Diş dolgusu, dişteki çürüğün sinir dokusuna ulaşmadığı yüzeysel ya da orta dereceli çürüklerde uygulanabilir; çürüğün çok derin olması durumunda başta kanal tedavisi olmak üzere diğer tedavi yöntemlerine başvurulur.
Dişin canlı dokusuna yani sinirlere çok yakın bir dolgu yapılmışsa 3 haftaya kadar süren soğuk ve sıcak hassasiyeti olması normaldir. 3 hafta içerisinde hassasiyet yavaşça azalacak ve geçecektir. Eğer geçmiyorsa hekiminizle iletişime geçiniz.
Hangi çürüklere dolgu yapılmaz? Harabiyetin dişin büyük bir kısmını kapsadığı durumlarda, kendiliğinden başlayan bir ağrı mevcutsa yani öncelikli olarak kanal tedavisi gerekiyorsa ya da bunların dışında hekimin gerekli gördüğü başka sebepler var ise dolgu tedavisi uygulanamayabilir.
Hangi çürüklere dolgu yapılmaz? Teorik olarak bakarsak hemen her diş çürüğüne dolgu yapılabilir. Dolgu tipinin seçiminde ise çürüğün büyüklüğü belirleyici özelliğe sahiptir. Şayet çürük derinlere ulaşmış ve sinirlerde tahribat yapmış ise köklere kadar gelmiş ise önce çürük temizlenip kanal tedavisi yapılır.
Geçici dolgu süresi kullanılan malzeme ve uygulanan yönteme göre değişiklik gösterebilir. Ancak genellikle maksimum 30 gün dayanacak şekilde yapılırlar. Ömrü dolduğunda dolgunun çatlaması ya da düşmesi olasıdır. Dolgunuzun düştüğünü fark ettiğinizde zaman kaybetmeden doktorunuzla görüşmenizde fayda vardır.
İlgili 19 soru bulundu
Diş hekiminiz veya endodontistiniz daha sonra dişin yanındaki bölgeyi uyuşturmak için lokal anestezi kullanır. Sinir öldüğü için anestezi gerekli olmayabilir ancak çoğu diş hekimi, hastayı daha rahat ve sakin hale getirmek için bölgeyi uyuşturmayı tercih eder.
Gümüş amalgam dolguların dayanıklık süresi 15-20 yıl arasındadır. Altın dolgular ortalama 20 ila 30 yıl kadar sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Kompozit dolguların ömrü 7 ila 10 yıl arasında değişir ve bu süre sonunda değiştirilmesi gerekebilir.
Çünkü kanal tedavisi sonrası dolgu yapmak mümkündür. Çürük nedeniyle zarar görmüş bir dişe, normal fonksiyonunu ve görünümünü kazandırmanın bir yöntemidir. Diş hekiminiz size dolgu yaparken, önce çürümüş diş dokusunu uzaklaştırır, etkilenen alanı temizler ve boşluğu dolgu malzemesi ile doldurur.
Dolgulu dişlerde çürüme görüldüğünde, diş hekimi çürük bölgenin temizlenmesi için dolgu malzemesinin çıkarılması gerekebilir.
Hem estetik hem de sağlık olarak seramik ve kompozit dolgular daha üstündür. Yıllar öncesinde başarılı bir materyal olan amalgamın etkileri araştırılmıştır. Bazı hastalar için çeşitli sorunlar meydana gelebilmektedir. Metale karşı alerjik reaksiyon gösteren hastalar için amalgam dolgular tavsiye edilmemektedir.
İğnesiz çocuk diş dolgusu acı hissettirmez. İğne yerine kullanılan uyuşturma ürünleri de aynı işlevi görecektir. Bu yüzden herhangi bir şekilde çocuğun kötü his oluşturması gerekmez. Acı, sızı olmadan çocuk diş dolgusu kısa sürede yapılır.
Ağrıyan veya çürüyen her dişe kanal tedavisi yapılmaz.
Çiğneme veya baskı uygulama durumunda şiddetli diş ağrısı
Doktora gideceksiniz ama kafanıza bir soru takıldı. Kanal tedavisi yapılan dişlere dolgu dışında kaplama yapılması gerekli midir? İlk başta şunu söyleyelim, kanal tedavi sonrası ya dolgu yaptırırsınız ya da kaplama, tercih tamamen size bağlı tabi özel durumlarda doktorunuz sizi yönlendirecektir.
Herhangi bir sinire gelen travma paresteziye neden olabilir. Sinir tutulumuna travma direk olarak iğnenin mekanik olarak temasıyla da meydana gelebilir. Bu türlü bir travma sırasında yani enjeksiyon sırasında veya iğneyi ilerletirken sinire temas edildiği sırada hasta ani irkilme ile bir elektrik çarpması hissi duyar.
Diş etlerinde yoğun biçimde görülen hassasiyet de hatalı dolgu işlemi ile alakalı olabilir. Hassasiyetler hastanın özelliğine göre değişir. Diş etlerinin yapısı, ağrı eşiği vb. kriterler bu durumu daha da arttırabilir. Hassasiyet geçmiyorsa hatalı diş dolgusu belirtileri söz konusu olabilir.
Ayrıca amalgam diye adlandırılan gümüş dolgular hala en sağlam dolgu olmasına rağmen dişe mekanik olarak tutundukları için dolgu ile diş arasından bakteri sızıntısı olabilir, dolgunun altında kolayca yeni çürük oluşabilir.
Ancak uzun süreli bir hassasiyet görülmesi hatalı diş dolgusuna işaret etmektedir. Dolgu yapılan diş 1 ay sonra neden ağrır? Bu durum da dolgunun hatalı bir şekilde yapıldığının göstergesidir.
Diş çürümesi sinirlere ulaştığında, bu kısımda kalıcı hasarlara neden olur. Bu nedenle, sinire ulaşmış diş çürükleri hızla tedavi edilmelidir. Bu tedavi işlemine dentin çürüğü kanal tedavisi ismi verilir. Kanal tedavilerinde, çürümüş kısımlar sinirler ile birlikte alınır.
Dişe bakıldığında kahverengi veya siyah renklenmeler bulunuyorsa çürük varlığından şüphe edilir. Ardından hekim dişi muayene eder. Dişte siyah veya kahverengi renklenme olmasa bile diş içten çürümüş olabilir. Bu durumun varlığını belirlemek için ağzın genel bir röntgeni çekilmektedir.
Diş dolgusu yapılırken, sadece çürük temizlenmekle kalmaz, çürüğün çevresinde de birtakım düzeltmeler yapılır. Çürük tedavi edildiği durumda bile, birkaç yıl sonra tekrar enfeksiyon oluşabilir. Bunun sebebi bakterilerin diş dolgusu altında birikmesidir.
Diş dolgusu sonrası yenen yemek ve içeceklerden sonra, yeni dolgulu dişlerin fırçalanması, iple temizliği veya gargara yapılmasında hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Dişin sinirlere yakın bölgesinde yapılan dolgu işlemi sonucunda, düzelmesi biraz daha fazla zaman almaktadır.
Kompozit dolgu yapımı ortalama 20-30 dakika sürer. Porselen ve indirekt kompozit dolguların yapımı için en az 2 seans gerekir.
Dişlerin fırçalanabilmesi için dolgunun genel sertliğe ulaşma süreci tamamlanmış olması gerekmektedir. Dolgunun genel sertliğe ulaşması 24 saatte olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri