Sinir Yapılarındaki Hasar Nasıl Anlaşılır ve Nasıl Onarılır? El – kol yaralanması sonrasında parmakların hissini getiren sinir yapılarında bir hasar olduğunda parmak uçlarında uyuşukluk hali gelişir. Parmak uçlarında iğne batırıldığında dahi hasta parmaklarına iğne battığını hissetmiyorsa sinir kesilmiş demektir.
Bir sinirde hasar olması, beyine giden ya da beyinden çıkan sinyallerin iletimini durdurabilir. Bu durum da kasların çalışmasını engelleyerek, o sinirin ulaştığı alanda bir hissizlik oluşmasına neden olabilir. Sinir lifleri bozulduğunda, sinirin beyinden en uzak olan ucu ölür ve yalıtımda herhangi bir bozukluk oluşmaz.
Sinir yaralanmaları, bu sinirlerin kesisinde kesinin seviyesine göre hareket ve his kusuruyla kendini gösterir. Yaralanan sinirin mikrocerrahi teknikle onarımı gerekir. Bazı durumlarda (hastanın ileri yaşta olması, sigara içilmesi gibi) başarılı geçen bir operasyona rağmen sinir iyileşmesi tam olmaz.
Avulsiyon yaralanması genellikle trafik kazalarına veya yüksekten düşmelere bağlı olarak sinir köklerinin omurilikten çıktıkları yerden yani kökten kopmalarıdır. Bir sinir kökünden koparsa artık onun köke tutunma ihtimali yoktur.
Hastanın yaşı, yaralanma tipi sigara kullanımı vb. faktörlere bağlı olmakla birlikte genellikle sinir tüpleri içinden fibriller günde ortalama 1 mm ilerler. Bu nedenle duysal iyileşmenin sağlanması yaralanmanın hedefe olan uzaklığına bağlı 1-2 ay ile 6-8 ay gibi süreler alabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Nöronlar, hasar gördüklerinde özellikle gliyaların yardımıyla, kendilerini yenileyebilirler. Hatta belli bölgelerdeki (özellikle koku bölgesi ve hipokampüsteki) nöronlar, henüz tam olarak olgunlaşmadıkları için çoğalabilirler ve görev yerlerine göç edebilirler.
Sinir hücrelerinin sürekli bir hasarı değil, yalnızca basit, geçici bir hasarıdır.
İdeal olarak sinirler uç uca ve gergin olmadan tamir edilmelidir. Uç uca tamirin mümkün olmadığı durumlarda ya sinirin yönünü değiştirerek rölatif olarak sinirin boyu uzatılıp uç uca tamir yapılabilir veya vücudun diğer yerlerinden alınan sinir greftleri köprü gibi araya konularak greft ile tamir yapılır.
Eğer şikayetler ileri düzeyde değilse hastanın şikayetleri genellikle kendiliğinden bir ay içinde düzelir.
Bu hastaların pek çoğu özel sara ilaçları (Gabapentin, Pregabalin, Karbamazepin, Lamotrigine vb.), beyin hormonları üzerinden etki eden ilaçlar (amitriptilin, venlafaksin, duloksetin vb.), özgün kas gevşeticiler ve morfin türevleri gibi ilaçlar ile tedavi edilir.
Özel cerrahi aletler kullanılarak yapılıyor
Damar ve sinirlerin onarılması sonucunda hasar gören kan akımının ve kaybolan sinir fonksiyonlarının yeniden sağlanması mümkün hale gelir. Rekonstruktif mikrocerrahi sayesinde kopmuş vücut uzuvları birleştirilmekte, normal işlevlerini yerine getirmeleri sağlanmaktadır.
Periferik sinirler beyni ve omuriliği kaslara, cilde ve iç organlara bağlayan karmaşık bir ağ oluştururlar. Bu sinirlerin hasar görmesi, beyin ile vücudun diğer bölümleri arasındaki iletişimi kesintiye uğratarak kas hareketlerini zayıflatabilir, kol ve bacaklardaki normal hissi önleyebilir ve ağrıya neden olabilir.
Türkçede sinir kelimesi hem tendon (sinew) hem de nerve için kullanılır.
Mikroskop altında 10 kat büyütme ile, çıplak gözle çok zor görülebilecek kalınlıkta dikiş materyalleri ile sinirler birbirine tekrar dikilmektedir. Eğer sinirlerin kesik uçları uç uca gelmeyecek kadar eksilmiş veya geri çekilmişse, araya köprü şeklinde, tercihen bacaktan alınan sinir parçaları dikilir.
Polinöropatinin varlığı EMG (elektromiyografi) tetkiki ile saptanıyor. EMG bize hangi periferik sinirlerin ve hangi liflerinin etkilendiğini, sinirin gövdesinde mi yoksa etrafını saran ve sinirin hızlı iletmesini sağlayan kılıfta mı hasar olduğunun bilgisini veriyor.
Ayaklarda ve ellerde, en uçlardan, yani parmaklardan başlayıp yukarı doğru uzayan, çorap veya eldiven biçimini çağrıştıran his kaybı ile ayak ve el kaslarında hareket azalması genellikle birlikte olur. Bu durum ağrı, ısı ve dokunmayı az ya da çok hissetme, karıncalanma, yanma, batma şeklinde tanımlanabilir.
Sinir hücresindeki hasar bölgede yapısal değişiklikler meydana getirir ve ağrının kalıcı hale gelmesine neden olur.
Sinir sistemini güçlendiren hareketler arasında; Derin derin nefes almak, yalın ayak toprak üzerinde yürümek, güneş ışığından faydalanmak, yoga yapmak, yeteri kadar magnezyum almak, omega 3 yağ asitlerini tüketmek, spor yapmak, yeşil çay içmek, papatya ve ıhlamur çayları tüketmek yer alıyor.
Sinir hasarında ilk şikayet ayakta güçsüzlüktür. Yürürken ayak yere takılıyormuş gibi olur.Ani veya yavaş bir şekilde başlayan şikayetler giderek artar. Ağır hasarlarda düşük ayak gelişebilir. Ayrıca ayak sırtının ve bacağın ön yan yüzünde uyuşukluk görülebilir.
Sinirin sıkıştığı bölgede rahatlaması ve iyileşmesinin hızlanması için fizik tedaviden yararlanılır. En çok kullanılan fizik tedavi araçlarının başında su tedavisi, ultrason, parafin, lazer ve manyetik alan tedavileri sayılabilir.
Ancak sinir hücreleri yani nöronlar bu durumun bir istisnasıdır. Sinir hücrelerinin bu yeteneklerini doğumdan itibaren kaybetmeye başladıkları düşünülüyor. İnsanlarda sinir hücrelerinin yenilenme sürecinin tam olarak durduğunu söylemek doğru olmasa da sinir hücrelerinin kendini yenileme yeteneği çok sınırlıdır.
Bilek sinirlerinin sıkışması sonucu ortaya çıkan karpal tünel sendromu en yaygın görülen tuzak nöropati çeşididir. Kaslarda meydana gelen güçsüzlüğün ilerlemesi ile işgücü ve beceri kaybı gibi günlük yaşamı sekteye uğratacak problemler meydana gelebilir.
SiİNİR UCU İLTİHAPLARI NEDENLERİ ŞUNLARDIR:
-B12 ve folat gibi çeşitli vitamin eksiklikleri sinir ucu iltihabına yol açabilir. -Aşırı alkol tüketimi sinir ucu iltihabına neden olabilir. -Kemoterapi ilaçları sinir ucu iltihabına sebep olabilir. -Çoklu miyelom ve lenfoma gibi kanserler sinir ucu iltihabına yol açabilir.
B vitamini içeren besinler: Özellikle et, fındık, muz, patates yeşil sebzelerde B vitamini bulunur. Bu besinler sinirlere iyi gelmektedir. Sinirli zamanlarda bir avuç kadar ceviz, yer fıstığı tüketilebilir. Sinirlerin gevşediği rahatlıkla görülebilir.
Sinir sıkışması bir sinirin çevresindeki kemik, kıkırdak, kas veya tendon gibi dokular tarafından oluşturulan basınç nedeniyle meydana gelen durumdur. Bu baskı etkisi sonucunda sinir fonksiyonları olumsuz yönde etkilenir ve ağrı, karıncalanma, uyuşma ya da güçsüzlük gibi belirtiler meydana gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri