan kristaller, baş hareketleri ile birlikte yer değiştirir. Bu nedenle denge hücreleri uyarılır ve baş dönmesi ortaya çıkar. Kulak kristalinin oynaması nedeniyle oluşan baş dönmesi, genelde 15 – 60 saniye sürer.
Vertigo hastaları sırt üstü yatmalıdır. Vertigo hastaları sırt üstü pozisyonda yatarken başlarının dönmediği gözlenmiştir. Baş dönmesinin kulak içi denge kristalleri ve kan dolaşımı üzerindeki etkisi düşünüldüğünde düz pozisyonda uyumak en doğru hareket olacaktır.
Kristal eğer yerleştiyse yerine o zaman o gözde kayma dediğimiz olay ve baş dönmesi tamamen kesiliyor ve aslında normal hayat dönüyor.
BPPV li hastalar ani baş hareketlerinden kaçınmalı, bol istirahat etmeli, bol sıvı tüketmelidirler. Yüksekte çalışmaktan ve tehlikeli cihaz kullanmaktan kaçınmalıdırlar. Vertigo tedavisinde fizik tedavi de kullanılmaktadır. Vertigo tedavisi esnasında kafein, tütün ve alkolden uzak durmak gereklidir.
İlk üç gün hastalarımıza istirahat tedavisi ve yanında ilaç tedavisi veriyoruz. Ondan sonrasında denge sinirinin gücünü yitirdiği için tekrar güçlenebilmesi için rehabilitasyon hareketleri verilmesi gerekmektedir. Hastalarımız ne kadar uzun süre istirahat ederlerse bu hastalığın düzelmesi gecikmektedir.
Baş dönmesi yaşandığı sırada 2 kaşık bal ve 1 kaşık sirkeyi karıştırarak tüketirseniz, dönme hissi azalacaktır. Badem, magnezyum açısından zengin bir besin olduğundan tansiyonu dengeleyerek vertigonun yarattığı baş dönmesine karşı kullanılabilir.
Bu bağlamda vertigoya hangi doktor bakar sorusunun cevabı, çoğunlukla KBB (Kulak, Burun, Boğaz) bölümü doktorları veya nöroloji bölümü doktorlarıdır.
Epley Manevrası
Baş yatakta iken hızla sırt üstü uzanılır ve 30 saniye beklenir. Bu pozisyonda yastık omuzların altında durur. Baş kaldırılmadan sağa çevrilir ve 30 saniye beklenir. Son olarak baş ve vücut sağa çevrilir ve yere bakılarak 30 saniye daha beklenir.
Yastık omuzlarınızın altında olmalıdır. 30 saniye bekleyin (vertigoların durması için). Başınızı kaldırmadan yarım (90 derece) sağa çevirin. 30 saniye bekleyin. Başınızı ve vücudunuzu yan tarafından sağa çevirin, böylece yere bakıyor olursunuz, 30 saniye bekleyin. Yavaşça oturun ancak birkaç dakika yatakta kalın.
Hastaların kulak kirine bağlı olarak yakınmaları çoğunlukla, kulak tıkanıklığı, işitme duyusunun azalması, uğultu, çınlama, baş dönmesi, kuru öksürük, kulakta dolgunluk hissi, ağrı, koku, akıntı ve kaşıntı şeklindedir. Bu şikayetler her iki kulakta olabileceği gibi tek taraflı da olabilir.
Tanıda hastanın başına belli pozisyonlar verdirilerek göz hareketlerine bakılması yeterlidir. Bu manevra bazı cihazlarla kayıt da edilebilir. Tedavisi ise yerinden oynamış olan bu taneciklerin yine belli bazı baş hareketleriyle yerine yerleştirilmesidir. İlaç tedavisine gerek yoktur.
O yüzden basit bir belirti olarak düşünmemek ve kısa sürede bir doktora başvurmak önemlidir. Vertigo için KBB ve Nöroloji uzmanları ortak çalışabilir. Kansızlığa bağlı gelişen baş dönmelerinde ise dahiliye polikliniğine giderek detaylı tetkiklerinizi yaptırabilirsiniz.
Cep telefonunun yaydığı radyasyon, vertigo ataklarına neden oluyor. Gereksiz ve uzun görüşmelerden kaçınmalıyız.
Vertigo etkileri ağır olan bir rahatsızlıktır. Bu nedenle fiziken sizleri oldukça sarsacaktır. Bu hastalığın etkisini geceleri azaltmak için en doğru seçenek vertigo için tasarlanmış olan ortopedik yastıkları kullanmaktır.
Aşırı tuzlu ve baharatlı yiyecekler de atakları tetikler. Cips ve aşırı tuzlu çekirdek türü çerezler tercih edilmemelidir. Şeker ihtiyacı sadece doğal ürünlü şekerlerle temin edilmelidir. İşlenmiş şekerli gıdalardan uzak durulmalıdır.
İç Kulak İltihabı veya Enfeksiyonları
İç kulak enfeksiyonları genellikle bakteriyel veya viral kaynaklıdır. En yaygın iç kulak enfeksiyonu türü, orta kulak iltihabının bir komplikasyonu olan labirentit olarak adlandırılan durumdur. Bu durum, vertigo semptomlarına ve tansiyon yükselmesine neden olur.
Kulakta yerinden oynayan kristaller baş döndürüyor
Pozisyonel baş dönmesi iç kulak kaynaklı olup, özellikle belirli pozisyonlarda anormal baş dönmesi algılanması ile tanımlanır. Bu durumu tetikleyen pozisyon sıklıkla “Nistagmus” adı verilen ani göz hareketlerine neden olabilir.
Tipik olarak bu baş dönmesi yatakta sağa ya da sola dönerken, raftan bir şey almaya çalışırken ya da merdivende ortaya çıkar. Saniyeler kadar kısa sürer, çok şiddetli olabilir, bulantı-kusma eşlik edebilir. Arkasından İngilizce 'dizziness' olarak ifade edilen bir 'sersemlik hissi' ortaya çıkabilir.
İyi huylu pozisyonel baş dönmesi (Benign paroksismal pozisyonel vertigo -BPPV) belli baş pozisyonları ile ortaya çıkan baş dönmesi ve gözlerde istemsiz hareketler (nistagmus) ile karakterize, zaman içinde genellikle kendiliğinden düzelme gösterebilen bir hastalıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri