Denge Siniri İltihabı Nedir? Genellikle soğuk algınlığı nezle gibi üst viral kaynaklı solunum yolu enfeksiyonunu takip eden haftalarda ortaya çıkan şiddetli baş dönmesi, bulantı ve kusma ile karakterizedir.
Polinöropatide etkilenen sinir lifine göre belirtiler farklılaşıyor. En sık görülen belirtiler; el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, yanma veya üşüme ile saplanıcı, keskin ağrılar, denge ve koordinasyon kaybı, özellikle ayaklarda güçsüzlük oluyor.
Hatta ölüm korkusu bile oluşabilir. Şiddetli mide bulantısı, yemek yeme ve su içmede zorlanmaya neden olabilir. Hastalık iki gün ile altı hafta arasında sürer. Şikâyetler, başlangıçta o kadar şiddetlidir ki hastalar tek başına yürümeyi beceremezler.
Hastalar atak sırasında bulantı hissini azaltmak için sakin bir ortamda oturmayı veya yatmayı tercih ederler. Baş dönmesi, benign paroksismal pozisyonel vertigonun (BPPV) aksine 24 saatten uzun sürer, bazen haftalar ya da aylarca dahi devam edebilir.
Sebebe uygun ilaç tedavisine başlanır. Eğer hastada sinir ucu iltihabı sebebi enfeksiyon ise antibiyotik kullanımı gerekli olabilir. Eğer sebep vitamin eksikliği ise vitamin takviyeleri verilmektedir. Sinir ucu iltihabının vücutta ağrılara neden olduğu durumlarda ise hastaya fizik tedavi uygulanması gerekebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Yaralanan sinir uçlarının bir üst ileti istasyonuna kadar olan kısmı ölür ve kendini eritir. Koruyucu tabakanın içi boş tüpler halinde kalmasını sağlar. Bir süre sonra iyileşme süreci başlar.
Çok şiddetli olabilen bu şikayetlere kulak çınlamaları eşlik edebilir. Vestibüler nörit tedavisinde; yatak istirahat ilk sıradadır. Kısa bir süre sonra istirahat ile kendiliğinden düzelmektedir. Ek olarak mide bulantısı ve baş dönmesine karşı bazı semptomatik ilaçlar da kullanılabilmektedir.
Baş dönmesi birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Bunlar arasında iç kulak problemleri (örneğin, vertigo), denge bozuklukları, migren, düşük tansiyon, yüksek tansiyon, iç kulak iltihabı, anemi, stres, kaygı veya bazı ilaçların yan etkileri bulunabilir.
Kişiler yoğun stres yaşadıklarında beyine uyarılar gönderilir. Bu uyarılar orta kulakta yer alan kristalleri oynatabilir. Bu durumda kişilerde anlık olarak baş dönmeleri görülebilir.
Optik nevriti olduğu düşünülen her hastanın ilaçlı beyin MR incelemesinin yapılması önerilmektedir. Bu inceleme ile göz sinirindeki iltihaplanma, MR çekimi sırasında kullanılan ilaç sayesinde görülebilmektedir. Bunun yanı sıra bu yöntemle, beyinde başka bir hastalığın olup olmadığı da anlaşılmaktadır.
Hızlı ve basit bir cevap verilmesi gerekilirse eğer nöroloji doktoruna başvurulması gerekilir.
B12 Vitamini Faydaları Nelerdir? B12 vitamini sinir tahribatını önler, doğurganlığı sağlar, vücut hücrelerinin oluşumunu kendini yenilemesini ve uzun yaşamasını sağlar. Aynı zamanda B12 sinir uçlarının normal gelişimini kolaylaştıran vitaminler arasında yer alır.
Sinir ucu iltihaplanması olarak tarif edilen “Nöropati” tıpta sinir hücrelerinin (nöron) hasarını tarif etmek üzere kullanılan bir terimdir. Periferik sinir sistemi, beyin ile organlar, kan damarları, kaslar ve deri arasındaki iletişimi sağlar.
Halk arasında beyin iltihabı olarak bilinen ensefalit, virüslerin ve bakterilerin merkezi sinir sistemini enfekte ettiği ve bunun sonucunda da beyin fonksiyonlarının bozulması ya da kaybı durumudur. En çok virüslerin neden olduğu bu rahatsızlık hijyen koşulları ve bağışıklık sistemi ile birebir bağlantılıdır.
Bilek sinirlerinin sıkışması sonucu ortaya çıkan karpal tünel sendromu en yaygın görülen tuzak nöropati çeşididir. Kaslarda meydana gelen güçsüzlüğün ilerlemesi ile işgücü ve beceri kaybı gibi günlük yaşamı sekteye uğratacak problemler meydana gelebilir.
Sinir sıkışması bir sinirin çevresindeki kemik, kıkırdak, kas veya tendon gibi dokular tarafından oluşturulan basınç nedeniyle meydana gelen durumdur. Bu baskı etkisi sonucunda sinir fonksiyonları olumsuz yönde etkilenir ve ağrı, karıncalanma, uyuşma ya da güçsüzlük gibi belirtiler meydana gelebilir.
Baş dönmesi, beyin, kulak, kalp sorunları ile farklı nörolojik problemlerden kaynaklanabilir. Ayrıca yoğun strese maruz kalmak, kullanılan ilaçlar ve alkol kullanımı, baş dönmesi şikayetlerinin oluşumunda rol oynayabilir.
Bir başka neden: İltihap
Kronik orta kulak iltihapları ile fistül denilen iç kulak sıvısı kaçakları da baş dönmesi sebebi olabiliyor. Kronik orta kulak iltihabında kulakta oluşan kolesteatom, kemikleri eriterek baş dönmesine yol açabiliyor.
Baş Dönmesi Ne Zaman Ciddiye Alınmalıdır? Hareket edilmediği halde, kişinin kendi etrafında dönüyor gibi ya da dünya etrafında dönüyor gibi hissetmesi durumu olan baş dönmesi önemli bir hastalıktan kaynaklanabileceği için ciddiye alınmalıdır.
Hastaların 'dönme hissi' olarak tariflediği vertigonun bir nedeni de vitamin eksikliği. Yapılan son araştırmalara dikkat çeken Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi uzmanımız, “Demir eksikliği anemisi, B12 ve D vitamini eksikliği vertigoya neden olmaktadır” dedi.
Bakteri ve virüs kaynaklı, genellikle kış aylarında artan üst solunum yolu hastalıklarının ortak belirtilerinde; halsizlik ve baş dönmesi görülmektedir. Boğaz enfeksiyonları, sinüzit, larenjit, grip gibi üst solunum yolları hastalıklarının belirti ve tedavileri için tıklayınız.
İç kulaktaki denge organı 3 adet yarım daire kanalı ve vestibüldeki utrikül ve sakkül denilen özelleşmiş yapılardan oluşur. Yarım daire kanalları başın dairesel hareketlerini algılarken, utrikül ve sakkül ise başın doğrusal hareketlerini algılarlar.
Sinir kökü iltihabı bir başka adıyla radikülit semptomları omurgadaki kökeninden etkilenen sinirin yolunda hissedilen ağrı ile başlar . Ağrıya genellikle uyuşma, karıncalanma ve kas zayıflığı hissi eşlik eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri