Bu yüzden tavuk sürünüze her zaman su sağlamayı kendinize disiplinli bir görev haline getirmelisiniz. daha sıcak olduğu saatlerde bu süre daha da kısa olabilir. Bu süreden sonra, tavuk dehidrasyon nedeniyle ölebilir. Sıcak iklimlerde yetiştirilen tavuklar susuz kaldığında maksimum 8 saat dayanacaktır.
Pişmiş tavuk buzdolabında 3 gün taze kalırken buzlukta ise 2-6 ay arasında taze kalabilir.
Her bir Tavuk sıcaklığa bağlı olarak ortalama, kışın günde 200 mililitre, yazın 250-300 mililitre su içer.
Tavuğunuz beslenmesinde doğru besin karışımını almıyorsa, bu durum tavukların sağlığını ve yumurta verimini olumsuz yönde etkileyecektir. – Yanlış / Yetersiz / Sorunlu / Bozuk yem: Yem rasyonunda olan sorunlar, sürekli kullanımda bir süre sonra verimde düşüşe neden olacaktır.
Civcivler bir gün boyunca yemsiz yaşayabilirler ancak susuz birkaç saat bile yaşayamazlar.
İlgili 42 soru bulundu
Yumurtadan yeni çıkan civciv için ilk 1 aylık periyotta civcivin güneşten yararlanması ve havalandırılması kritik iki faktördür. Kemik gelişimi ve tüy yapma noktasında civcive yardımcı olan güneş, saplık bir büyüme sürecinin önünü açacaktır.
Civcivlere özellikle çok fazla dokunulmaması gerekiyor. Hassas olduklarından dolayı, ellerin sürekli temizlenmesi gerekir. Civcivler hemen hastalanabilen ve ölebilen canlılardır.
Yumurta yemi zararlıdır: Bu yemlere çeşitli kimyasallar (adına hormon denmeyen ama aslında hormon maddeleri) katılıyor. Böylece tavuk bünyesi yıpranmışlıkların farkına varamıyor. Biyoritm devre dışı kalıyor. Devamlı bu tür yemlerle beslenen tavukların ömrü kısalır.
Ülkemiz şartlarında bir tavuğun günlük yem tüketimi 120 -130 gr arasındadır. Bu miktar tavuğun cinsine, yemlik siste- mine, yem kalitesine, kümesin sıcaklığına bağlı olarak farklı- lıklar gösterir. Ayrıca Pelet ve Granül yemi ince yeme göre daha severek yerler.
Çiğ yeşil patates kabuğu: Solanine adı verilen zehirli madde içeriğinden dolayı tavuklar için son derece zararlıdır. Tuzlu besinler: Tavuklar tuz içeren hiçbir besini tüketmemelidirler. Tuzlu besinler tavukların zehirlenme, sindirim sistemi bozukluğu ve kalp yetmezliği gibi sorunlara yol açabilir.
Üzerini 2-3 parmak geçecek kadar suyla doldurmalısınız. Haşlama suyuna 1-2 tatlı kaşığı tuz ilave ederek bütün tavuk etinizin ve tavuk suyunun daha lezzetli olmasını sağlamayı unutmamalısınız.
Serbest sistem gezen tavuk beslemek, hiç yem verilmeyeceği anlamına gelmemektedir. Çünkü %100 doğal yöntemlerle hiç yem vermeden hayvan beslemek olanaksızdır. Bu şekilde hayvanlar sağlıklı yumurtlamayacağı gibi, sağlıklı da olmazlar.
Genç tavuklar 3-4 günde bir yumurtlar ve sonra da 3 günde 2 yumurta bırakırlar.
"6 saatten az da 8 saatten fazla uyku da yeterli olabiliyor"
Erişkin dönemdeki kişilerin yüzde 85'inin uykusu hava karardıktan yaklaşık 4-6 saat sonra, yani saat 22:00-24:00 arası gelirken; baykuş tipi olanlar gece yarısı 01:00 - 02:00 arasında, tavuk tipi olanlar ise 22:00'den önce uyuyor.
Usulüne göre kesilmiş olan tavukların kanı süzüldükten ve varsa üzerlerine bulaşabilen diğer pislikler iyice temizlendikten sonra, kaynama derecesine ulaşmayan sıcak suda bir süre bekletilip müteakiben tüylerinin yolunmasında dinî açıdan bir sakınca bulunmamaktadır (İbnü'l- Hümâm, Feth, I, 210).
Horozlu veya horozsuz, her tavuğun yumurtası yenilir, hiçbir sakıncası yoktur.
Ortam sıcaklığı, tavukları ısı stresine sokabilecek düzeyde yüksektir. Geçiş ve kış dönemlerinde kümes içerisinde gerçekleşen sıcaklık değerleri; Türkoğlu ve ark.(1997) 10-20 oC, Balaban ve Şen (1988) 13-18oC ve Lindley ve Whitaker (1996) 13- 24oC olarak belirttiği optimum değerlere uygundur.
Eğer uygun şartlar sağlanır ve tavuklar iyi bakılırsa, her tavuk her gün ortalama 1 adet yumurta üretiyor. Ancak hormonlar, mevsim ve iklim şartları, tavuğun yaşı ve cinsi gibi etkenlere bağlı olarak üretim miktarı değişiyor. Bir tavuğun yılda ortalama 300 yumurta verdiğini aklınızda tutabilirsiniz.
Kendi döngü ve hormonal durumlarına göre değişiklik gösterse de, bir tavuk için her gün yumurtladığı söylenebilir. Cinsine göre değişkenlik gösteren sayılara rağmen, bir tavuk yıl boyunca ortalama 300 adet yumurta verebilir. Bu da günde 0,8 yumurta sayısına denk düşer.
Tavukların en fazla tükettikleri arpa, mısır ve buğday gibi tahıl ürünlerini ana besin olarak tüketirler. Bunların haricinde meyve ve sebzeleri de tüketebilirler. Tavuklar, solucan gibi yer altında yaşayan canlılarla da kendileri bularak beslenirler.
Tavuklarınızın bağışıklık sistemlerini güçlendirin
Vücudumuzun koruma mekanizmasını güçlendiren besinler olan soğan ve sarımsak, tavukların bağışıklık sistemine de olumlu yönde etki ediyor.
Hayvanların büyümesi, sağlıklı, düzgün işleyen bir vücut için tuza ihtiyaçları vardır. Tuz hayvanların hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasına ve direnç kazanmasına yardımcı olur.
Civcivler İçin Vitamin Takviyeleri Kullanmalıyız
Pekmez takviyesinin yanında civcivlerimizin suyuna multi vitamin ekleyebiliriz. Özellikle kanatlılar için petshoplarda satılan multi vitaminlere ulaşabilirsiniz. Ayrıca bu vitamin takviyeleri civcivinizin hızlı büyümesine etki edebilir.
Yapılan çalışmalar ışık şiddeti ve günlük ışık süresinin tavuklarda büyüme, cinsel erginleşme ve yumurta verimi üzerine etkili olduğunu göstermiştir.
Genel olarak civcivler birkaç gün susuzluğa dayanabilirler. Ancak 3-4 gün suya ulaşamamaları veya yeterli su alamamaları durumunda güçsüzleşirler ya da ölürler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri