Sinir sıkışmalarının teşhisi: Sinirlerin sıkışması veya zedelenmesi sonucunda oluşan belirtiler, EMG testi ile incelenebilir.
Sinirlerdeki iletim hızının ölçüldüğü birinci bölümde; kasların üzerine yerleştirilen elektrodlar yardımıyla ilgili sinire çok hafif bir elektriksel uyarı verilerek sinirlerdeki iletim hızı hesaplanır.İkinci bölümde ise çok ince ve özel olarak yapılmış iğneler kullanılarak inceleme yapılacak kaslara ciltten girilerek ...
EMG Kesin Sonuç Verir mi? Elektromiyografi (EMG) testi, kas ve sinir hastalıklarının tanısında yararlı bir araçtır ancak bu testin sonuçları tek başına bir hastalığın teşhisi için yeterli değildir.
Vücuttaki sinirlerin ve kasların sağlıklı çalışıp çalışmadığı elektromiyografi, yani kısa yazılışıyla EMG yöntemiyle belirleniyor. EMG sayesinde soruna neden olan hastalık kısa sürede teşhis edilerek tedavi süreci başlıyor. Memorial Kayseri Hastanesi Nöroloji Bölümü'nden Prof.
İlgili 45 soru bulundu
EMG tetkiki ,elektrofizyolojik inceleme konusunda eğitim almış Nöroloji uzmanı tarafından yapılır.
EMG incelemesi uzun zaman gerektiren hassas bir inceleme olduğundan acil durumlar dışında genellikle hasta ve hekim için uygun zaman belirlenir ve randevu verilerek yapılır. EMG incelemesi genellikle yarım saat ile 1 saat arasında zaman alan bir işlemdir.
Uzuvlarda yer alan kuvvet (motor) veya hissi (duysal) sinirlerin özel bölgelerde bası altında kalması veya mekanik olarak sıkışması sonucu yaşanan hasar tıpta “tuzak nöropatisi” olarak bilinin sinir sıkışmalarını ifade eder.
Nörologlar tarafından sıklıkla başvurulan EEG ve EMG, pek çok beyin, sinir ve kas hastalığının tanısında ve takibinde kullanılan cihazlardır. EEG, beyindeki, EMG ise sinir ve kaslardaki elektriksel aktivitenin incelenmesini sağlar.
kullanan ve kan pıhtılaşması bozukluğu olan hastalarda EMG tetkiki uygun şartla sağlanmadan yapılamaz.Çünkü pile yakın bölgelerde yapılan EMG incelemelerde pil ayarları bozulabilir veya kan sulandırıcı ilaça bağlı iğne EMG sırasında kas içi kanamalar olabilmektedir.
EMG (Elektromiyografi) testi, kas ve sinir sistemi ile ilgili çeşitli hastalıkların teşhisinde kullanılır. İşte EMG ile teşhis edilebilen bazı hastalıklar: Sinir sıkışmaları: Karpal tünel sendromu, sıkışmış sinirlerin belirtilerine neden olabilir.
Sinir sıkışmasının tanısı; fiziki muayene ve EMG tetkiki sonucunun değerlendirilmesiyle konulur. Bazen de ultrasonografi, MRI veya doppler gibi tetkiklerden yararlanılır. Hastanın durumu ve sıkışmanın olduğu bölge; tedavinin şeklini belirler.
Rahatsızlığın tanısı, fizikî muayene ve EMG sonucuna göre değerlendirilir. Bazı durumlarda ise ultrason, MR ya da doppler gibi tetkiklerden de yardım alınır. Sinir sıkışması tedavisi yapılırken hastanın durumuna ve sıkışmanın görüldüğü bölgeye göre tedavi uygulanır.
Bir EMG tetkikinde ortalama 5-10 sinirden ölçüm yapılır. Verilen elektrik akımı zararsızdır.
EMG Testini Hangi Doktorlar İster ? EMG istemi sıklıkla fizik tedavi, nöroloji ve beyin cerrahi uzmanları tarafından yapılır. Bununla beraber diğer uzmanlarda ( Çocuk, Ortopedi , Plastik Cerrahi, Genel Cerrahi, KBB , Endokrinoloji, Romatoloji, İç Hastalıkları gibi) EMG testi isteyebilir.
İnceleme biraz rahatsızlık verebilir, iğne batma yerinde kanama, morarma olabilir. Ciddi bir yan etkisi yoktur.
EMG düşük riskli, güvenle uygulanan bir yöntemdir. İşlem sırasında kas ve sinir elektriksel aktivitesini ölçüm cihazına aktaran bir elektrot kullanılır.
Romatoid artrit, Sjögren sendromu, PAN, SLE gibi hastalıklarda çok sık nöropati görülür. Kalıtsal nöropatiler: Kalıtsal nedenlere bağlı olarak gelişen bu nöropatiler, çocukluk çağında başlamakta ve ilerlemektedir. En sık görülen örneklerden biri Charcot- Marie-Tooth hastalığıdır.
Nöropatide etkilenen sinir yapıları periferik sinir sistemine ait olduğu için periferik nöropati olarak adlandırmak daha doğrudur. Periferik nöropati tablosunda genellikle ayak ve el uyuşması başta olmak üzere vücut genelinde halsizlik, uyuşma, güçsüzlük ve ağrı ortaya çıkar.
Tuzak nöropatiler, daha çok üst ekstremitede görülür; bunlar arasında da en sık görülenleri, median sinirin bilek seviyesinde sıkışması olan karpal tünel sendromudur.
Sinir sıkışması problemi için ortopedi ve nöroloji alanında uzman hekimlere gidilmelidir.
En çok kullanılan fizik tedavi araçlarının başında su tedavisi, ultrason, parafin, lazer ve manyetik alan tedavileri sayılabilir. Daha sonra uygun egzersizlerle kasların güçlenmesine ve elastikiyetin artırılmasına çalışılır. İlerlemiş olgularda ise cerrahi yöntemlere başvurulur.
Tahlil sonuçlarını T.C. Kimlik numaranız ile öğrenmek için e-Devletten, e-Nabız sisteminden veya ilgili hastanelerin laboratuvar sonuçları bölümünden öğrenebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri