İncelediğimiz Şine-Usu (Yeni Su) Yazıtı Uygur kağanlarından Moyun- Çor dönemine ait olan bir yazıtur. Bu yazıt 1909 yılında, Moğolistan'da bir Fin araşnrma heyeti tarafından Şine-Usu Gölü yakınlarında bulunmuştur[1]. Bu gölün yakınında bulunduğundan dolayı Şine-Usu yazıtı adıyla bilinmektedir.
dikiliş tarihi m.s. 759-760 olan yazıt. şine usu gölü yakınlarında bulunduğundan dolayı bu adı almıştır. yazıt moyunçur kağan için dikilmiştir. eski uygur dilinin ilk dönemine aittir, yazıtta çeviri uygurcasının değişen cümle yapılarına rastlanmaz.
Ramstedt tarafından kuzey batı Moğolistan'da, Şine Usu gölü civarında bulunmuştur. Yazıt'a adını veren Şine Usu, 300 m boyunda tuzlu ve tadı acı bir göldür (Ramstedt, 1913: 40).
Yazıtın içeriği
Yazıtta Bayan Çor Kağan kendisinden "İl İtmiş Bilge Kağan" unvanıyla bahsetmektedir. Bayan Çor, yazıtların doğu yüzünde, babasının öldürülmesinden sonra devlet içerisinde oluşan iç karışıklıklar ve taht için ağabeyi Tay Bilge Tutuk'u destekleyen boylarla yaptığı savaşları anlatmaktadır.
Taryat (Terhin) kitabesi 753 yılında dikilmiştir. Kitabeyi yazdır- tan ve diktiren Moğolistan'daki Uygur devletinin (745-840) ikinci hükümdarı Moyun Çor'dur.
İlgili 37 soru bulundu
Bu hedefler doğrultusunda tarıma yatırım yapmak isteyen tüm yatırımcılara yardımcı olmak ve yol göstermek, yatırım fırsatlarını daha geniş kitlelerle buluşturmak amacıyla kurulan "Tarımsal Yatırımcı Danışma Ofisi" (TARYAT) Tarım Reformu Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet vermektedir.
Uygur kağanlığı sırasında dikilmiş Türkçe runik yazılı Şine-Usu (Moyençor Kağan adına 759'da), Taryat ve Karabalasagun (826) yazıtları Uygur kültürünün önemli örnekleridir.
682-691 yılları arasına ait olduğu düşünülür. Kimi görüşlere göre Çoyr yazıtı, Türkler'e ait en eski metinler olarak kabul edilen Kül Tigin, Bilge Kağan ve Tonyukuk yazıtlarından daha eski olup; Türkçenin tarihlendirilen en eski yazıtıdır.
Yazıtlarda Köktürk dönemine ait tarihi olaylar anlatılır. Olayları nakleden bizzat Bilge Tonyukuk'un kendisidir. Tonyukuk, ilk 47 satırda İlteriş Kağan ile Kapgan Kağan'ın dönemlerinden bahsetmektedir. Daha sonraki satırlarda ise kendisinden bahsederek Göktürk tarihi hakkında önemli bilgiler vermektedir.
Kitabede Bilge Kağan ve yeğeni Yollug Tigin'in sözleri yer almaktadır. Bilge Kağan Kitabesi hem devrilmiş, hem de parçalanmıştır. O yüzden tahribat ve silinti Bilge Kağan Kitabesinde çok fazladır. Bu abidenin etrafında yine türbe enkazı, heykeller ve balballar bulunmaktadır.
Yenisey Yazıtları'nın Yenisey bölgesinde yaşayan değişik Türk boylarına ait oldukları kabul edilmektedir. Bu yazıtların Göktürk Kitabeleri'nden önce oluşturulduğu kabul edilir.
8. yüzyılın ortalarında uygur devleti'nin kuruluşundan bahseden ve uygur hukuk hakkında blgi veren taryat anıtı'nı diktirmiştir.. moyen cor kitabesi aynı zamanda uygurların sine uşi yazıtlarının diğer adıdır. uygur devleti'ne en parlak dönemini yaşatmış kadın hükümdar.
Ne zaman dikildiği konusunda en çok kargaşaya sebep olan yazıt ise Tes Yazıtı'dır, çünkü 750 ve 761/762 yılları arasını kapsayan tarihler bu yazıtın dikiliş tarihi olarak gösterilmektedir.
Yazıtlar, 1889 yılında Moğolistan'da Orhun Vadisi'nde bulunmuşlardır. Bu yazıtlar II. Göktürk Kağanlığı'na aittir. Yazılış tarihleri MS. 8. yüzyılın başlarına dayanmaktadır. Yazıtlardan Kül Tigin Yazıtı 732 yılında, Bilge Kağan Yazıtı 735 yılında yazılmışlardır.
Yazıt bugün Moğolistan'ın başkenti Ulan Batur'un 60 km. kadar doğusunda, ilk dikildiği yerdedir. II. Köktürk Devleti'nin önemli devlet adamlarından Tonyukuk'un bizzat kendisi tarafından yazdırılıp diktirildiği konusu genel kanaattir.
Bilge Kağan'ın yiğitlikleri ve Türk milletine iletmek istediği mesajlar anıtın içeriğini oluşturur. Anıtta Bilge Kağan'ın ağzından devletin nasıl büyüdüğü anlatılmıştır.Kültigin Anıtı: 732′de Türk kağanı Kültigin için Yollug Tigin tarafından yazılmıştır.
Sertkaya (2012) daha sonraki bir makalesinde ise bu ibarenin Tonyukuk mu, yoksa Tunyukuk mu okunması gerektiği sorusuna şöyle cevap veriyor: “Sahasına ve bölgesine göre ikisi de doğrudur.
UyanTürk - 𐰸𐰆𐰺𐰴𐰢𐰑𐰢𐰕: 𐰾𐰇𐰭𐰾𐰓𐰢𐰕: "Korkmadık. Savaştık.''... | Facebook.
Bu anıtlardan ilki Göktürk Devleti'nin bilge veziri Tonyukuk adına 720 yılında, kendisi tarafından diktirilmiş olup bu kitabedeki ifadeler Tonyukuk'a aittir. Kitabelerden ikincisi Kül Tigin Kağan adına 732 yılında Bilge Kağan tarafından diktirilmiştir. Üçüncü kitabe 735 yılında Bilge Kağan adına dikilmiştir.
Türkçe'nin bilinen yazılı ilk örnekleri olan ve Orhun vadisinde bulunan,bu yüzden de Orhun Âbideleri veya Orhun Yazıtları olarak adlandırılan yazıtlar(Tonyukuk,Köl Tigin ve Bilge Kağan Yazıtları),Türklerin sosyal ve siyasi hayatlarına dair önemli ipuçları vermektedir.
Ötüken şu an Rusya ve Moğolistan arasında bir yerde, yani Orhun Nehri'nin kaynaklarına yakındır.
Doğu Türkistan 13 Ekim 1949 tarihinden bu yana Çin devletinin işgali altındadır. 30 Ocak 1950 tarihinde, Abdullah Hakim ve Seyidullah Araturuk (Çince Yiwu) ve Kumul (Çince Hami) bölgelerinde Uygurları organize ederek “İşgal karşıtı Grup” adı altında Çinli işgalcilere karşı savaştı.
Orta Asya'da, bugünkü Kırgızistan sınırları içerisinde Aral Gölü'nün doğusunda yer alan ve Türgiş, Karahanlı, Kara Hıtay'ın merkezi olmuştur.
Tarihi Türk şehri Balasagun Karahanlılar Devleti'nin başkentlerinden biri olup, eskiden beri Türk tarihindeki önemi itibariyle Türk kültürü araştırıcılarının ilgisini çekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri